Ohranjanje fit telesa

7 nasvetov za ohranjanje fit telesa

Zdravje

Dobro pomislite, ali v svoji bližini poznate osebo, ki brez težav ohranja telesno kondicijo, ne da bi se na prvi pogled zdelo, da se sploh kaj trudi. Ali pa morda osebo, ki v resnici hrepeni po veliki količini zelenjave in obilo vsakodnevne telesne vadbe. Vas zanima, kako ji to uspeva?

Za takšno osebo je značilno, da si je skozi leta pridobila številne pozitivne navade, ki ji omogočajo, da brez težav ostane v formi, hkrati pa so te navade ključnega pomena, da lahko rečemo, da je neka oseba fit. Če se želite zgledovati po takšni osebi, potem je tu 7 nasvetov, ki jim skušajte slediti.

1. Recite »ne« dietam

Diete niso ključnega pomena, če želite ostati v odlični formi. Veliko pomembnejša je zdrava in uravnotežena prehrana, pri čemer začnite poslušati svoje telo.

Solata s piščancem
Privoščite si zdrav in uravnotežen obrok, npr. solato s piščancem.

Bistveno pri tem je, da ugotovite, po čem se počutite dobro, kaj je tisto, kar vas preko celega dne napolni z energijo, kaj vam pomaga, da lažje opravite vadbo, in kaj je tisto, kar vas ohranja fit. Če boste našli odgovore na ta vprašanja, ste zagotovo na dobri poti k sprejemanju zdrave prehrane kot načina življenjskega sloga, ne da bi podlegli vsaki novi dieti.

2. Poiščite način, da uživate v vadbi

Če vam je vsaka vadba odveč, je skrajni čas, da poiščete drugačen pristop k vadbi. Seveda to še ne pomeni, da morate biti po vsaki vadbi navdušeni, je pa zato pomembnejši občutek, da ste v boljši fizični kondiciji.

Bistveno je, da poiščite vadbo, ki vam je všeč. Nekaterim morda bolj leži tek, medtem ko so drugi bolj navdušeni nad trenutno popularnimi HIIT treningi. Ne glede na to, za kaj se boste odločili, lahko sami najbolje poskrbite za to, da boste v vadbi uživali.

3. Prednost dajte zdravju in telesni pripravljenosti

Mnogi ljudje svoj čas pretežno namenijo svojemu delu, družini, družabnim dogodkom in tako je vadba zelo hitro zapostavljena na njihovem seznamu prioritet. Poskrbite, da namesto tega postane vadba vaša prednostna naloga. Vstanite 15 minut prej in življenje prilagodite svoji vadbi, saj vam bo na takšen način zelo hitro prišla v navado, ki ji boste sčasoma težko rekli »ne«.

4. Pri prehrani se lahko občasno tudi pregrešite

Zelo redko boste srečali nekoga, ki ima le 5 % telesne maščobe in ne zaužije niti enega koščka čokolade. Nič ni narobe s tem, če si občasno privoščite tudi nezdrav obrok. Brez večjega občutka krivde si privoščite piškot, temno čokolado ali svojo najljubšo sladico. Previdni bodite le toliko, da vam to ne postane navada, saj bo vaš trud hitro zaman.

5. Poskrbite za primerno količino spanca

Biti v formi ne pomeni, da je pomembno samo to, kako pogosto boste telovadili, ampak je ključnega pomena tudi količina vašega spanca.

Spanje vam ne daje le energije, ki jo potrebujete za redno vadbo, ampak boste z njim poskrbeli tudi za primerno presnovo, regeneracijo mišic in povečanje svojih fizičnih zmogljivosti. Zato je izjemno pomembno, da spanju namenite vsaj 7 do 8 ur, saj boste na ta način tudi bolj zdravi in srečni.

6. Družite se z ljudmi, ki prav tako skrbijo za svoje fit telo

Če se vaši prijatelji navdušujejo nad zdravo prehrano, kolesarjenjem ali igrah z žogo, je večja verjetnost, da boste tudi vi sami pri tem sodelovali, posledično pa boste še aktivnejši. Na začetku je morda to težko, sploh če imate stare prijatelje z nezdravimi navadami, z majhnimi prilagoditvami in spodbudami, pa sčasoma postane lažje.

7. Ostanite aktivni zunaj telovadnice

Za telesno kondicijo in fit telo lahko poskrbite tudi zunaj telovadnice. V svoje življenje tako lahko vključite številne različne aktivnosti, kot so na primer hoja, aktivni vikend ali aktivne počitnice, hoja po stopnicah namesto uporabe dvigala in še mnogo drugega. Predvsem pa je pomembno, da verjamete vase in ne obupate.