Živila za regeneracijo mišic

3 živila za hitrejšo regeneracijo mišic

Športna prehrana

Svoje telo bi lahko primerjali z vozilom. Potemtakem bi bila hrana, ki jo užijete, vaše glavno gorivo. Nekatera živila bi vam omogočala dolgotrajno vožnjo, spet druga bi zadostovala samo za nekaj kilometrov.

In katera živila so tista, s katerimi svoje telo napolnite z najboljšim gorivom, ki zadostuje za cel dan, obenem pa v največji meri pripomorejo še k regeneraciji mišic? Zaupali vam jih bomo v nadaljevanju. Če jih do zdaj prav pogosto niste imeli na jedilniku, poskrbite, da bo odslej drugače, saj verjamemo, da svojemu telesu želite le najbolje.

1. Kokosovo olje

Ste vedeli, da bi moralo kar 25 % športnikove prehrane temeljiti na maščobah? Vsekakor pa je treba veliko pozornost nameniti vrstam maščob, kajti prav vse vendarle niso zdrave.

Kokosovo olje je na primer eden od najkoristnejših izdelkov, saj vsebuje srednje dolge verižne maščobe. Te v veliki meri poskrbijo za vzdržljivost in okrevanje vašega telesa po vadbi. Tovrstno olje se lahko čez dan uživa v manjših količinah.

Kokosova voda
Ne le olje, tudi kokosova voda je dobra za regeneracijo mišic.

Nekateri kokosovo olje dodajajo v smutije in ga uporabljajo tudi pri kuhanju, namesto masla pa ga lahko uporabljate tudi pri peki. Kupite ga lahko v vsaki bolje založeni trgovini z živili. Hranite ga pri sobni temperaturi.

Tudi kokosova voda je odlična za regeneracijo mišic po vadbi. V veliki meri nadomesti elektrolite in ogljikove hidrate. Užijete jo lahko pred, med ali po sami športni dejavnosti. Kokosova voda se pogosto označuje kot najboljši naravni izotonični napitek.

2. Omega-3 maščobe

Če preveč telovadite in povrhu vsega še nepravilno, je velika verjetnost, da se soočate s simptomi kroničnega vnetja, na primer z oteklinami, vročino, bolečinami in rdečico. Vse to vpliva tudi na vaš imunski sistem in posledično na zdravje.

V kolikor želite v svojem telesu ohraniti primerno ravnovesje, da do takih težav ne bo prihajalo, priporočamo, da uživate omega-3 maščobe, ki pripomorejo tudi k regeneraciji mišic. Ker jih telo ne zmore producirati samo, jih morate nujno vključevati v svojo prehrano.

Losos
Losos vsebuje veliko omega-3 maščobnih kislin.

Odlični viri omega-3 maščob so ribe, še posebej divji losos, sardine in trska. Za trsko je tudi sicer značilno, da je ena od najboljših in najbolj zdravih, če ne kar najboljša in najbolj zdrava riba na svetu. Vsebuje veliko beljakovin, hranljivih snovi in vitaminov, zlasti A, D in E, maščobnih kislin omega-3, selena in kalija.

Za pridobivanje čim večje količine omega-3 maščob priporočamo še pogosto uživanje ribjega olja, orehov, lanenih in chia semen ter alg.

3. Sirotkine beljakovine

Sirotkine beljakovine so pogosto označene kot ene od najpopolnejših dostopnih beljakovin. Vsebujejo namreč vse esencialne aminokisline. Te imajo nalogo, da preprečujejo razpad mišičnega tkiva, hkrati pa ohranjajo raven glukoze v krvi.

Sirotkine beljakovine
Po vadbi v fitnesu si privoščite sirotkine beljakovine.

Beljakovine iz sirotke vsebujejo snov, ki ščiti celice pred poškodbami prostih radikalov. Posledično podpirajo celoten imunski sistem. Veliko ljudi sirotko uživa skupaj s sadjem, ki mu dodajajo zdrava olja, kot je kokosovo olje.

Če boste v svoj jedilnik na novo vnesli vsaj eno od predstavljenih treh živil, boste za regeneracijo svojih mišic veliko bolje poskrbeli, obenem pa tudi za svoje počutje in nenazadnje za zdravje.