Palice za turno smučanje

Palice za turno smučanje: kako izbrati prave?

Zimski športi

Čeprav se zdi izbira smučarskih palic sila preprosta naloga, pa je vse prej kot to. Še posebej v primeru, ko kupujemo palice za turno smučanje. Pri turni smuki veljajo povsem drugačni pogoji kot pri alpskem smučanju, saj je snežna podlaga rahla in ugrez palic precej večji.

Na srečo imamo na voljo precejšnje število različnih palic za turno smučanje, med katerimi bomo svoj par zagotovo našli v specializirani trgovini s športno opremo Extreme Vital. Pa preverimo, zakaj so turne smučarske palice tako zelo posebne in na kaj paziti pri nakupu novih.

Prilagodljive ali enodelne?

Vsak turni smučar dobro ve, kaj pomeni imeti prilagodljivo opremo, saj jo mora vendarle ves čas nositi s seboj. Palice so eden ključnih delov opreme vsakega turnega smučarja, zato je nujno, da so te lahke, prilagodljive in trpežne. Poznamo enodelne in zložljive palice za turno smučanje.

Turne palice Black Diamond Expedition 3 (2024)
Turne palice Black Diamond Expedition 3 (Extremevital.com)

Enodelne so morda na pogled bolj zanesljive, a manj praktične, ko jih je treba pospraviti med neuporabo. Kar nekako logično je, da več gibljivih delov pomeni več možnosti za okvaro, a dejstvo je, da je tehnologija napredovala. Uporabljajo se kakovostnejši materiali in izdelki so čedalje bolj zanesljivi.

Ustrezna dolžina

Izbira dolžine palic za turno smučanje se nekoliko razlikuje od tistih za alpsko, čeprav se v osnovi prične s popolnoma enakim prvim korakom. Smučarske palice obrnemo z ročajem proti tlom, primemo tik pod krpljicami, pri čemer mora kot v komolcu znašati 90 stopinj.

Turne palice Salomon MTN Outdoor (2024)
Turne palice Salomon MTN Outdoor (Extremevital.com)

Ravno pri izbiri ustrezne dolžine palic za turno smučanje pridejo še kako prav modeli, ki so nastavljivi po dolžini. Ta se nato prilagaja glede na snežne razmere in vrsto aktivnosti, pri kateri palice uporabljamo.

Ročaji in trakovi

Palice za turno smučanje morajo biti udobne za dolgotrajno vzpenjanje. Ročaji so lahko izdelani iz plastike, pene, gume ali plute. Vsi imajo nekoliko drugačne lastnosti, zato morate izbrati tistega, ki vam najbolj ustreza. Nekateri imajo obliko kavlja, kar vam teoretično pomaga pri prilagajanju stopenj vzpenjanja na vezi, ne da bi se vam bilo treba pri tem sklanjati.

Turne palice K2 LockJaw Carbon Plus (2024)
Turne palice K2 LockJaw Carbon Plus (Extremevital.com)

Na voljo so tudi minimalistični ročaji, ki zmanjšujejo raztezanje zapestja, ali široki ovalni ročaji, s katerimi je lažje rokovati. Bodite pozorni tudi na trakove. Obstajajo različne oblike trakov, nekateri se hitro odpenjajo, drugi se zapenjajo z velcro, večina pa omogoča preprosto nastavljanje velikosti.

Aluminij ali ogljikova vlakna?

Pri izbiri palic za turno smučanje moramo biti pozorni na izbiro materiala, iz katerega so izdelane. Bistvo teh palic namreč tiči v njihovi teži in trdnosti. Ker gre za del opreme, ki jo turni smučar nosi s seboj, je nujno, da je karseda lahka in odporna.

Turne palice G3 Via Carbon (2024)
Turne palice G3 Via Carbon (Extremevital.com)

Pri izbiri med aluminijem in ogljikovimi vlakni lahko rečemo, da sta oba materiala dobra za turne smučarske palice, vendar se med seboj precej razlikujeta. Če šele začenjate s turnim smučanjem in ste grobi do svoje opreme, bodo dobre palice iz lahke ALU zlitine polne dolžine. Če vam je najpomembnejša teža, potem bodo bolj primerne palice za turno smučanje iz ogljikovih vlaken.

Palice iz aluminija:

 • dopuščajo nekaj napak,
 • se lahko poravnajo, če jih po nesreči skrivimo,
 • hladne na dotik,
 • lahke,
 • cenejše,
 • trdne.

Palice iz ogljikovih vlaken:

 • so toge,
 • se ne zvijajo, ampak prelomijo,
 • toplejše na dotik,
 • zelo lahke,
 • dražje,
 • zelo trdne.

Krpljice za palice za turno smučanje

Velikost krpljic je zelo pomembna za turne smučarje. Ker se turna smuka odvija na neurejenih površinah in globokem snegu, je jasno, da krpljice ne smejo biti premajhne, sicer bi se palice potopile pregloboko v sneg in s tem smučarju onemogočile oporo ter podporo.

Krpljice za smučarske palice G3 Powder
Krpljice za smučarske palice G3 Powder (Extremevital.com)

Navadno je optimalna izbira srednja velikost krpljic, kakršne proizvajalci palic načeloma v osnovi nameščajo na palice za turno smučanje. Razmislite o krpljicah različnih velikosti, ki jih po potrebi zamenjate. Medtem ko pri vzponu pridejo prav nekoliko večje, pa je pri spustu morda bolj zaželena malce manjša »ovira« na konici palice. Ena izmed rešitev so tudi asimetrično oblikovane krpljice.

Preberite tudi: Kako izbrati smuči za turno smučanje?