Kolesarjenje

Zakaj se odločiti ravno za kolesarjenje?

Kolesarjenje

Prijetne jesenske temperature kar vabijo ven, v naravo. Zakaj se ne bi tja odpravili s kolesom? Kolesarjenje je, kot najbrž že veste, izjemno zdrava športna aktivnost, z njim pa boste lahko oblikovali svoje telo, se rekreirali in se predvsem dobro sprostili.

S kolesarjenjem lahko zmanjšate tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, izboljšate prebavo, zmanjšate stres, znižate previsok krvni pritisk in še bi lahko naštevali. Zato si bomo v nadaljevanju nekoliko podrobneje ogledali, zakaj se morate za kolesarjenje odločiti tudi sami.

Oblikovanje mišic ter izgorevanje maščob

Pri kolesarjenju sodelujejo vse glavne mišične skupine, predvsem spodnje mišice nog, sprednje in zadnje mišice stegen ter mišice zadnjice. Kako tudi ne, saj ravno noge z vrtenjem pedal opravijo največ dela. A sodelujejo tudi trebušne in hrbtne mišice, ki med vožnjo s kolesom poskrbijo za stabilizacijo telesa ter dobro ravnotežje. Ne smemo pozabiti še na mišice ramenskega obroča in rok, saj zagotavljajo močan oprijem krmila.

Tako ni nič čudnega, da boste s kolesarjenjem pridno kurili odvečne kalorije ter poskrbeli za izgorevanje maščob. Kot primer naj navedemo naslednji podatek: če boste vozili od 25 do 30 kilometrov na uro, boste lahko v eni uri izgubili kar 600 kalorij!

Kolesarjenje je rekreacija, ki vam da več energije

Najboljše pri kolesarjenju je prav to, da ste telesno aktivni, ne da bi se tega sploh zavedali. Svetujemo vam, da svoj avtomobil ali avtobus zamenjate za kolo ter v službo ali v trgovino kar prikolesarite.

Če ste pogosto utrujeni in brez energije, bo kolesarjenje prava rešitev za vas. Z raziskavami so namreč dokazali, da kolesarjenje povečuje raven energije in zmanjšuje utrujenost. Med to športno aktivnostjo se namreč sprošča dopamin v možganih, ki vam poveča občutek energije.

Kolesarjenje ščiti sklepe in vaše srce

Pri kolesarjenju držite telo v sedečem položaju, tako ni nič čudnega, da so kolena, gležnji in hrbtenica veliko manj obremenjeni kot na primer pri teku. Vse, kar morate storiti, je to, da poskrbite za pravilen položaj sedeža.

Kolesarjenje je dobro tudi za vaše srce, saj na dolgi rok zmanjšuje krvni pritisk in nivo slabega holesterola v krvi. Seveda si s kolesarjenjem prav tako krepite kondicijo.

Pri kolesarjenju spoznavate nove ljudi

Naj vas nikar ne skrbi, da se boste na kolesarjenje morali odpraviti sami, vi pa bi bili radi v družbi. Kolesarjenje je pri nas namreč zelo razširjeno, zato boste med tem prijetnim in zdravim opravilom zagotovo spoznali nove ljudi, s katerimi boste lahko skupaj kolesarili po Sloveniji.

Priporočamo vam še obisk organiziranih rekreativnih kolesarskih prireditev!