Hujšanje s tekom

Kako shujšati s tekom?

Tek in treking

Tek je ena od najboljših športnih aktivnosti za kurjenje maščob in izgubo odvečnih kilogramov. Seveda pa je potrebno pri tem upoštevati nekaj nasvetov, s pomočjo katerih bo tek postal tudi vaša najbolj priljubljena aktivnost, hkrati pa se boste izognili morebitnim poškodbam.

Več o tem, kako se učinkovito lotiti hujšanja s tekom, boste izvedeli v nadaljevanju.

Začnite počasi in ne pretiravajte

Če želite s tekom vztrajati, je najbolj pomembno, da v začetku ne pretiravate. Začnete svoje prve tekaške treninge s kombinacijo hoje in počasnega teka. Če se do zdaj niste ukvarjali s tekom, se morate zavedati, da bodo tudi krajši tekaški intervali precej pripomogli k izgubi telesne teže.

Po enem ali dveh tednih celoten čas treninga podaljšajte in ko ob tem ne boste več čutili pretiranega napora, je zopet čas, da povečate intenzivnost. Takšno stopnjevanje vas bo zagotovo brez večjega naprezanja pripeljalo do želenega cilja, obenem pa se boste ognili bolečinam in poškodbam.

Tek naj posten del vašega vsakdanjika

Za izgubo odvečnih kilogramov ne bo dovolj, da tečete zgolj dvakrat tedensko, ampak je potrebno tekaški trening opraviti vsaj štirikrat na teden. Sledite pravilu, da tekaškemu treningu sledi dan počitka, saj bo imelo tako vaše telo dovolj časa za popolno regeneracijo.

Jutranji tek
Pričnite dan z jutranjim tekom, ki vas bo napolnil z energijo.

Pomembno je, da si za tek vzamete dovolj časa in ne hitite. Najbolje je, da si izberete del dneva, ki vam najbolj ustreza in ga rezervirate za to športno aktivnost. Ob tem ne pozabite še na primerno ogrevanje in raztezanje najbolj obremenjenih mišičnih skupin po koncu teka.

Naj bo intenzivnost teka različna

Za izgubo odvečnih kilogramov je primeren tako nizko intenziven kot tudi visoko intenziven tek. Pri prvem boste kurili maščobe, pri drugem pa ogljikove hidrate. Še pomembneje pa je, da boste z različno intenzivnostjo v svoj trening vnesli tudi pestrost, zato se ga ne boste tako hitro naveličali.

Če ste tekač začetnik, začnite le z nizko intenzivnim tekom, da boste dobili dobro vzdržljivostno podlago. Sčasoma pa v trening vključite tudi intervale hitrega teka, in sicer tako, da tečete minuto hitro, nato pa minuto počasi. Na ta način postopoma povečujete čas teka in intenzivnost.

Zasledili smo podatek, da naj bi telo med takšnim intervalnim treningom porabilo kar do 9-krat več maščob. Seveda pa si je potrebno v tem primeru vzeti tudi čas za počitek, da se telo popolnoma regenerira.

Tek popestrite z vajami za krepitev mišičnih skupin

Učinek tekaške vadbe bo večji, če boste vanjo vključili tudi vaje za krepitev mišičnih skupin. Na ta način boste vplivali na izgubo maščob, hkrati pa ohranjali mišično maso, kar bo vplivalo tudi na pravilno tehniko teka in preprečevanje tekaških poškodb.

Vaje za krepitev mišičnih skupin opravite vsaj dvakrat tedensko, najbolje da kar v sklopu tekaške treninga. Pomembno je, da jih ne izvajate takrat, ko boste imeli na programu intervalni trening, ampak raje takrat, ko opravite nizko intenziven tek.

Brez uravnotežene prehrane ne gre

Da ne bo ves vaš trud zaman, je potrebno za izgubo telesne teže tekaški trening dopolniti tudi z uravnoteženo prehrano. Veliko boste storili že s tem, da se boste izognili vsem sladkim in slanim pregreham v obliki slaščic.

Še bolje pa bo, če boste v svoje telo vnesli dovolj beljakovin, živil z nizkim glikemičnim indeksom, živil z manj maščobami in seveda dovolj sadja ter zelenjave. Ne pozabite tudi na zadostno količino nesladkane tekočine.

Zavedajte se, da bo z urejeno prehrano vaše telo postalo zmogljivejše in energetsko močno, zato boste redne tekaške treninge zagotovo opravljali z mnogo manjšim naporom, predvsem pa z večjim zadovoljstvom.