Poškodbe pri smučanju

5 poškodb, ki vas lahko doletijo pri smučanju

Zimski športi

Čeprav smučanje med Slovenci velja za izjemno priljubljen zimski šport, je zanj na žalost značilno tudi to, da se pogosto konča z najrazličnejšimi poškodbami, ki lahko usodno vplivajo tudi na nadaljnje življenje smučarja. Zato je nujno, da dobro poznate pravila za varno smučanje.

Znano je, da so se poškodbe smučarjev povečale ob razvoju zarezne tehnike. Ta je povzročila, da je smučanje lahko bistveno hitrejše, s tem pa tudi nevarnejše. Sicer pa se je v prvi vrsti potrebno pri smučanju primerno zaščititi pred ozeblinami. Veliko večji problem pa vsekakor predstavljajo mehanske poškodbe. Pri tej obliki poškodb so na udaru predvsem smučarjeva kolena, glava, rame, hrbet in roke. Predstavili vam bomo 5 najpogostejših poškodb, s katerimi se soočajo tudi najboljši smučarji na svetu.

1. Poškodba kolen

Med vsemi vrstami športnikov so ravno smučarji tisti, ki so najbolj izpostavljeni poškodbam kolen. Medtem ko smučajo s pravilno tehniko, to od njih zahteva ekstremno rotacijo in upogibanje v kolenih. Vse to pri smučarjih lahko pripelje do resnih oblik poškodb, kot je na primer poškodba meniskusa, ki predstavlja hrustančno tkivo v kolenih.

Med smučarji prav tako dokaj pogosto prihaja do poškodb zadnjih in sprednjih kolenskih križnih vezi. V skrajnem primeru se vezi celo strgajo, pri čemer je nujna operacija.

2. Udarec v glavo

Pri smučanju so padci dokaj pogost pojav. Pri tem je na udaru predvsem glava, zato je pomembno, da si jo med smučanjem zaščitimo s kakovostno čelado. Z njo lahko bistveno zmanjšamo tveganje za resnejše poškodbe.

Padec na glavo pri smučanju
Padec na glavo kot posledica previsoke hitrosti pri smučanju.

Pri padcu med smučanjem je zelo pogost pretres možganov. Lahko gre za blažjo obliko pretresa, lahko pa je tako močan, da padete v nezavest. Udarec v glavo lahko spremljajo tudi krvavitve, ki pogosto zahtevajo šivanje.

3. Poškodba rame

Rame so pri smučanju najbolj izpostavljene v fazi padca. Ker so zgornje okončine tiste, ki skušajo padec omiliti, je poškodba rame med smučarji prav tako pogosta. Med najbolj neprijetnimi poškodbami je izpah rame, ki se odraža na različne načine. Za blag izpah potrebujemo samo počitek, težje izpahe pa spremljajo natrganja in celo strganja ligamentov v sklepih. Za slednje je potrebna operacija. Med pogosto poškodbo smučarjev sodi tudi zlom ključnice.

4. Poškodba hrbta

Če imamo v fazi smučanja veliko nepredvidljivih in hitrih gibov, nam bolečine v spodnjem delu hrbta ne uidejo. Hujša posledica, ki se navezuje na to, je na primer poškodba diskov. Tudi ta vrsta poškodbe lahko zahteva operacijo. Pred smučanjem se je zato potrebno dobro zaščititi z različnimi ščitniki in zračnimi blazinami.

5. Poškodba palca

Če med smučanjem pademo na roko, v kateri še vedno držimo smučarsko palico, ta palec potisne navzven in lahko se strga stranska vez palca. Poledica se občuti kot nestabilnost in bolečina v osnovnem sklepu prsta. Če se želite poškodbi izogniti, palico pred padcem poskusite izpustiti.