Razlogi za električno kolo

10 razlogov za električno kolo

Kolesarjenje

Če je vaše delovno mesto le nekaj kilometrov stran od vašega doma, bi se bilo v službo verjetno bolj smiselno odpraviti kar s kolesom. S to odločitvijo ne boste naredili le nekaj za svoje telo in počutje, temveč boste pozitivno vplivali tudi na okolje. A še preden s pomočjo kolesa pričnete koristno pomagati sebi in svojemu okolju, boste morda morali kupiti novo kolo. Na trgu se vam ponujajo številne različice. Odlična izbira je električno kolo, saj vam ponuja kar nekaj prednosti.

Za vas smo pripravili seznam 10 ključnih razlogov, zakaj je električno kolo med vsemi vrstami koles na trgu ena od najboljših in trenutno daleč najpopularnejših izbir.

1. Do cilja boste prišli hitreje

Z električnim kolesom je poganjanje pedal preprosto ter udobno tudi v zahtevnejših razmerah, na primer proti vetru ali v hrib. S takšno vrsto kolesa vam lahko uspe prevoziti večjo razdaljo; po potrebi boste lahko vozili z večjo povprečno hitrostjo. S pomočjo elektrike boste lahko vozili tudi do hitrosti 25 km/h. Takšen način vožnje je zato zlahka konkurenčen z vožnjo, ki vam jo ponujajo druga prevozna sredstva, na primer avtomobili.

Gorsko električno kolo Norco Sight VLT C2 29
Gorsko električno kolo Norco Sight VLT C2 29 (Extremevital.com)

Doseg vožnje z električnim kolesom je odvisen zlasti od zmogljivosti baterije. Ob nakupu e-kolesa se je bolje odločiti za zmogljivejšo baterijo, kar je zlasti pomembno za vse tiste kolesarje, ki boste s kolesom premagovali nekoliko daljše razdalje.

2. Na električno kolo se boste usedli pogosteje

Ker je vožnja z električnim kolesom tako prijetna in udobna, je večja verjetnost, da se boste na kolo pogosteje usedali in peljali novim doživetjem naproti. Čeprav boste iz službe prihajali utrujeni in ne boste imeli dovolj energije za aktivnost, vas bo misel na način uporabe električnega kolesa pripeljala do tega, da se boste aktivnosti vseeno lotili.

Čeprav bo na primer zunaj pihal močan veter, ki bi vas ob imetju klasičnega kolesa verjetno odvrnil od vožnje, se boste na kolo vseeno usedli, saj boste veter s pomočjo e-kolesa zlahka premagovali, ne glede na to, s kakšno močjo bo pihal proti vam.

3. Ostali boste v dobri formi

Dobra forma je v veliki večini odvisna od tega, v kolikšni meri ter na kakšen način se ukvarjamo z neko aktivnostjo. Ker vam električno kolo torej ponuja še več priložnosti za poganjanje kolesa tudi v zahtevnejših razmerah, je večja možnost, da ostanete v odlični formi.

Gorsko električno kolo Scott Roxter eRIDE 24"
Gorsko električno kolo Scott Roxter eRIDE 24″ (Extremevital.com)

Z električnim kolesom se boste brez večjih težav lahko pognali tudi v strmejši hrib, ki ga s klasičnim kolesom morda ne bi tako dobro obvladovali. Tudi to vam bo pomagalo, da bo vaša forma vedno dobra. Ne nazadnje se vam bo to dobro kazalo v vašem zunanjem izgledu. Prekipevali boste od energije, motivacije za delo ter še od česa.

4. Vaš prihranek denarja bo večji

Ker se boste na delovno mesto pričeli voziti s svojim novim električnim kolesom, se vam bo to že na kratek rok poznalo tudi v vaši denarnici. Na dolgi rok vam bo uspelo prihraniti večje količine denarja, ki bi ga sicer porabili za bencin, stroške popravila za avto in podobno. Najverjetneje boste z e-kolesom začeli hoditi tudi na izlete. Tudi to se vam bo na koncu poznalo v vaši denarnici.

Sicer pa bo najbolje, da e-kolo zagotovite kar vsem svojim članom družine. Čeprav boste morali za vsa kolesa odšteti kar nekaj denarja, se vam bo to slej ko prej obrestovalo.

5. Lahko se boste odpravili na daljše potovanje

Električnega kolesa zagotovo ne boste potrebovali samo za vožnjo do delovnega mesta in nazaj. Kaj hitro boste namreč ugotovili, da ste kupili izjemno priročno prevozno sredstvo, s katerim se lahko brez večjih zadržkov odpravite tudi na daljša potovanja.

Električno kolo Specialized Turbo Creo SL Expert
Električno kolo Specialized Turbo Creo SL Expert (Extremevital.com)

Pri izbiri novega e-kolesa pazite še na to, da si boste izbrali dovolj zmogljivo baterijo, saj ta v največji meri vpliva na domet vaše vožnje. Za nasvet vprašajte strokovno podkovanega prodajalca ter mu ne pozabite omeniti, da se boste s kolesom na električni pogon odpravili tudi na daljše in zahtevnejše kolesarske ture.

6. Električno kolo je ena od najvarnejših vrst koles

Električno kolo je zagotovo asociacija za zahtevnejše kolesarske podvige, na primer za vzpone in spuste po gozdnih poteh med koreninami. Električno kolo je torej namenjeno tudi varnemu kolesarjenju v naravi; po makadamu, med polji, ob potokih in ne nazadnje skozi gozd. Takšna oblika kolesarjenja je zagotovo varnejša od tiste v cestnem prometu.

7. Odlično se obnese tudi na zahtevnejših terenih

Tovrstni razlog smo vam utemeljili že v prejšnji točki, kjer je bila v osredju zlasti varnost, ki jo ponuja e-kolo. Vsekakor se z e-kolesom lahko vozite po mestu, cestah oziroma po asfaltiranih poteh. Odlično pa vam bo kolo na električni pogon služilo tudi v hribovitejšem svetu oziroma po zahtevnih gozdnih poteh oziroma terenih.

8. Uspešno boste poganjali pedala v močnem vetru

Kolesarje na poti do cilja pogosto ovita močan veter. Neredko se zgodi, da se kolesarji v takšnih vremenskih razmerah vožnji s kolesom celo odpovedo. A če boste pri roki imeli električno kolo, boste z njim lahko na izjemno učinkovit način kljubovali tudi najmočnejšemu vetru.

9. Za obilico zabave med vožnjo

Ker je e-kolo preprosto, varno in učinkovito sredstvo za poganjanje pedal, vam bo med vožnjo ponudilo še veliko več zabave kot klasično kolo. To lahko delite skupaj s svojimi najbližjimi.

Gorsko električno kolo Scott Genius eRIDE 920
Gorsko električno kolo Scott Genius eRIDE 920 (Extremevital.com)

Na električno kolo se lahko usedejo tudi vaši otroci, ne nazadnje pa je takšna vrsta kolesa izjemno dobrodošla izbira tudi za starejše uporabnike koles. E-kolo torej ponuja zabavo prav vsem generacijam in obema spoloma.

10. Učinkovito boste lahko raziskovali svet okoli sebe

Če se na delo, k prijateljem, znancem, sorodnikom in na izlete vozite z avtomobilom, verjetno zaobidete številne stranske poti, ki pa so lahko izjemno zanimive, saj ponujajo lepe razglede in še kaj.

Za spremembo se namesto v avto usedite na električno kolo in z njim na kar se da učinkovit način raziščite čim več sveta okoli sebe. Občutki ob tem bodo obljubljeno nepopisni.