Pitje tekočine

Kako izvedeti, ali pijete dovolj tekočine?

Zdravje

Zdrava prehrana, pitje zadostne količine zdravju prijazne tekočine, veliko gibanja ter velika mera počitka in spanja so recept za kakovostno, zdravo in dolgo življenje. Če iz skupine dejavnikov izločite samo enega od naštetih, se verjetnost za idealno življenje občutno zmanjša.

Žal še vedno premalo ljudi dosledno nadzoruje, s čim se prehranjuje, ali se dnevno ukvarja z vsaj eno športno dejavnostjo in če dovolj spi. Smo na kaj pozabili? Na pitje zadostne količne tekočine!

Vedno prisluhnite svojemu telesu

Telo vam pogosto pošilja razna sporočila, med katerimi so tudi takšna, ki vam želijo povedati, da boste morali nekaj navad korenito spremeniti. Če vase »mečete« prav vsako vrsto hrane, ki vam pride pod roke, lahko pričakujete nič kaj spodbudno sporočilo telesa. Če ne spite dovolj, čez dan nikoli ne boste mogli delovati po svojih najboljših močeh. In če ne pijete dovolj vode, se pojavi dehidracija. Kaj sledi? O tem nekoliko kasneje.

Žal pa v naglici današnjega časa marsikdo niti ne zna več prisluhniti svojemu telesu. Ko telo začne kričati, pa je že zelo pozno za reševanje zadev, ki bi jih pred tem lahko zlahka in hitro rešili.

Znaki, da ne pijete dovolj tekočine

Pomanjkanje tekočine v telesu vodi do dehidracije. Posledično presnova v njem ne deluje tako, kot bi morala, saj se upočasni in slabša. To se v praksi pokaže v obliki utrujenosti, slabe volje in prebavnih motenj. Če boste dehidrirani, se boste veliko težje osredotočili na delo in na vse, kar je povezano z njim. Naloge boste reševali počasneje in z več truda.

Ste vedeli, da želja po hrani v resnici lahko pomeni, da ste žejni in ne lačni? Preden jeste, vedno spijte kozarec vode. Tako bo vaš apetit manjši, posledično pa lahko izgubite tudi kakšen odvečen kilogram.

Dehidrirane osebe se veliko prej razjezijo v primerjavi s tistimi, ki so telesu ponudili dovolj zdrave tekočine. Razdražljivost in jeza sta dobra pokazatelja, da morate piti več. Pomanjkanje tekočine v telesu lahko vodi celo do depresije.

Ljudje, ki veliko pijejo, so na videz bolj privlačni. Voda je namreč eden od najenostavnejših receptov za zdravo in mladostno kožo, kar se zlasti pokaže na obrazu, koži na sploh, na laseh in nohtih.

Premalo pitja vode vas lahko privede tudi do resnejših zdravstvenih težav, na primer do težav z mehurjem, srcem in črevesjem.

Dober test, ki vam bo povedal, ali čez dan spijete dovolj tekočine, je test z urinom. Če je ta obarvan zelo rumeno, pomeni, da morate zaužiti več tekočine. V kolikor pa je skoraj brezbarven, ste tekočine zaužili preveč.

Če zgolj nad vodo niste najbolj navdušeni

V tem primeru si vodo lahko popestrite z zdravimi dodatki ali posežete po okusnih nesladkanih čajih. Zjutraj v steklenico vode dodajte narezane kose sadja, ki se jih bo voda čez dan navzela. Okus vam bo zagotovo všeč. Lahko pa v vodo kanete nekaj kapljic limone in okus po takoj drugačen.

Kupite si še privlačno ter vpadljivo stekleničko za vodo, ki vas bo ves čas opominjala, da je treba čez dan spiti dovolj vode. Če želite vzdrževati dnevno bilanco vode, morate zaužiti od 2 do 3 litre vode na dan. Če se ukvarjate s športno aktivnostjo, morate vode seveda zaužiti primerno več.