Cena družinskega smučanja

Z družino na smučanje – koliko boste zapravili?

Zimski športi

Smučanje je v slovenskih družinah izjemno popularna športna aktivnost. Starši strast do te tudi sicer priljubljene aktivnosti pogosto prenašajo na svoje otroke. Tako se nemalo družin skupaj odpravi na smučanje, ki pa ga dajo v načrt že veliko pred samim potekom, saj je za tak šport potrebno pri sebi imeti kar nekaj finančne zaloge.

Če se do zdaj s svojo družino še nikoli prav zares niste odpravili na smučanje in vas zanima, koliko boste zapravili, vam bomo v nadaljevanju zaupali okviren strošek. Izračun je narejen na podlagi štirih družinskih članov (dva odrasla in dva otroka), celotne smučarske opreme, nakup kart za vse člane in nenazadnje še ceno bencina v obe smeri. Upoštevali smo, da se družina na smučanje odpravi petkrat na leto.

1. Cena smučarske opreme

Za cenovno ne preveč drago, a še vedno kakovostno celotno smučarsko opremo za odrasle lahko računate približno 800 evrov. Za otroke pa povprečne kakovostne smuči stanejo med 150 in 200 evri, smučarski čevlji približno 80 evrov, palice 30 evrov, skupaj torej približno 310 evrov.

Celotni izračun za smučarsko opremo za vso družino: približno 2200 evrov.

2. Cena smučarskih kart

Cene smučarskih kart se seveda od smučišča do smučišča razlikujejo, poleg tega pa so odvisne tudi od tega, ali smučarske karte kupite v predprodaji ali v sami sezoni. Mi smo v izračun dali ceno povprečja vsega naštetega. V povprečju je cena smučarske karte za odraslo osebo za 1 dan 30 evrov, za otroke pa 15 evrov.

Celotni izračun smučarskih kart za celo družino za petkratni obisk smučišča: 450 evrov.

3. Cena bencina v obe smeri

Vsekakor je cena bencina odvisna od razdalje oziroma lokacije, kjer boste smučali. Nekatere slovenske družine se na smučanje pogosto odpravljajo kam v tujino. Ponovno smo v izračun vzeli neko povprečje in predvidevali, da bi nas bencin v obe smeri stal okrog 50 evrov.

Celotni izračun za bencin za 5 obiskov smučišča: 250 evrov.

Koliko torej znaša skupni strošek?

Sedaj lahko seštejete vse izračunane stroške. Skupni znesek je 2900 evrov. Vsekakor pa morate vedeti, da boste sem ter tja med smučanjem zašli v kakšno od številnih restavracij ter si privoščili kosilo. Računajte še na to in si za smučanje privarčujte približno 3200 evrov.

Če pa od 3200 evrov odštejemo opremo, ki jo morda že imate, pa je znesek okrog 1000 evrov. Se vam strošek zdi previsok? Če v smučanju uživa vsa vaša družina ter se v tem času veliko družite in pogovarjate, skupni znesek morda niti ni tako visok. Kakšno pa je vaše mnenje? Veseli bomo vsakega komentarja.