Cestno kolo

Cestno kolo – vse, kar morate vedeti

Kolesarjenje

Če želite kolesariti in ob tem kar se da uživati, morate v prvi vrsti poskrbeti za nakup pravega kolesa. Kolo mora biti izdelano po vaših merah in glede na vrsto vaših podvigov. Naj vas pri izbiri tega pomembnega prevoznega sredstva nikakor ne zavedeta njegova cena in barva. Raje si odgovorite na vprašanja, kakšna so vaša pričakovanja glede uporabe kolesa; koliko kilometrov nameravate z njim narediti, kje se boste vozili ter kakšne so vaše telesne lastnosti.

V današnjem prispevku bo osrednjo vlogo imelo cestno kolo. Predstavili vam bomo nekatera dejstva, ki pomembno vplivajo na izbiro cestnega kolesa. Morda večino podatkov že poznate, kljub temu pa se bo med njimi našlo kaj, na kar bi pri nakupu verjetno pozabili.

Kaj morate vedeti pred nakupom cestnega kolesa?

Cestna kolesa so posebna vrsta koles, ki so namenjena vožnji po asfaltu in drugih gladkih površinah. Njihove gume so zelo tanke, samo kolo pa je izredno lahko, kar pripomore k enostavnemu poganjanju. V primerjavi z mestnim ali gorskim kolesom torej pri vožnji s cestnim kolesom porabite veliko manj moči in truda. Posledično je ta vrsta kolesa zelo primerna za tekmovanja. Sedež cestnega kolesa je nastavljen nekaj centimetrov nižje kot pri gorskem kolesu, njegovo krmilo pa je v obliki rogov.

Cestno kolo Specialized Tarmac Disc Comp
Cestno kolo Specialized Tarmac Disc Comp (Extreme Vital)

Če ste se odločili, da bo cestno kolo vaš stalni spremljevalec, potem z denarjem ne varčujte preveč. Le na ta način si boste zagotovili kolo, ki vam bo nudilo varno in udobno vožnjo. Pred nakupom kolesa pa ne pozabite preveriti dejavnikov pravilne izbire, ki vam jih posredujemo v nadaljevanju.

1. Višina in teža: Pri cestnem kolesu je ključna velikost okvirja. Ta namreč zelo vpliva na položaj telesa na kolesu, težišče, vozne lastnosti in udobje. Na ustrezno izbrano dimenzijo okvirja vplivajo dolžina rok, velikost dlani in stopal, širina ramen in medenice ter razmik sedalnih kosti. Vse to vpliva tudi na izbiro drugih elementov, kot so sedež kolesa, gonilke, krmilna opora in krmilo.

Cestno kolo Giant Defy Advanced 1 HRD
Cestno kolo Giant Defy Advanced 1 HRD (Extreme Vital)

2. Sedež kolesa: Sedež cestnega kolesa je lahko različnih oblik. Lahko je oblazinjen ali pa tak, ki je ožji in omogoča več prostora za nihanje nog. Za hitrejše poganjanje izberite sedež, ki je ožji in le rahlo oblazinjen.

3. Kolesa in gume: Za cestno kolo so značilne pnevmatike, široke od 18 do 25 milimetrov. Te so navadno gladke in napolnjene z visokim pritiskom, da se lahko na gladkih površinah hitreje vrtijo.

4. Vrsta terena: Cestna kolesa so v osnovi namenjena vožnji po asfaltnih površinah. Kljub temu se v današnjem času določen segment tovrstnih koles nagiba k vožnji po makadamskih poteh. Trend kolesarske industrije se vse bolj nagiba k večjemu deležu koles, ki bi bila primerna za vožnjo po asfaltiranih cestah in hkrati po makadamskih poteh. Posledično se boste lahko z izbiro takšne vrste cestnega kolesa pogosteje umikali od prepolnih cest na manj polne makadamske poti.

Cestno kolo Scott Addict 10
Cestno kolo Scott Addict 10 (Extreme Vital)

5. Število prevoženih kilometrov: Prevoženi kilometri v posamezni sezoni vam lahko natanko povedo, kateri tip cestnega kolesa izbrati. Če s kolesom ne boste prevozili veliko kilometrov na sezono, ni nujno, da posegate po najdražji vrsti kolesa.

Sestavite si svoje sanjsko cestno kolo

Ste vedeli, da vam sodobni trg daje enkratno priložnost, da si kar sami sestavite svoje sanjsko cestno kolo? V praksi to pomeni, da si lahko sestavite kolo po svoji meri. Najprej si izberete model kolesa. V nadaljevanju povsem poljubno prilagajate druge komponente, na primer sedež, krmilo, plašče, vrste vzmetenja in opore. Nenazadnje, izbirate lahko še med dimenzijami posameznih komponent.

Cestno kolo Ridley Fenix SL Ultegra
Cestno kolo Ridley Fenix SL Ultegra (Extreme Vital)

Če se zanimate za nakup cestnega kolesa, vam svetujemo, da preverite specializirano kolesarsko trgovino Extreme Vital. Celotno ponudbo si lahko ogledate kar v njihovi spletni trgovini, seveda pa bo najbolje, da sam nakup opravite neposredno v fizični trgovini. Na ta način boste izbrano cestno kolo lahko najprej preizkusili, obenem pa vam bodo prijazni zaposleni svetovali še z dodatnimi strokovnimi nasveti. Tako boste lahko prepričani, da ste izbrali povsem ustrezno kolo zase.