Primož Roglič

Primož Roglič: zgodba o uspehu

Kolesarjenje

Naši športniki ves čas potrjujejo, da so lahko najboljši in to v številnih disciplinah. Še nedavno nazaj smo veljali predvsem za narod odličnih smučarjev, medtem ko se v tem trenutku lahko pohvalimo s številnimi izjemnimi uspehi tudi na drugih športnih področjih.

Uspehe doživljamo na področju kolesarjenja, kjer ima Primož Roglič prav posebno mesto. Rogla, tako mu pravijo mnogi, piše neverjetno zgodbo, v kateri nastopa kot nekdanji smučarski skakalec, ki je v Planici grozljivo padel in se poslovil od smučarskih skokov. Nato se je podal v kolesarske vode in mnogi ga označujejo kot komet na kolesarskem nebu. Prepoznavajo ga in so nad njim navdušene množice, tudi takšne, ki jim je bilo za kolesarstvo nekoč le malo mar.

Življenjska pot našega najboljšega kolesarja

Primož Roglič se je rodil 29. oktobra 1989 v Trbovljah. Že od malih nog je bil zapisan smučarskim skokom, kjer je doživel kar nekaj uspehov; vse do dogodka v Planici, ki je bil zanj velika prelomnica. Kolesarstvo ga je začelo privlačiti zaradi duatlona, kjer je dobro tekel, kolesaril pa, po njegovem mnenju, ne preveč uspešno.

V pravi svet kolesarstva je vstopil s pomočjo KK Radenska. Kasneje je pristal pri KK Adria Mobil, pred tremi leti se je premaknil v nizozemski LottoNL Jumbo, ki se danes imenuje Team Jumbo – Visma. Ponosen je predvsem na septembrsko zmago na svetovnem prvenstvu v Bergnu leta 2017, kjer si je prikolesaril srebrno medaljo v vožnji na čas.

Rogličevi vidnejši uspehi

Mladi slovenski kolesar se lahko pohvali s številnimi odličnimi rezultati, med katerimi je kar 31 zmag. Vse si lahko pogledate na https://www.primozroglic.com/dirke/. Zadnje najbolj sveže zmage iz letošnjega leta (2019) so Giro d’Italia – 1. etapa (ITT), Giro d’Italia – 9. etapa (ITT) in Tour de Romandie. Ker velike kolesarske dirke po Italiji še ni konec, pa seveda verjamemo, da bo Primož k nizu zmag dodal še kakšno.

Primoževo dirkanje po Italiji

Vsi, ki neutrudno spremljate vse pomembnejše kolesarske tekme, zagotovo v tem trenutku sledite Rogli na tritedenskem dirkanju po Italiji. Giro d’Italia je pomembno kolesarsko tekmovanje, na katerem se Primož bori za roza majico oziroma za skupno zmago po 21 etapah. Mu bo uspelo? Vsekakor držimo pesti, da mu to uspe.

Ker je Rogla slovensko kolesarstvo meteorsko postavil na povsem novo raven, je marsikoga ujel nepripravljenega, tako tekmece kot tudi naše kolesarstvo. Kaj kmalu pa smo se na njegove velike uspehe, ki jih žanje vsepovsod, navadili. Prepričani smo, da bodo trajali še dolgo.

Četudi se mu Giro d’Italia morda ne izide tako, kot si želi, je pred njim še veliko priložnosti za nadaljevanje vrhunske kolesarske kariere.