Mišični krči

Kako se spopasti z mišičnimi krči?

Zdravje

Mišični krči vsekakor niso redek pojav. Nekateri med vami jih verjetno doživljate kar pogosto in pri tem morda čutite tudi večje bolečine. Še posebej pogosti so mišični krči v nogah. Vzroki za to vrsto težav so lahko različni, a zagotovo je najpogostejši pretirana obremenitev mišic zaradi pretiravanja s športnimi aktivnostmi, pred katerimi se najverjetneje niste ustrezno razgibali in niti ne pretegnili.

Pogosto pa so mišični krči tudi posledica poškodb ter slabe prekrvavitve. To je zlasti značilno za nosečnice in za osebe, ki se soočajo s simptomi nezadostnega oziroma slabega delovanja ščitnice. Mišične krče večinoma lahko omilite kar sami, najučinkoviteje vam bodo pri tem pomagali določeni vitamini in minerali.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj učinkovitih rešitev in nasvetov, kako odpraviti mišične krče.

Magnezij – eden najpomembnejših mineralov za mišice

Magnezij je dokazano eden od najpomembnejših mineralov, ki dobro poskrbi za mišice, pa tudi za ustrezno delovanje živčnega sistema. Če vam v telesu primanjkuje magnezija, to lahko pomeni več težav z mišičnimi krči in bolečinami.

Magnezij

Če vas mišični krči spremljajo pogosto, je najbolje, da pričnete posegati po živilih, ki so bogata z magnezijem. Priporočamo vam, da prav vsak dan uživate banane, bučna semena, polnozrnata žita, zelenolistno zelenjavo, mandlje ter melaso.

Če se spopadate z nekoliko hujšimi tovrstnimi težavami, pa vam priporočamo, da posežete še po kakovostnih prehranskih dopolnilih, ki so zasnovana na osnovi magnezija.

Poskrbite za dovolj dobro absorbcijo magnezija

Ste vedeli, da lahko prehrana, ki vključuje velike količine maščob, močno oteži absorbcijo magnezija v vaše telo? Če torej užijete preveč takšnih hranil, lahko vseeno prihaja do pomanjkanja magnezija, čeprav ga s prehrano ter dopolnili v telo sicer vnesete dovolj.

Priporočamo vam, da z uporabo maščob ne pretiravate. Za boljšo absorbcijo magnezija pa si lahko pomagate tudi s kopeljo z grenko soljo.

Odprava krčev z uživanjem kalija, kalcija in natrija

Dokazano je, da so mišični krči lahko povezani tudi s pomanjkanjem kalija. Če uživate večje količine avokada, sladkega krompirja, banan in korenja, s pomanjkanjem kalija praviloma ne bi smeli imeti težav.

Krči v mišicah so pogosto povezani tudi z dehidracijo. Ob intenzivni športni vadbi se lahko zelo preznojite, zato je treba poskrbeti za nadomestek izgubljene soli. Da bi se mišičnim krčem kar na najboljši način izognili, v telo vnesite še zadostno mero kalcija, ki ga sicer najpogosteje povezujemo z zdravjem kosti.

Pomen vitamina D za mišice

Ko omenjamo vitamin D, verjetno najprej pomislite na kosti in ne na mišice. Kljub temu pa je vitamin D ključen tudi za mišice. Če vam primanjkuje tega vitamina, je večja verjetnost, da se pogosteje soočate z mišičnimi krči.

Vitamin D si boste zagotovili tako, da boste dovolj časa preživeli na soncu, lahko pa ga v svoje telo vnesete tudi s pomočjo kakovostnih prehranskih dopolnil na osnovi vitamina D.

Reševanja težav z mišičnimi krči se torej lahko lotite predvsem z jemanjem določene vrste mineralov in vitaminov. Kljub temu pa se ne pozabite pred intenzivnejšo športno vadbo primerno razgibati ter raztegniti, saj boste tudi na ta način poskrbeli, da bodo mišični krči za vas samo še neprijeten spomin.