Zakaj uživati aminokisline

3 razlogi, zakaj redno uživati aminokisline

Športna prehrana

Verjetno mnogi od vas že veste, da beljakovine sestavljajo 20 % človeškega telesa in so nujno potrebne za nemoteno delovanje vseh organov in sistemov našega organizma. Sestavljene so iz aminokislin, organskih spojin, ki so nujno potrebne za gradnjo celic, zato jih je potrebno redno uživati.

Ključna aminokislina je triptofan. Telo iz njega tvori hormon sreče serotonin in spalni hormon melatonin. Dober vir tovrstne aminokisline so na primer jajca, meso, rž, oves, leča, mandlji, arašidi, sezam, indijski oreščki in soja.

1. Aminokisline so gradniki različnih vrst beljakovin

V našem telesu je 21 vrst aminokislin, ko so v obliki dolgih kompleksnih verig med seboj povezane v beljakovine. Telo jih lahko pridobi iz različnih virov, zato je pri uživanju aminokislin izjemno pomembno, za katere vrste aminokislin gre, saj gradijo različne vrste beljakovin. To hkrati pomeni, da opravljajo tudi različne funkcije v telesu.

Poleg rednega uživanja mesa, rib, jajc in mlečnih izdelkov pa so aminokisline v obliki prahu ali tablet tudi vedno pomembnejši prehranski dodatek na jedilniku številnih športnikov in rekreativcev, kar pa še ne pomeni, da jih ostali ljudje ne potrebujejo.

2. Aminokisline poskrbijo za sintezo mišic

Sirotkine beljakovine so hitro prebavljive in so odlične za izgradnjo mišic. Dobivamo jih iz mleka. Vsebujejo razvejano verigo aminokislin BCAA, ki se najpogosteje uporabljajo pred ali po vadbi, ker se v telesu hitro absorbirajo. BCAA aminokisline so ključnega pomena, saj jih telo potrebuje za sintezo mišic.

Najboljši vir BCAA aminokislin so beljakovine, na primer meso, ribe, jajca in mlečni izdelki. Če pa je potreba po tovrstnih aminokislinah večja, jih je najbolje v prehrano dodatno vnesti v obliki sirotkinih beljakovin v prahu. S tem boste tudi povečali zmogljivost vadbe, zmanjšali utrujenost mišic in hkrati pospešili proces regeneracije.

3. Aminokisline tvorijo vezivno tkivo

Kolagen predstavlja 25 % vse beljakovinske mase v našem telesu. Sestavljajo ga aminokisline glicin, prolin in hidroksiprolin, ki se pridobivajo iz goveje kože. Gre za specifične aminokisline, ki jih telo nujno potrebuje, da pravilno gradi kolagen – vlaknast protein, ki telesu zagotavlja moč in strukturo. Z uživanjem kolagena boste na eni strani poskrbeli za čvrsto kožo, lase in nohte, na drugi strani pa boste prispevali k zdravim kostem, sklepom in hrustancu.

Težava pa je, da s starostjo proizvodnja kolagena upada. To najhitreje opazimo v manjši gibljivosti sklepov, krhkih kosteh, gubah na koži in šibkejših laseh ter nohtih. V današnji prehrani je kolagen običajno nekoliko bolj zapostavljen, zato je uživanje aminokislin v obliki prahu najpreprostejši način, da ga nadomestimo.