Kako prenehati s kajenjem

12 nasvetov, kako prenehati s kajenjem

Zdravje

Najverjetneje še nikoli niste naleteli na članek z naslovom “Številne prednosti kajenja” ali kaj podobnega. Če ste kadilec, bi vam to morda še prijalo in bi z nekadilci iz svoje bližine z veseljem delili takšne vsebine – samo da bi jim dokazali, da se motijo oni in ne vi. A resnica je drugačna.

Nikakor pa ne moremo kar trditi, da tovrstna razvada nima vsaj ene prednosti. Kadilci na primer redkeje trpijo za Parkinsonovo boleznijo. Ali pa: nikotin zavira lakoto. Precej mamljivo je brati tudi tole: s kajenjem na dan lahko izgubite od 200 do 300 kalorij.

Ne glede na omenjene “prednosti” je kajenje vse prej kot koristno. Krivo je za številne bolezni, ki so tudi smrtne. Zato smo pripravili 12 koristnih nasvetov, kako prenehati s kajenjem. Če ste kadilec in se razvade že dolgo časa želite otresti, poskusite vse nasvete upoštevati. Prvi teden bo najhuje. Strokovnjaki pravijo, da lahko razvado premagamo šele po 21 dneh doslednega ravnanja. A tudi po tem je treba biti močan in trden v svojih prepričanjih.

Kako enkrat za vselej prenehati s kajenjem?

Če se želite odvaditi kajenja, vam svetujemo, da upoštevate naslednjih 12 nasvetov:

 1. Kontrolirajte se. Ob katerih priložnostih najkasneje posežete po cigareti? Med vožnjo? Po obroku? Po kavi? V prihodnosti si boste morali omisliti plan B. Kaj torej početi namesto tega. Med vožnjo lahko žvečite. Po obroku ali pitju kave greste raje na sprehod. Koristnih alternativ je kar nekaj. Izberite tiste, ki se vam najbolj dopadejo.
 2. Poiščite podporo pri prijateljih. Če se družite s prijatelji, ki so prav tako kadilci, se lahko skupaj dogovorite za prenehanje. Drug drugega spodbujajte. Če vam takšna podpora ne pomeni kaj dosti, si boste morali pomagati sami. Za začetek je morda dobrodošla pomoč nikotinski obliž ali kaj podobnega.
 3. Poiščite zdravo alternativo za izgubljanje kalorij. Omenili smo, da dnevno s kajenjem lahko dodatno pokurite tudi do 300 kalorij. Poiskati boste morali drugo alternativo, s katero lahko izgubite najmanj toliko kalorij. Odlična izbira je na primer polurno kolesarjenje ali pa hoja – približno 6000 korakov bo že zadostovalo.
 4. Uporabite trike. Najhuje bo tedaj, ko bodo vaši prijatelji okoli vas drug za drugim prižigali cigarete. Tedaj ostanite močni. Potrebujete kak dober trik ali dva, da prebrodite to fazo. V usta dajte žvečilni gumi, privoščite si liziko ali bombon brez sladkorja. Odličen trik je tudi ugriz v cimetovo palčko. Imejte jo torej vedno pri roki.
 5. Zaposlite svoje roke. Kadilci neredko cigaret prižgejo iz čistega dolgčasa. Tedaj roke zagotovo niso zaposlene. Ko vam bo dolgčas in vas bo mamil vonj po cigareti, rok ne imejte prostih. Če ne drugega, pišite dnevnik, zlagajte papir, pletite, barvajte mandale. Priložnosti za zaposlitev rok je ogromno.
 6. Pri sebi imejte steklenico z vodo. Kadilec pomanjkanje nikotina pogosto začuti tedaj, ko so njegova usta suha. Ravno zato je še toliko pomembneje, da imate vedno pri roki steklenico z dovolj sveže vode. Vsaj enkrat na uro naredite velik požirek vode, ki ji je pametno dodati kakšen list sveže bazilike ali mete.
 7. Kofein namesto nikotina. Namesto cigaret lahko popijete kakšno kavo ali dve na dan več. Dve do štiri kave na dan so dobra izbira. Kljub vsemu pa pazite, da tovrstnega napitka ne boste preveč sladkali. Še najbolje je, da pijete kavo brez sladkorja.
 8. Obroke obogatite z vlakninami. Želja po nikotinu bo občutno zmanjšana, če boste v svoje obroke vključevali živila, bogata z vlakninami. Odlična izbira so na primer žita, sadje, zelenjava in stročnice.
 9. Jedi primerno začinite. Kadilci imajo praviloma veliko manj izrazit okus, zato jim ustreza močnejša hrana. To pomeni več sladkorja, soli in maščob. To ni dobro ne za zdravje niti za postavo. Veliko bolje je, da hrano začinite s svežimi ali zamrznjenimi zelišči. S tem boste hrani dodali poseben pečat, obenem pa poskrbeli za dovolj zdrav obrok.
 10. Namesto sladice po kosilu grgrajte ustno vodo. Po vsaki dobri glavni jedi se prileže kakšna odlična sladica. A če ne želite na račun prenehanja kajenja pridobiti preveč kilogramov, vam je dobrota dovoljena morda samo enkrat na teden. Sicer pa po kosilu raje grgrajte ustno vodo ali si umijte zobe. Želja po sladkem bo veliko hitreje izginila.
 11. Po obroku pojdite na sprehod. Prvi teden odvajanja od kajenja bo najhujši. Po kakšnem obroku se boste skorajda spozabili in želeli prižgati cigaret. Če se boste že na začetku odločili, da je to nedopustno, in se boste raje odpravili na sprehod, vam bo misija nemogoče veliko prej uspela.
 12. Cigareta ali čokolada? Ne, hvala. Nič od tega. Stres je odlična priložnost, da se znajdete na začetku svoje poti. A ne pustite se kar tako. Prenehanje kajenja pa ni izgovor za poseganje po čokoladah. Naučite se ustrezno reagirati v stresnih situacijah. Namesto prižiga cigareta ali prenajedanja s čokolado raje pokličite prijatelja, pojdite na sprehod ali spijte čaj brez sladkorja.

Ponudili smo vam preproste nasvete za prenehanje s kajenjem. A vse je v veliki meri odvisno od vaše volje, odločnosti in vztrajnosti. Veliko lažje je, če si že na začetku postavite jasen namen oziroma cilj ter mu greste naproti strastno, zavzeto in samozavestno. Potem vam bo zagotovo uspelo.