Arašidovo maslo

Zakaj je arašidovo maslo odlično za športnike?

Športna prehrana

Ste vedeli, da je arašidovo maslo ena od najbolj priljubljenih vrst masla na svetu? Zagotovo ga uporabljate tudi vi. Če ne drugače, tu in tam z veliko žlico sežete po njem in ga kar direktno nesete v usta. Se vam zdi okusno? Zagotovo ste prikimali. Verjetno se boste strinjali z nami, da kar nekaj časa po zaužitju te poslastice ne čutite nobene potrebe po dodatni hrani. Zakaj je temu tako, boste izvedeli v nadaljevanju.

Sicer pa po arašidovem maslu posegajo vse vrste športnikov, tudi tisti vrhunski, ki ne morejo brez njega niti v času največjih tekem. In prav je tako, saj je arašidovo maslo zelo dober vir beljakovin. Te prispevajo k rasti in vzdrževanju mišične mase. Mnogi ga označujejo kot izjemno kakovosten dodatek k uravnoteženi prehrani.

Idealno za ljudi s fizičnimi aktivnostmi

Arašidov namazČeprav morda arašidovo maslo na prvi pogled deluje vse prej kot odlična hrana za športnike, pa so raziskave pokazale, da je ravno ta vrsta masla idealna ta vse ljudi, ki se ukvarjajo s fizičnimi aktivnostmi, posebej pa za športnike. Je namreč odličen vir beljakovin, obenem pa še bogat s kalorijami. Slednje omogočajo dodatek k visoki kalorični prehrani.

Pravo arašidovo maslo ne vsebuje nobenih dodatkov, zato je popolnoma naraven izdelek, posledično pa tudi zelo zdrav. Če se ukvarjate s športom in želite pridobiti mišično maso, vam vsekakor svetujemo, da si maslo iz arašidov čim prej priskrbite.

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu arašidovega masla?

Pri nakupovanju arašidovega masla bodite pozorni na proizvajalca oziroma na kakovost izdelka. Glavne značilnosti tega izdelka, ki kažejo na njegovo kakovost, so: brez dodatnega sladkorja, soli, olja in aditivov; vsebuje 100 % naravne in pražene arašide; lahko vsebuje cele ali zmlete arašide; visoka vsebnost beljakovin in vlaknin; proizvedeno v EU.

Če boste te značilnosti našli na embalaži arašidovega masla, ki ga nameravate položiti v svojo nakupovalno košarico, ga lahko kupite brez pomislekov.

Sicer pa pravo in kakovostno arašidovo maslo lahko izdelate kar sami doma. Na spletu boste našli odlične recepte za pripravo domačega masla iz arašidov. Ugotovili boste, da ga je preprosto in hitro narediti, četudi niste vrhunski kuhar oziroma se v kuhinji ne znajdete najbolje.

Uživanje arašidovega masla

Arašidovo maslo lahko uživate med obrokom ali med treningom, in sicer direktno iz pakirane embalaže. Lahko ga smatrate kot dodatek k prehrani, prigrizek, shaker ali smoothie. Preden ga uporabite, ga dobro premešajte, najbolje kar s plastično žlico. Na ta način boste podaljšali njegov rok uporabe.

Čisto na koncu pa naj vas opozorimo na pomembno zadevo: arašidovo maslo lahko vsebuje sledove mleka, glutena, soje, jajc, školjk, sezamovega semena in nekaterih drugih oreškov. Sicer pa so informacije o alergenih napisane na vsaki embalaži.