Gorsko kolo

5 značilnosti gorskega kolesa

Kolesarjenje

Med številnimi vrstami koles je gorsko kolo zagotovo eno od bolj priljubljenih vrst koles pri nas in tudi drugje po svetu. Namenjeno je predvsem vožnji po neutrjenih makadamskih, gozdnih in gorskih peš poteh. Nekateri kolesarji ga uporabljajo tudi za vožnjo po gorsko-kolesarskih parkih, po asfaltiranih cestah in drugih površinah.

Gorsko kolo je v osnovi podobno ostalim vrstam, kljub temu pa je glede na uporabo bolj vzdržljivo, robustnejše in kot takšno povsem prilagojeno namenu. Čeprav na trgu obstaja več različic gorskega kolesa, pa je vsem skupno to, da imajo vsaj sprednje vzmetenje. Večina med njimi ima sicer tudi zadnje vzmetenje.

V nadaljevanju vam predstavljamo pet tipičnih značilnosti gorskega kolesa, na katere ste lahko pozorni tudi pri nakupovanju, seveda če se boste odločali zanj.

1. Gorsko kolo je najrobustnejša vrsta kolesa

Prva očitna lastnost gorskega kolesa je, da velja za najrobustnejše med vsemi vrstami koles. Le tako lahko kljubuje vsemu, kar se nahaja na neutrjenih poteh, po katerih se z njim najpogosteje vozite.

Gorsko kolo Giant Talon 29er
Gorsko kolo Giant Talon 29er 0 GE (Extremevital.com)

Okvir kolesa je trden, pnevmatike debelejše in profil bolj grob. S tem sta kolesu zagotovljena dober oprijem podlage in stabilnost.

2. Kolo z odličnimi vzmetmi

Najpomembnejša značilnost gorskega kolesa je njegovo vzmetenje. Ima namreč zelo učinkovite vzmeti, ki poskrbijo za to, da imate večji nadzor in da kolo na zahtevnejšem terenu lahko dobro obvladate. Posledično je vožnja z njim varnejša in udobnejša, saj vzmeti blažijo tresljaje.

3. Veliko število prestav

Ena izmed bolj poznanih značilnosti gorskega kolesa je, da ima veliko število prestav. Najpogostejša števila prestav na gorskih kolesih so 20, 21, 22, 24, 27 in 30.

4. Široki ročaji

Gorsko kolo se od drugih vrst koles razlikuje že na prvi pogled. Ima široke ročaje, ki omogočajo trden oprijem tudi na zahtevnejših terenih. Krmilo je ravno in se nekoliko dviguje navzgor.

5. Najuporabnejša vrsta kolesa

Za gorsko kolo boste pogosto slišali, da je ena od najuporabnejših vrst koles. Z njimi se namreč lahko peljete po asfaltu, ne glede na to, da bo poraba vaše energije zaradi manjših koles in robustnega profila večja.

Gorsko kolo Scott Aspect 910
Gorsko kolo Scott Aspect 910 (Extremevital.com)

Ker je gorsko kolo dokaj vsestransko uporabno, si ga mnogi kupijo tudi tedaj, ko niso povsem prepričani, ali se bodo s kolesom vozili samo po makadamu, gorskih in drugih manj urejenih poteh.

Vrste gorskih koles

Za konec vam na kratko predstavljamo še štiri značilne vrste gorskega kolesa.

Hardtail

Hardtail kolo boste našli tudi pod imenom »trdak« oziroma prednjevzmeteno gorsko kolo. Gre za vrsto gorskega kolesa, ki najbolj spominja na prvo generacijo tovrstnih koles. Zanj je torej značilno sprednje vzmetenje oziroma sprednji blažilniki.

Gorsko hardtail kolo Specialized Pitch 650b
Gorsko hardtail kolo Specialized Pitch 650b (Extremevital.com)

Full suspension

Morda ste to vrsto kolesa našli tudi pod imenom polnovzmeteno gorsko kolo. Rečejo pa mu tudi »softič«. Najlaže ga boste prepoznali po vzmetenih sprednjih vilicah, po dodatni vzmeti ter po blažilniku, ki se nahaja na zadnjem delu kolesa.

Gorsko full suspension kolo Giant Trance
Gorsko full suspension kolo Giant Trance 27.5 3 GE (Extremevital.com)

All mountain

Našli ga boste tudi pod imeni »trail« ali »enduro« gorsko kolo. V zadnjem času je ta vrsta kolesa pravi prodajni hit. Mnogi ga označujejo kot mešanico med hardtailom in full suspensionom oziroma med trdaki in softiči.

Gorsko all mountain kolo Scott Genius 750
Gorsko all mountain kolo Scott Genius 750 (Extremevital.com)

Downhill

To vrsto gorskega kolesa poimenujejo tudi »spustaško« gorsko kolo. Najprimernejše je za velike adrenalinske spuste.

Gorsko downhill kolo Giant Glory 1
Gorsko downhill kolo Giant Glory 1 (Extremevital.com)

Že veste, katero gorsko kolo bo za vas najustreznejše? Svetujemo vam, da preverite spletno ponudbo podjetja Extreme Vital, kjer lahko izbirate med vsemi vrstami gorskih koles priznanih proizvajalcev. Ko boste približno vedeli, katero kolo bi bilo za vas pravo, pa obiščite eno od štirih fizičnih trgovin omenjenega podjetja, kjer vam bodo zaposleni še dodatno pomagali z nasveti.