Namestitev otroškega sedeža na kolo

Namestitev otroškega sedeža na kolo: spredaj ali zadaj?

Kolesarjenje

Otroški sedeži za kolo so nepogrešljiv dodatek za starše, ki želijo kolesariti s svojimi otroki. Obstajata dve glavni vrsti namestitve otroških sedežev: spredaj in zadaj. Odločitev med tema dvema vrstama namestitve je odvisna od želja staršev, starosti otroka ter osebnih potreb.

Sedež, nameščen spredaj na kolesu, omogoča staršem, da imajo otroka med kolesarjenjem ves čas na očeh, kar je idealna rešitev za starše, ki želijo imeti neposreden stik z otrokom med vožnjo in mu hkrati omogočiti panoramski pogled na okolico. Nasprotno pa sedež, nameščen zadaj, omogoča stabilnejšo vožnjo in je običajno bolj primeren za starejše otroke.

Otroški sedež za namestitev spredaj

Otroški sedeži, nameščeni spredaj na kolesu, imajo številne prednosti, ki so za starše dokaj privlačne. Prva in najbolj očitna prednost je bližina med staršem in otrokom med vožnjo. Starši lahko neposredno komunicirajo z otrokom, mu nudijo oporo in ga varujejo med vožnjo. Otroci v sprednjem sedežu lahko tudi bolje vidijo dogajanje okoli sebe in se med kolesarjenjem lažje vključijo v pogovor z odraslimi.

Kljub številnim prednostim pa imajo otroški sedeži, nameščeni spredaj, tudi nekaj slabosti. Ena izmed njih je omejena prostornost za otroka, še posebej pri večjih otrocih. Zaradi omejenega prostora je težje namestiti otroka v sedež in mu zagotoviti dovolj udobja med vožnjo. Poleg tega teža otroka na sprednjem sedežu vpliva na ravnotežje kolesa, kar lahko oteži vožnjo in poveča tveganje za padec. Slabost je tudi omejen dostop do krmila za starše, kar lahko vpliva na njihovo udobje in upravljanje kolesa.

Otroški sedež za namestitev zadaj

Tudi otroški sedeži, nameščeni zadaj na kolesu, imajo svoje prednosti in slabosti. Ena izmed največjih prednosti je večja prostornost oz. udobje za otroka. Sedeži zadaj ponujajo več prostora, kar omogoča udobno namestitev otroka in mu zagotavlja več svobode gibanja med vožnjo. Poleg tega lahko starši lažje dosežejo krmilo in upravljajo kolo, saj je ravnotežje zadrževati enostavnejše, pogled naprej pa ni oviran. To je še posebej pomembno na zahtevnejših terenih.

Kljub številnim prednostim imajo tudi otroški sedeži, ki so nameščeni zadaj, nekaj slabosti. Ena izmed njih je omejen stik med staršem in otrokom med vožnjo. Otrok je postavljen zadaj in morda ni tako vključen v dogajanje med vožnjo, kot bi bil, če bi bil v sprednjem sedežu. Poleg tega lahko otrok na sedežu zadaj čuti več tresljajev in gibanja med vožnjo, kar vpliva na njegovo udobje in povzroči nelagodje.

Extreme Vital: vse na enem mestu

Otroški sedeži za kolo, prikolice in veliko dodatne opreme so vam na voljo v specializirani trgovini s kolesi in drugo športno opremo Extreme Vital. Ne glede na to, ali se nagibate k izbiri sprednjega ali zadnjega sedeža, boste v trgovini s strani strokovnjakov prejeli še dodatne informacije, na podlagi katerih se boste lažje odločili.

Extreme Vital ima poleg samih sedežev in druge opreme na voljo tudi vse potrebno za namestitev sedeža na kolo. Različni nosilci in adapterji bodo poskrbeli, da boste otroški sedež varno namestili na svoje kolo – ne glede na to, za katero znamko in model kolesa gre.

Otroški sedež za namestitev zadaj: Thule RideAlong

Otroški sedež Thule RideAlong vsebuje prilagodljiv in podložen pas, ki zagotavlja varno pritrditev otroka ter mu nudi udobje med vožnjo. Sistem vzmetenja DualBeam učinkovito absorbira vibracije, kar omogoča bolj udobno vožnjo tudi na razgibanih poteh, poleg tega pa po višini prilagodljivi podnožniki in paščki za pritrjevanje nog omogočajo prilagajanje sedeža med rastjo otroka.

Otroški sedež za kolo Thule RideAlong
Otroški sedež za kolo Thule RideAlong (Extremevital.com)

Sedež je enostavno namestiti na večino okvirjev koles s pomočjo univerzalnega nosilca, ki je opremljen s hitrim zapenjalcem za hitro namestitev in odstranitev sedeža. Velika varnostna sponka in dodaten mehanizem za zaščito pred nehotenim odpenjanjem otroka med vožnjo pa še dodatno povečujeta varnost.

Otroški sedež za namestitev spredaj: Thule Yepp Nexxt Mini

Thule Yepp Nexxt Mini je vrhunski otroški sedež, ki združuje varnost, udobje in funkcionalnost ter zagotavlja prijetno in brezskrbno kolesarjenje. Njegova izjemno nizka teža in visoka stopnja varnosti ga postavljata med najbolj zaželene otroške sedeže na trgu. Postavljen tik za krmilom kolesa otroku omogoča neoviran pogled na okolico, kar še dodatno izboljša njegovo doživetje ob skupnih kolesarskih izletih v naravi.

Otroški sedež za kolo Thule Yepp Nexxt Mini
Otroški sedež za kolo Thule Yepp Nexxt Mini (Extremevital.com)

Sistem 5-točkovnega zapenjanja in magnetna varnostna zaponka zagotavljata optimalno varnost med kolesarjenjem. Prilagodljive nožne opore omogočajo enostavno prilagajanje sedeža otrokovi rasti, tako da lahko sedež uporabljate daljše obdobje.

Dodatno udobje prinašajo še vgrajena opora za roke, mehki podloženi pasovi ter odstranljiva, pralna sedežna podloga, ki je vodoodbojna in zagotavlja udobno sedenje. Odličen otroški sedež dopolnjuje gumirana sedežna podloga, ki s svojim odličnim absorbiranjem tresljajev prispeva k večjem udobju otroka med vožnjo po neravnem terenu.