Živila z beljakovinami

10 živil z visoko vsebnostjo beljakovin

Športna prehrana

Ste vedeli, da bi morale ženske, starejše od 19 let, na dan zaužiti vsaj 46 gramov beljakovin? Moški pri enaki starosti pa vsaj 56 gramov? Ta vrsta hranila je v našem telesu odgovorna za rast in obnovo mišic. Vsekakor pa so beljakovine potrebne tudi za pravilno delovanje vseh organov, ki so ključni za zdravo kri, pravilno hormonsko ravnovesje in za učinkovito delovanje imunskega sistema.

Če ste ravnokar ugotovili, da ne zaužijete dovolj beljakovin, boste morali spremeniti način prehranjevanja. V svoj jedilnik boste torej morali vnašati več živil, ki so bogata z beljakovinami. Vas zanima, katera živila imajo še posebej veliko vsebnost teh pomembnih hranil? V nadaljevanju vam jih predstavljamo deset!

1. Tunina

Z zaužitjem velike konzerve tune boste v telo vnesli kar 25 gramov beljakovin. Tunino si lahko privoščite pri katerem koli obroku. Pri kosilu jo lahko daste med zeleno solato.

2. Nemastna skuta

100 gramov nemastne skute vsebuje 25 gramov beljakovin. Mnogi to živilo uživajo v poznih večernih urah. Pri napadih lakote vam jo priporočamo tudi mi.

3. Grški jogurt

150 gramov grškega jogurta vsebuje od 15 do 17 gramov beljakovin. Če te vrste jogurta do sedaj še niste uspeli poskusiti, vam ga priporočamo, saj velja za izjemno okusnega. Vanj lahko vmešate raznovrstno sadje, kot so borovnice, maline, banane in podobno.

4. Fižol

Skodelica kuhanega fižola vsebuje od 18 do 22 gramov beljakovin. Fižol lahko uporabite v juhah ali pa ga preprosto pomešate med solato.

5. Puranje meso

90 gramov puranjega mesa vsebuje 25 gramov beljakovin. Znano je, da je puranje meso med bolj priljubljenimi vrstami mesa, zato ga po vsej verjetnosti uživate tudi vi. Če vas kakšen dan prehiti čas, lahko na hitro popečete puranje zrezke in poleg pripravite še veliko skledo zelene solate.

6. Kuhana jajca

Eno kuhano jajce vsebuje 6 gramov beljakovin. Če so še nedavno nazaj okrog krožile teorije, kako nezdrava so jajca, to danes ne drži več. Številne raziskave so pokazale, da so jajca v resnici zelo zdravo živilo in da jih na dan lahko zaužijemo več kot le enega.

7. Kikirikijevo maslo

Ena žlička kikirikijevega masla vsebuje 4 grame beljakovin. Ta vrsta masla se lahko uporablja na veliko načinov. Če vas prehiteva čas, ga lahko namažete na kos svežega kruha ali na prepečenec. Že po enem kosu boste prijetno siti.

8. Ovsena kaša

100 gramov ovsene kaše vsebuje okrog 5 gramov beljakovin. Kašo si lahko pripravite tudi za zajtrk. Vanjo lahko zmešate suho sadje, na primer rozine, suhe slive ali kaj podobnega, da bo okus še boljši.

9. Lupinasto sadje

25 mandljev vsebuje približno 6 gramov beljakovin. Tako živilo lahko uživate v času malice ali ko nimate časa, da bi se v miru usedli za mizo.

10. Bučna semena

Ena skodelica bučnih semen vsebuje približno 28 gramov beljakovin. Priporočamo vam, da imate bučna semena vedno pri sebi in jih na vsake toliko časa užijete. Prijetno vas bodo nasitila in niti ne boste imeli velike želje, da bi si privoščili nekaj pregrešnega.