Poškodbe pri deskanju na snegu

Kako preprečiti poškodbe pri deskanju na snegu?

Zimski športi

Ko se odpravljate na deskanje, se verjetno domov ne želite vrniti z neprijetno poškodbo, ki vas bo prikrajšala za nadaljnje užitke na snegu, ampak si verjetno bolj kot to želite polno pozitivnih vtisov. Včasih je zato dobro, da ste s poškodbami pri deskanju dobro seznanjeni že vnaprej. Zaradi tega boste na snegu zagotovo previdnejši.

Poškodbe pri deskanju se razlikujejo od poškodb pri smučanju

Čeprav sta si smučanje in deskanje v marsičem podobna, pa gre za povsem različni aktivnosti. Med drugim se med seboj razlikujeta tudi po vrstah najpogostejših poškodb, ki jih utrpijo udeleženci.

Smučanje je aktivnost, ki zahteva hitrost, moč, ravnotežje in gibljivost. Tudi deskanje zahteva vse te motorične sposobnosti, vendar se je potrebno zavedati, da gre pri tej športni aktivnosti za povsem drugačno gibanje telesa. Ta bistvena razlika pa je običajno tudi glavni razlog, da so poškodbe pri smučanju in deskanju zelo različne.

Najpogostejše poškodbe pri deskanju na snegu

Če med seboj primerjamo smučanje in deskanje, lahko hitro ugotovimo, da se pri smučanju ponavadi utrpi več poškodb kolena. Najbolj običajne smučarske poškodbe so povezane s povečanim navorom, ki deluje na koleno ali spodnje ekstremitete, kar najpogosteje povzroči natrganje sprednjega križnega ligamenta.

Pri deskanju sta obe nogi vpeti na isto desko in sta vedno obrnjeni v isto smer. To dodatno ščiti koleno pred njegovim zvijanjem, zgornje ekstremitete pa so v tem primeru v položaju, ko so sposobne prevzeti celotno silo padca. Zaradi tega so pri deskanju na snegu pogostejše poškodbe zgornjih ekstremitet in glave.

  • Ob padcih deskarji najpogosteje pristanejo na rokah, ramenih ali zadnjem delu glave. Najbolj tipična poškodba, ki se vam lahko zgodi pri deskanju na snegu, je zlom zapestja, obstajajo pa tudi zvini zapestja, udarci komolca in izpahi.
Snowboard - poškodba roke
Najpogostejše so poškodbe zapestja.
  • Rame so tisti del telesa, ki je najbolj izpostavljen za udarce in poškodbe rotatornih mišic, ki stabilizirajo sklep. Poškodbe rotatorne manšete se običajno zdravijo konzervativno z njihovo krepitvijo, protivnetnimi zdravili za udarnine in otekline ter počitkom.

Priporočljivo je tudi hlajenje vsej tri ali štirikrat na dan po 10 minut, saj to v prvih dneh bistveno pripomore k zmanjšanju bolečine, otekline in vnetij, svetujemo vam pa tudi tesno povijanje, ki prav tako pripomore k zmanjšanju otekline.

Zavedati pa se je potrebno, da vnetje tudi zahteva svoj čas, da se popolnoma pozdravi; še zlasti je potrebno pri tem paziti, da sklepa ne preobremenjujemo in na ta način povzročimo še več škode.

  • Med pogostejše poškodbe pri deskanju pa uvrščamo tudi zlome ključnice, pretrese možganov in druge poškodbe glave in vratu.

Deskarji izvajajo na snegu takšne in drugačne manj ali bolj nevarne manevre, skoke in trike. Glede na to je zato potrebno biti še posebej previden in resno razmisliti o nošenju čelade.

Nekaj nasvetov za preprečevanje poškodb pri deskanju na snegu

Za vse deskarje na snegu, še posebej pa za začetnike, velja, da bi bilo pametno razmisliti o nekaterih pomembnih kosih zaščitne opreme:

  • ščitniki zapestja in komolca lahko olajšajo silo padcev na sklepe zgornjega dela telesa in na ta način preprečijo marsikatero poškodbo;
  • podloge za koleno pomagajo pri preprečevanju udarcev;
  • blazine za hrbtenico so zelo dobra ideja, saj deskarji na snegu veliko časa preživijo na hrbtu.

Da bi pred padcem zaščitili svoje rame, vam lahko koristi tudi dobro poznavanje njihove anatomije in delovanja. Še preden pa se odpravite z desko na sneg, je vredno razmisliti tudi o krepilnih vajah za boke in kolena, kar bo izboljšalo splošno stabilnost, ki lahko prepreči padce.

Na koncu pa nikakor ne pozabite, da ste, četudi veljate za izkušenega smučarja, na deski lahko samo začetnik. Zato vam priporočamo nekaj ur deskanja z inštruktorjem, s čigar pomočjo bodo užitki na snegu še lepši in varnejši.