Živila za pridobivanje mišične mase

5 živil za pridobivanje mišične mase

Športna prehrana

Ste vedeli, da je pri pridobivanju mišične mase najpomembneje, da ste v kaloričnem presežku? Pa veste, kaj to pomeni? To pomeni, da pojeste več, kot porabite. Vendar je pri tem tudi pomembno, da niste v prevelikem kaloričnem presežku. Na ta način bi namreč po nepotrebnem pridobili poleg mišične mase tudi preveč maščobe. Posledično bi vas lahko stroga dieta stala večine te maščobe in mišic.

V nadaljevanju vam bomo predstavili pet živil, s katerimi boste uspešno pridobivali mišično maso. Že takoj na začetku pa naj vas spomnimo še na to, da na kilogram svoje telesne teže potrebujete zaužiti 2,5 grama beljakovin, 1 gram maščobe in 3-4 grame ogljikovih hidratov.

Top živila za rast mišic

1. Rastlinske beljakovine v prahu

ProteiniNa tržišču lahko najdete najbolj okusne mešanice rastlinskih proteinov s svilnato teksturo. Ne vsebujejo nikakršnih kemikalij ali kislinskih hidroliz, temveč le organske encime. Najpogosteje jih najdete v treh okusih. To so vanilija, čokolada in sadni okus (npr. banana ali kokos). Vmešate jih lahko v rastlinske napitke ali jogurte.

Proteini te vrste ne vsebujejo živalskih proizvodov. So popolnoma naravni, presni rastlinski vir beljakovin. Svetujemo vam, da si beljakovinski napitek privoščite po vadbi.

2. Presni ekološki indijski oreščki

Indijski oreščki so k nam prišli iz Brazilije. Lahko jih uporabljate kot prigrizek ali jih dodajate granolam, presnim tortam in kremam.

3. Chia semena

Chia semena so v zadnjem času postala zelo priljubljena v kulinariki. Če jih boste pripravili na pravilen način, so lahko prebavljiva, njihova uporaba pa je več kot preprosta. Že v davnih časih so tovrstna semena uživali za povečevanje energije in vzdržljivosti pred boji.

Chia semena
Chia semena lahko vmešate v smuti, kruh ali pecivo.

Pred uživanjem chia semena namočite. Imajo povsem nevtralen okus, zato jih dodajajte k drugim jedem. Priporočamo, da jih uživate skupaj s smutiji, pecivi, kruhom ali solato.

4. Jagodičevje

Za rast vaših mišic bo poskrbelo tudi jagodičevje. Priporočamo vam, da užijete čim več gozdnih borovnic, finske murve, gorskih borovnic, divjih brusnic, aronije, črnega in rdečega ribeza. Študije so namreč pokazale, da so tovrstni sadeži zelo bogati z vitamini, flavonoidi, karoteni, antioksidanti in drugimi izjemno koristnimi sestavinami.

5. Kvinoja

Ste vedeli, da je tudi presna ekološka kvinoja odličen vir beljakovin? Ne vsebuje glutena, zato je dobra izbira za vse tiste, ki imajo ob uživanju glutena težave. Kvinoja je odlična alternativa belemu rižu. Iz nje lahko pripravite zelo okusne polpete, juhe, solate, peciva, prikuhe in druge jedi.

Našteli in na kratko smo vam predstavili pet živil, ki bodo poleg drugih koristi poskrbela tudi za rast vaših mišic. V svoj jedilnik ne pozabite vnesti še jabolk, banan, fižola, brokolija, rjavega riža, cvetače, čičerike, kokosovega olja, klorele, kokosovega jogurta, konopljinih semen, kodrolistnatega ohrovta, leče, ananasa, probiotikov, špinače, liofiliziranih zelenih sokov, spirule, moringe in sladkega krompirja. Prav vsa našteta živila bodo poskrbela, da bodo vaše mišice rastle hitreje.