Doživetje s strešnim šotorom

Na nepozabno doživetje s strešnim šotorom

Prosti čas

V svetu, kjer se vse skupaj vrti tako zelo hitro, da praktično tu in tam pozabimo nase, se je dobro za kakšen trenutek ustaviti in pogledati okoli sebe. Še posebej v Sloveniji je to nekaj zelo lepega, saj imamo srečo, da živimo v deželi s prekrasno pokrajino, prostranimi gozdovi, gorami, jezeri in morjem.

In kako na lepši način spoznavati vse te prelepe kotičke države kot s šotorom? Na ta način vedno pridemo v samo srce naštetih lepot in se predamo svobodnemu duhu, daleč stran ob poblaznelega sveta in stresa. Si predstavljate, da bi šotor vozili s seboj kar na strehi svojega vozila? Najdete ga lahko tudi v trgovini s športno opremo Extreme VitalThule strešni kovčki in šotori.

Kaj sploh je strešni šotor?

Če ste vajeni klasičnega šotora, ki ga je treba po prihodu v kamp postaviti, pa lahko v primeru strešnega na to pozabite. Strešni šotor bo montiran na streho vozila le še čakal, da sprostite vzvode in se postavil kar sam od sebe. Poznamo dve različici, in sicer z mehko streho ter strešni šotor s trdo lupino.

Thule strešni šotor Tepui Explorer Kukenam 3
Thule strešni šotor Tepui Explorer Kukenam 3 (Extremevital.com)

Kar se razlik pri postavljanju tiče, je največja razlika ta, da se različica s trdo lupino dejansko postavi sama od sebe v manj kot minuti, pri strešnem šotoru z mehko streho pa je potrebno zavezati nekaj vrvic in nastaviti par teleskopskih palic v notranjosti.

Za koga je strešni šotor primeren?

Bivanje v šotoru je primerno za vse, ki si želijo svobodnega dopustovanja ali zgolj prenočevanja v naravnem okolju. V kampih na obali v šotorih dopustujejo celotne družine. Se ob misli na spanje v šotoru, ki se nahaja na strehi vozila, porodi nekaj vprašanj?

Thule strešni šotor Tepui Foothill
Thule strešni šotor Tepui Foothill (Extremevital.com)

Da bi odgovorili na najpogostejše, strešni šotor še zdaleč ni na voljo zgolj za eno osebo. Obstajajo modeli, v katerih lahko prespi celo do 6 oseb, je pa vse seveda odvisno od dimenzij šotora kot tudi velikosti oseb, ki bodo v njem spale. Vsekakor pa je izjemno uporaben za posameznike ali pare, ki se radi podajo v bolj izolirane kraje, in za avanturiste, ki si dovolijo, da destinacije izberejo njih in ne obratno.

Strešni šotor ima vse

Glede na to, da je na prvi pogled prostor na strehi vozila precej omejen, se pojavi tudi vprašanje, kako udobno je sploh bivati v takšnem šotoru. Bistveno je vedeti, da se površina razprostira tudi preko strehe avtomobila, kar pa je povsem varno in uporabno.

Posebni nosilci poskrbijo za to, da je vse na svojem mestu ter stabilno. Nosilnost naj vas ne skrbi, saj vaše vozilo zmore prenesti precej večje breme, kot je to nekaj oseb v strešnem šotoru. V njem boste s seboj prevažali tudi ležišče in vse drugo, kar bi sicer zasedalo prtljažni prostor avtomobila. Model s trdo lupino omogoča celo shranjevanje nekaterih drugih reči, ki niso del šotora.

Prednosti in slabosti strešnega šotora

Med prednosti strešnih šotorov vsekakor štejemo izjemno prilagodljivost, hitro postavitev in pospravljanje ter prihranek prostora v avtomobilu. So tudi nepremočljivi, odporni na različne vremenske razmere in nudijo zaščito pred morebitnimi meteornimi vodami ob večjih nalivih, kar pogosto zmoti, kadar taborimo na tleh. Prav tako smo odmaknjeni od vlažnih, vročih ali hladnih in trdih tal.

Thule strešni šotor Tepui Basin
Thule strešni šotor Tepui Basin (Extremevital.com)

Čeprav imajo vse reči svoje prednosti in slabosti, pa slednjih pri strešnih šotorih skorajda ni. Morda bi lahko v to kategorijo šteli nekoliko višje cene, še posebej tisti s trdo lupino so dražji. Prav tako je lahko za nekoga slabost, da je potrebno v šotor in iz njega priti po lestvi. Še posebej sredi noči je to lahko za koga pravi podvig. Nekaj časa in spretnosti ter parov rok zahteva tudi montaža na prtljažnik. Načeloma pa boste s strešnim šotorom pridobili veliko več svobode in ga imeli dejansko s seboj skozi celo leto in v vsakem trenutku.

Kakšen strešni šotor kupiti?

V trgovini Extreme Vital najdemo različne strešne šotore za različne okuse in potrebe. Če bi se na avanture podali skupaj v paru, bo za vas odlična izbira strešni šotor Thule Tepui Ayer 2 z velikimi panoramskimi okni, ki omogočajo pogled v nočno nebo.

Thule strešni šotor Tepui Ayer 2
Thule strešni šotor Tepui Ayer 2 (Extremevital.com)

Podobno izkušnjo zagotavlja tudi Thule Tepui Foothill z nekaj kilogrami več, omeniti pa velja še mrežice za zaščito pred komarji, ki so del praktično vseh strešnih šotorov. Čeprav je na prvi pogled spanje na strehi vozila morda nekoliko nenavadno, pa lahko zatrdimo, da kljub vsemu zelo udobno.

Potujete s partnerjem in otrokom, morda zgolj s še dvema prijateljema? Strešni šotor Thule Tepui Explorer Kukenam 3 omogoča spanje za tri osebe, je enostaven za postavljanje in namenjen za celoletno uporabo.

Prav posebej velja izpostaviti model strešnega šotora s trdo lupino Thule Tepui Basin, ki se izkaže kar v dvojni vlogi. Med bivanjem v naravi nam nudi udobno zatočišče za dve osebi, med samim prevozom pa lahko služi tudi kot strešni kovček.

Ste že izbrali svojega? Pred vami so dnevi in tedni avantur na katere se boste lahko podali kadarkoli vas bo volja in boste imeli na voljo nekaj prostega časa.