Smučarski skoki

Kako drag šport so smučarski skoki?

Zimski športi

Smučarski skoki so pogosto označeni kot specifičen šport z veliko mero adrenalina, zanj pa se tudi pri nas odloča vse več mladih. Vzrokov za to je veliko, eden od verjetnejših pa je tudi ta, da se otroci za tovrstni šport odločajo zaradi velikih uspehov naših skakalcev. Kljub izjemnemu navdušenju otrok nad smučarskimi skoki pa se njihovi starši vseeno sprašujejo, ali je sploh smiselno otroka vpisati v to športno dejavnost, s katero se po koncu kariere ne bodo mogli ukvarjati rekreativno.

Starši vseeno kmalu spoznajo, da smučarski skoki, ne glede na vse, otroku lahko dajo veliko dobrih smernic za življenje. V prvi vrsti sta to odgovornost in odnos do dela. Za življenje sta prav ti dve vrlini izjemno pomembni in pomagata lažje preživeti v današnjem svetu. Smučarski skoki so nenazadnje koristni tudi za telesni razvoj, še posebej za koordinacijo, ravnotežje, gibljivost, motoriko, izgubo strahu pred višino, vzdržljivost itd.

Pozanimali pa smo se, kako drag je ta šport. Verjetno ta podatek zanima tudi vas.

Vpis otroka v klub

Če ima vaš otrok željo po treniranju smučarskih skokov, ga lahko vpišete v klub, ki jih je pri nas kar nekaj. V Sloveniji je na razpolago kar 75 skakalnic s kritično točko pri 35 metrih; od tega jih je 63 pokritih s plastiko. Mesečne vadnine so cenovno dostopne. Za najmlajše je potrebno odšteti 30 evrov na mesec, ko otrok doseže 9 let, pa 55 evrov.

Kdaj stroški skakanja postanejo veliki?

Če se smučarski skakalec ne uvrsti v mladinsko A- ali B-reprezentanco, stroški skakanja postanejo precejšnji. V nasprotnem primeru skakalci nimajo velikih letnih stroškov. Za trenerje in opremo namreč poskrbi nordijski del SZS.

Če smučarski skakalec brez statusa išče pot do najboljših, je to zanj težek preizkus, tudi s finančnega vidika. Tekmovalne smuči namreč stanejo okoli 400 evrov, na sezono pa potrebujejo vsaj dva para. Smučarske vezi in čevlji stanejo v povprečju okoli 360 evrov; dres okoli 450 evrov; čelada 150 evrov, potem pa so tu še stroški treninga.

Klubom ves čas pomaga SZS, ki na leto razdeli okoli 80 parov smuči. To je dovolj za približno 20 % skakalcev. Otroška oprema za skoke pa se menja iz roda v rod.

Če si torej vaš otrok neznansko želi vstopiti v svet smučarskih skokov, mu to omogočite. Morda je najbolje, da počakate do prvih rezultatov, ki bodo kaj kmalu pokazali, kako uspešen bi lahko bil. Če dolgo časa ne bo pokazal napredka, je morda najbolje, da ga poskušate na prijazen in miren način navdušiti za katero drugo obliko športa. Če pa se bo izkazalo, da ima otrok naravni talent, naj vztraja, vaš trud, tudi s finančnega vidika, pa bo slej ko prej dobro poplačan.