Krepitev spomina

5 nasvetov za krepitev spomina

Zdravje

Za najučinkovitejše vzdrževanje dobre možganske kondicije in krepitev spomina so potrebni vsakodnevni intelektualni izzivi, fizična aktivnost, zdravo prehranjevanje in druženje. Tega bi se morali držati prav vsi po vrsti, še zlasti pa starejše osebe.

Vsak dan zato odigrajte vsaj eno miselno igro, pojdite na krajši ali daljši sprehod s prijatelji in se pogosto naučite nekaj povsem novega. Pojejte kaj zdravega, družite se tudi z mlajšimi od sebe, na primer s svojimi vnuki, ter si zadajte nekaj obveznih domačih nalog. Smo imeli v mislih še kaj konkretnejšega?

1. Preizkušajte se v novih veščinah

Za krepitev spomina vam ni treba vsak dan reševati križank ali sudokujev. Pravi možganski fitnes boste prej dosegli z usvajanjem povsem novih veščih. Te namreč zahtevajo več koncentracije in osredotočenosti.

Usvajanje novih znanj
Naučite se novega jezika ali usvojite drugo novo znanje.

Izbire je več kot dovolj. Lahko se vpišete na plesni tečaj ali pa se pričnete učiti novega jezika. Skratka, izbrati si morate učenje nečesa, kar še ne znate.

2. Kuhajte in sestavljajte nove recepte

Zdrava domača hrana omogoča ohranjanje zdrave telesne teže. Da bo kuhanje še zabavnejše, k aktivnosti povabite mlajše družinske člane. Prosite jih za pomoč pri lažjih gospodinjskih opravilih, hkrati pa malčke poučite o pomenu zdravega prehranjevanja.

Skupaj sestavite in zapišite nove recepte, ki vključujejo samo domače zdrave sestavine, morda kar z vašega vrta.

3. S prijatelji se redno dobivajte na kavi

Ohranite redne stike z znanci, sorodniki, prijatelji in bivšimi sodelavci. Redno se dobivajte na kavi, si pošiljajte sporočila, kdaj pa kdaj jih pokličite tudi po telefonu, jim kaj lepega napišite na socialna omrežja.

Pri ohranjanju bistrega uma socialni stiki igrajo zelo pomembno vlogo. Pogovor namreč krepi povezave med možganskimi celicami, druženje na sploh pa daje občutek zadovoljstva. S slednjim boste preprečili depresijo.

4. Kar je dobro za srce, je dobro tudi za možgane

Tudi povezava med možganskimi sposobnostmi in telesno aktivnostjo je zelo tesna. To še zdaleč ne pomeni, da naj bo vaša glavna aktivnost športne narave. Najpomembneje je, da telovadite redno. Že pol ure vrtnarjenja na dan je lahko dovolj za dobre rezultate.

Vrtnarjenje za bister um
Z rednim vrtnarjenjem do bistrega uma in dobrega počutja.

Izjemno učinkovite športne aktivnosti pa so kolesarjenje, hoja in joga. Ne pozabite niti na vaje za moč, ki so zlasti koristne za starejše.

5. Uživajte hrano za dober spomin

Nekatere vrste hrane imajo zelo dober vpliv na možgane. To pa hkrati pomeni, da pripomore k ohranjanju dobrega spomina. Še zlasti so za krepitev spomina primerna živila, ki so bogata z maščobnimi kislinami omega-3. Dobra izbira so orehi, ki že na prvi pogled malce spominjajo na možgane.

Če torej dobro pomislite, krepitev spomina niti ni tako zelo zahtevna naloga. Le v roke se je treba vzeti, izdelati temeljit načrt in se ga vsak dan čim bolj dosledno držati. To ne bi smelo biti pretežko, saj so med aktivnostmi, ki jih morate početi za dober spomin, samo prijetne naloge s prijetnimi ljudmi.