Maraton

6 najbolj znanih maratonov na svetu

Tek in treking

Maraton je tek, o katerem je bilo napisanega že marsikaj. Poznamo ga namreč že od antike. Večina ljudi pozna zgodbo o Pheidippidesu, ki je leta 490 pred našim štetjem tekel od Maratona do Aten, da bi naznanil poraz Perzijcev vsem čakajočim Atencem.

Vsak od velikih maratonov, znanih kot glavni svetovni maraton, ima svojo zanimivo zgodbo in zgodovino. Seveda tekači dandanes ne tečejo več zato, da bi pripovedovali v boju, temveč se preizkušajo v zdržljivosti, spretnosti in v taktičnosti teka, ki bi moral biti na koncu ustrezno obeležen in proslavljen. V nadaljevanju vam bomo predstavili najpomembnejše maratone na svetu.

1. Tokio

Eden mlajših svetovnih maratonov, katerih začetki segajo šele v leto 2007, je maraton v Tokiu, čeprav so tudi tu maraton tekli že veliko prej. To je maraton, ki je nastal kot kombinacija Tokijskega mednarodnega maratona in Tokijsko-newyorškega maratona prijateljstva, ki je do združitve potekal izmenično. To je bila selekcijska tekma za svetovno prvenstvo v atletiki, ki je potekalo v Osaki leta 2007, kamor se je prijavilo 25.000 ljudi.

Februarja 2014 je zmagal Dickson Chumba, ki je dosegel rekordni čas 2 uri 5 minut in 42 sekund, kar je bilo šele drugič, da je nekdo tekel manj kot 2 uri in 6 minut. Drugo uvrščeni je prav tako tekel pod 2 uri 6 minut. Maraton je vseskozi privabil že več kot 300.000 ljudi.

2. Berlin

Berlinski maraton, ki poteka že od leta 1974, se odvije zadnji vikend v septembru. Od takrat se ga vsako leto udeleži ogromno tekačev. Maraton je bil odpovedan le leta 2000 zaradi prekrivanja z olimpijskimi igrami.

V dveh dneh se poleg maratona odvije ogromno odličnih dogodkov, ki se povezujejo s tekom. Tekmovalci se lahko preizkušajo v tekmovanju z rolerji, ki poteka po progi v soboto pred maratonom. V soboto si gledalci lahko ogledajo tudi mojstre ročnega kolesarjenja imenovane powerwalker ter tekmovalce na vozičkih in otroški maraton.

Leta 2018 je bilo za berlinski maraton precej pomembno. Takrat ni bil postavljen le novi rekord, ki ga je postavil Eliud Kipchoge, ampak tudi svetovni rekord s časom 2:01:39, ki je prejšnji rekord tekača Dennisa Kimetto, premagal z 1:18 minute. V ženski dirki je bil tistega leta postavljen rekord proge, pri čemer je Gladys Cherono iz Kenije dosegla čas 2:18:11. Tik za njo pa je čez ciljno črto pritekla Ruti Aga s časom 2:18:34.

3. Boston

Najbolj gledan športni dogodek v Novi Angliji, Bostonski maraton, je od svojih začetkov, ki segajo v davno leto 1897, precej napredoval. Prvega maratona se je namreč udeležilo le 15 tekačev, dandanes pa se vsako leto na maraton prijavi približno 30.000 tekačev s celega sveta.

Ko so praznovali 100. obletnico maratona, je dogodek postal največji in najbolj znan maraton na svetu. Ta najstarejši vsakoletni maraton na svetu se začne v Hopkintonu, v okrožju Meddlesex, in konča na trgu Copley v Bostonu. Moški rekord že od leta 2011 ohranja Geoffrey Mutai s časom 2:03:02, ženski rekord pa Buzunesh Deba s časom 2:19:59.

Vsako leto se na maratonu zbere 500.000 gledalcev. Med samim dogodkom poteka tudi veliko zanimivih dogodkov, kot je na primer Scream Tunnel (tunel kričanja), kjer študentje kričijo in delijo poljube. Bostonski Red Soxi pa vsako leto odigrajo tekmo, ki se zaključi s prihodom na trg Kenmore, kjer pozdravijo tekače.

4. London

Vsako pomlad od leta 1981 tekači odtečejo ta znani maraton, ki poteka okrog Temze. Zadnjega so odtekli 28. aprila 2019. Londonski maraton je nastal po navdihu newyorškega, njegov pobudnik pa je olimpijski prvak in novinar Chris Brasher ter športnik John Disley. Dandanes se maraton zaključi v stavbi The Mall, vendar pa se je prvih 12 let zaključil na Constitution Hill in Westminster Bridgeu.

Leta 2007 so zbrali več kot 450 milijonov dolarjev in so tako postavili Guinnessov svetovni rekord, kot največji dogodek za zbiranje sredstev na svetu.

5. Čikago

V oktobru se bodisi prvo ali drugo nedeljo pred dnevom Krištofa Kolumba v Čikagu odvije četrti največji tek na svetu. Čikaški maraton so otvorili leta 1977. Takrat so imeli le 4.200 tekačev, vendar pa je ta maraton hitro postal eden od najhitreje rastočih maratonov na svetu. Uradna omejitev je 45.000 tekačev, pri čemer upoštevajo le tiste, ki maraton pretečejo prej kot v 6 urah.

Trenutni rekord za moške nosi Dennis Kimetto, ki je leta 2013 progo pretekel v času 2:03:45, za ženske pa Paula Radcliffe, ki je leta 2002 progo pretekla v 2:17:18.

6. New York

Newyorški maraton, ki se je začel leta 1970, se razteza skozi pet okrožij in spada med največje na svetu, saj se ga vsako leto udeleži več kot 52.000 tekačev. Tekmovanje je poleg bostonskega maratona najpomembnejše v ZDA. Ustavil ga je le orkan Sandy leta 2012.

Celoten dogodek je prava paša za oči. Ponudi nam najboljše vrhunske tekače, veliko človeške drame in nekaj amaterskih tekačev, ki so determinirani, da prestopijo ciljno črto.

Vsi omenjeni maratoni resnično izražajo moč duha pri športnikih in nudijo odličen športni spektakel.