Pohodniški nahrbtniki

Nakup pohodniškega nahrbtnika: kako izbrati?

Tek in treking

Pohodništvo je prekrasna aktivnost, ki ne ponuja le telesne vadbe, temveč tudi duševno razbremenitev, saj nas popelje v objem čudovite narave. Vendar pa, da bi lahko v celoti zadihali svež gorski zrak in brezskrbno stopali skozi naravne labirinte, je treba imeti s seboj ustrezno opremo.

Med pomembnejšimi sopotniki na teh poteh je nedvomno pohodniški nahrbtnik. Ta priročen prenašalec vsega, kar potrebujemo, predstavlja vez med udobjem in doživetjem narave. V tem članku bomo raziskali nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali izbrati nahrbtnik, ki bo sledil vsakemu vašemu koraku in učinkovito izpolnjeval svojo nalogo.

Ustrezna prostornina

Pred začetkom iskanja popolnega pohodniškega nahrbtnika natančno premislite o namenu svojih pohodov. Različne dejavnosti zahtevajo različno opremo, zato izberite nahrbtnik, ki se prilagaja specifičnim potrebam vaših avantur.

Pohodniški nahrbtnik Deuter Futura 23
Pohodniški nahrbtnik Deuter Futura 23 (Extremevital.com)

V trgovini Extreme Vital boste našli visoko kakovostne pohodniške nahrbtnike priznanih blagovnih znamk. Nahrbtniki s prostornino med 10 in 32 litri ponujajo dovolj fleksibilnosti, da zadostijo tako dnevnim izletom kot enostavnejšim večdnevnim turam.

Udobje in ergonomija

Udobno nošenje nahrbtnika je ključno za prijetno pohodniško izkušnjo. Bodite pozorni na ergonomsko oblikovanje in prisotnost oblazinjenja na hrbtni strani, ki bo omogočilo enakomerno porazdelitev teže. Prav tako preverite nastavljive naramnice in pas za boke, saj bodo ti omogočili prilagoditev nahrbtnika vaši postavi, posledično pa boste zmanjšali še obremenitev hrbtenice.

Ženski pohodniški nahrbtnik Osprey Hikelite 18
Ženski pohodniški nahrbtnik Osprey Hikelite 18 (Extremevital.com)

Morda tega niste vedeli ali pričakovali, a na voljo so tudi pohodniški nahrbtniki, ki so posebej zasnovani za ženske. Te nahrbtnike odlikujejo ožje naramnice in krajše hrbtišče. Številne modele vrhunskih proizvajalcev bošte našli v športni trgovini Extreme Vital.

Vremenska odpornost

Pohodništvo je izziv, ki se ga pohodniki lotevajo v različnih vremenskih pogojih. Da bi tudi v zahtevnejših razmerah vsebina nahrbtnika ostala suha in nepoškodovana, izberite nahrbtnik, izdelan iz kakovostnih in naprednih materialov.

Pohodniški nahrbtnik Thule Stir 20L
Pohodniški nahrbtnik Thule Stir 20L (Extremevital.com)

Poiščite nahrbtnik s snemljivo prevleko za dež ali vodoodpornimi materiali, da boste varno prebrodili nepričakovane vremenske izzive. Hkrati pa bodite pozorni na prezračevalne sisteme, ki bodo preprečili neprijetno potenje, še posebej v vročih poletnih dneh. V teh dneh vam bo prav prišel tudi vdelan meh za vodo, saj vam bo le-ta vedno na voljo in pri roki.

Organiziranost

Učinkovitost pohodnika tiči v natančni organizaciji. Izberite nahrbtnik z več predeli, žepi in odsevnimi trakovi, ki vam bodo omogočili urejeno shranjevanje in hitro dostopanje do opreme. Ločeni predeli za steklenico za vodo, prvo pomoč in zemljevid vam bodo olajšali navigacijo in ohranjanje organiziranosti na poti.

Pohodniški nahrbtnik Salomon Trailblazer 10L
Pohodniški nahrbtnik Salomon Trailblazer 10L (Extremevital.com)

Če boste izbrali pohodniški nahrbtnik z mehom za vodo, preverite, koliko litrov tekočine lahko spravite vanj. Za dodatno shranjevanje reči poskrbijo tudi stranski žepi, zato bodite pozorni še na te.

Teža nahrbtnika

Še posebej na dolgih in napornih poteh, ki so stalnica vsakega pravega pohodnika in ljubitelja narave, šteje vsak gram. Izbira lahkega, a vzdržljivega materiala bo zmanjšala celotno težo nahrbtnika, s čimer si boste olajšali premikanje in zmanjšali utrujenost.

Pohodniški nahrbtnik Thule AllTrail 25L
Pohodniški nahrbtnik Thule AllTrail 25L (Extremevital.com)

Hkrati pa ne pozabite na trpežnost šivov in zadrge, saj se boste tako izognili neprijetnim presenečenjem med pohodi po zahtevnih terenih. Teža nahrbtnika pa na koncu ne bo odvisna zgolj od nahrbtnika samega. Pomembno je misliti tudi na opremo, ki jo boste v njem prenašali, in kupiti takšno, ki bo zaradi skrbno izbranih materialov lažja in hkrati trpežna.