Ogljikovi hidrati

Zakaj telo potrebuje ogljikove hidrate?

Športna prehrana

Ogljikovi hidrati so svoje ime dobili v 19. stoletju, ko so znanstveniki ugotovili, da vsebujejo ogljik in vodo. Z zaužitjem jih telo spreminja v glukozo, ki jo kri prenaša po telesu, ter oskrbuje z energijo, ko jo potrebuje. V grobem jih delimo na dve skupini, na enostavne in sestavljene:

 • Med enostavne uvrščamo sladkor, sadne sokove, med, piškote, sladice, sladoled; zanje je značilno, da energijo sproščajo hitro.
 • Med sestavljene uvrščamo črn kruh, riž, testenine, sadje in zelenjavo; zanje je značilno, da energijo sproščajo počasi in enakomerno.

Pomemben del zdrave in uravnotežene prehrane

Zagovorniki teorije izključevanja ogljikovih hidratov iz jedilnika menijo, da so ti slabi za naše telo, ker se v telesu spremenijo v sladkor, ki se shranjuje v obliki maščobe in prispeva k pridobivanju telesne teže. V resnici pa ogljikovi hidrati predstavljajo zelo pomemben del zdrave in uravnotežene prehrane.

Nutricisti namreč menijo, da bi morali predstavljati tretjino našega dnevnega vnosa. So pomemben vir energije in če jih izključimo, lahko trpimo za utrujenostjo, zaspanostjo in glavoboli. Prav tako bomo težko telovadili in se težko skoncentrirali, saj so nenazadnje tudi hrana za možgane.

Zdrava živila, bogata z ogljikovimi hidrati

Veliko živil, ki so bogata z ogljikovimi hidrati, je zelo zdravih. To so predvsem ovseni kosmiči, polnozrnate žitarice, kvinoja, proso in krompir, saj so pomemben vir prehranskih hranil, mineralov in vitaminov.

Če se boste ogljikovim hidratom odpovedali v celoti, boste težko zdržali brez njih, saj prav ta hranila prinašajo občutek sitnosti; še posebej ogljikovi hidrati, ki jih vsebujejo polnozrnate žitarice. Raziskave so pokazale, da so te povezane z dolgo življenjsko dobo.

Če boste iz svojega jedilnika izključili ogljikove hidrate, boste prav tako težko pridobili dovolj vlaknin. Njihova priporočena dnevna mera je 18 gramov. Brez potrebne količine, ki pa jo najlaže dobimo s primerno vrsto ogljikovih hidratov, zagotovo pride do zaprtja. To v nadaljevanju lahko vodi do resnejših težav s prebavo in stanj, kot so hemeroidi. Vlaknine prav tako varujejo črevo pred rakom debelega črevesa in drugimi boleznimi.

Iz jedilnika lahko črtate predelane ogljikove hidrate in jih nadomestite s sestavljenimi, ki so boljši za prebavo in nasitijo za dlje časa.

Še enkrat opomnik:

 • OH predstavljajo zelo pomemben del zdrave in uravnotežene prehrane.
 • OH v telesu predstavljajo pomemben vir energije.
 • OH v mišicah ustvarjajo glikogen in so osnovno hranilo za mišice.
 • OH so hrana za možgane.
 • OH naj predstavljajo tretjino našega dnevnega vnosa hranil.
 • Enostavni OH energijo sproščajo hitro; sestavljeni jo sproščajo počasi in enakomerno.
 • OH nas oskrbujejo z vitamini, minerali in fitonutrienti.
 • OH predstavljajo osnovno hranilo za živčni sistem.
 • Ob izključitvi OH iz jedilnika lahko trpimo za utrujenostjo, zaspanostjo in glavoboli; imamo resne težave s prebavo, hemeroidi; težje telovadimo, ne moremo se skoncentrirati, ne pridobivamo zadostne količine vlaknin.
 • Zdravi viri OH so predvsem ovseni kosmiči, polnozrnate žitarice, kvinoja, proso in krompir.