Gravel kolo

Katero gravel kolo izbrati?

Kolesarjenje

Gravel kolesa so med ljubitelji kolesarjenja vse bolj priljubljena. Zanje boste zasledili številne izraze, kot so ciklokros, pustolovska kolesa in all-round kolesa, kar govori o tem, da gre za najbolj vsestransko kategorijo koles, ki so nam trenutno na voljo.

Z njimi se lahko odpravite na daljša potovanja, po najzahtevnejših terenih odkrivate neokrnjeno naravo ali pa jih uporabite za prevoz na delo in po vsakodnevnih opravkih. K temu bistveno pripomorejo njegove specifične lastnosti – pa poglejmo, katere:

  • Na prvi pogled je gravel kolo podobno cestnemu, a če ga nekoliko bolje pogledamo, se od njega močno razlikuje. Njegova geometrija okvirja ima manjšo medosno razdaljo, zato so takšna kolesa bistveno udobnejša.
  • K večjemu udobju pripomore tudi višje krmilo. Položaj na kolesu je zato bolj pokončen, roke pa so razbremenjene. Zaradi tega je kontrola krmila bistveno boljša, vožnja pa brezskrbnejša.
  • Pnevmatike gravel koles so nekoliko širše, zaradi česar niste z njim omejeni le na asfalt, ampak je kolo primerno tudi za vožnjo po makadamu, gramozu in manj utrjenem terenu. Z dodatno opremo pa postane odličen partner za jesenske in spomladanske treninge ali najboljši sopotnik za daljša kolesarska potovanja.
  • Pri izbiri materialov so nam na voljo okvirji, ki so izdelani iz jelka, aluminija, titana ali karbona. Katerega izbrati, je v največji meri stvar okusa in finančnih zmožnosti.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj najbolj priljubljenih modelov gravel koles, ki jih nadete v ponudbi trgovine Extreme Vital. Prepričani smo, da bo vsakdo našel nekaj zase.

1. Scott Speedster Gravel 30

Scott je vodilni proizvajalec vseh vrst koles, gorskih, cestnih in sedaj tudi gravel. Zato ni nič presenetljivega, da geometrija okvirja modela Speedster Gravel temelji na endurance geometriji cestne različice Speedster. S tem ohranja vse karakteristike hitre in učinkovite vožnje po cesti, hkrati pa omogoča večjo stabilnost kolesa.

Gravel kolo Scott Speedster Gravel 30
Gravel kolo Scott Speedster Gravel 30 (Extremevital.com)

Njegov okvir je izdelan iz najkakovostnejšega aluminija, ki ga dopolnjujejo karbonske vilice. Te uspešno blažijo vse vibracije, ki so sestavni del vožnje po makadamu in drugem neravnem terenu. Zaradi tega je to eden od najbolj vsestranskih gravel koles, saj ga lahko uporabite za vožnjo na delo, daljša kolesarska potepanja ali za raziskovanje samotnih poti.

2. Specialized Diverge Comp E5

Za vse predstavnice nežnejšega spola je poskrbela blagovna znamka Specialized, ki je na trg lansirala povsem novi model Diverge Comp E5. Gre za izjemno vsestransko kolo, ki je hkrati tudi stabilno in zmogljivo. Z njim bo vožnja po asfaltu in makadamu hitra in učinkovita.

Žensko gravel kolo Specialized Diverge Comp E5
Žensko gravel kolo Specialized Diverge Comp E5 (Extremevital.com)

Kolo odlikuje popolnoma prenovljena geometrija okvirja, ki omogoča vožnjo po najbolj grobih terenih, hkrati pa ohranja največjo stabilnost, nadzor in vodljivost kolesa. Okvir je izdelan iz aluminija, pri čemer so karbonske vilice tiste, ki poskrbijo za učinkovito blaženje številnih vibracij. Za zanesljivo prestavljanje poskrbijo komponente Shimano, največjo zavorno moč pa omogočajo kakovostne hidravlične disk zavore istega proizvajalca.

3. Specialized Diverge Sport Carbon

Podobno kot že prej omenjeni ženski model gravel kolesa blagovne znamke Specialized se tudi moška različica odlikuje po svoji vsestranskosti in popolnoma prenovljeni geometriji okvirja. Ta nudi tudi tistim najbolj pogumnim kolesarjem popoln nadzor nad kolesom in varno ter stabilno vožnjo na vseh terenih.

Gravel kolo Specialized Diverge Sport Carbon
Gravel kolo Specialized Diverge Sport Carbon (Extremevital.com)

Je pa model Diverge Sport Carbon naredil korak naprej pri izbiri materialov. Njegov okvir je izdelan iz lahkega karbona, ki v kombinaciji s karbonskimi vilicami poskrbi za udobno vožnjo po asfaltnih cestah in izven njih. Vse dodatne komponente, kot so prestave, menjalniki, zavorni diski in gonilka, so skrbno izbrane in zanje v celoti poskrbi blagovna znamka Shimano, kar govori o njihovi kakovosti.

4. Giant Revolt Advanced 2

Giant velja za največjega svetovnega proizvajalca kolesa, zato smo prepričani, da vas tudi gravel kolo Revolt Advanced 2 ne bo razočaralo. Odlikuje ga natančna vodljivost, okretnost in popoln nadzor, ne glede na to, ali se vozite po asfaltu ali po makadamskih poteh. Z njim boste z lahkoto premagali tudi zahtevnejše klance in se brez strahu spustili po najbolj drznih cestah.

Gravel kolo Giant Revolt Advanced 2
Gravel kolo Giant Revolt Advanced 2 (Extremevital.com)

Njegov okvir je izdelan iz naprednih kompozitnih materialov, ki skupaj s prilagojeno geometrijo nudi izjemno udobno vožnjo in premagovanje daljših razdalj. Večji odmik cevi okvirja pri obročih pa vam omogoča, da nanj namestite širše plašče in se z njimi odpravite tudi na najbolj grobe ceste in zahtevne terene.

5. Norco Search XR S2

Za vse tiste, ki si resnično želite popolnega odklopa v neokrnjeni naravi, je gravel kolo Norco Search XR S2 prav izbira. Gre za gravel kolo v pravem pomenu besede, ki ga odlikuje okvir iz trpežnega jekla. Zaradi tega velja to kolo za robustno, a še vedno lahko in okretno, da omogoča maksimalne hitrosti na vseh terenih.

Moško gravel kolo Norco Search XR S2
Gravel kolo Norco Search XR S2 (Extremevital.com)

Njegova geometrija omogoča maksimalno udobje, kar zagotavlja stabilno vožnjo, udoben položaj in učinkovitejše pedaliranje. Karbonske vilice poskrbijo za blaženje vibracij, zato boste deležni največjega užitka tudi na makadamskih poteh in drugih zahtevnejših terenih.

6. Cannondale Topstone 0

Cannondale je ustvaril kolo, ki je zasnovano za vse tiste, ki si želite raziskovanja neokrnjene narave in vožnje po manj obljudenih poteh, hkrati pa vas ne bo razočaralo tudi na asfaltnih cestah. Topstone 0 ima aluminijast okvir, katerega geometrija zagotavlja udobno premagovanje daljših razdalj pri večjih hitrostih.

Gravel kolo Cannondale Topstopne 0
Gravel kolo Cannondale Topstopne 0 (Extremevital.com)

Njegovi obroči in plašči zagotavljajo najboljši oprijem na vseh terenih, hkrati pa omogočajo predelavo na tabular oz. tubeless – sistem brez zračnice. Zaradi tega postane kolo zares vsestransko in izjemno zmogljivo na vseh podlagah, pri čemer za dodatno varnost poskrbijo kakovostne disk zavore Shimano.

Zaradi vse večjega povpraševanja po gravel kolesih je tudi njihova ponudba vedno bolj pestra. Zato ne odlašajte in pobrskajte po spletni ponudbi trgovine Extreme Vital. Tam boste zagotovo našli gravel kolo, ki bo zadovoljilo vašim potrebam in željam.