Sladkorna bolezen

Sladkorna bolezen: pogosta vprašanja in odgovori

Zdravje

Sladkorna bolezen ali diabetes prizadene ogromno ljudi po celem svetu. Gre za bolezen, pri kateri celice v trebušni slinavki ne zmorejo proizvajati več dovolj inzulina za potrebe telesa ali pa proizvodnja celo povsem zastane. Posledica tega je previsoka koncentracija glukoze v krvi.

Ta tja zaide s pomočjo prehranjevanja in povzroča resne težave različnim organom v telesu. Nezdravljena sladkorna bolezen lahko botruje tudi kapi, težavam z vidom, ki lahko vodijo celo v popolno slepoto, vpliva pa tudi na stanje živčevja in ožilja.

Kaj povzroči visok krvni sladkor?

Veliko različnih stvari lahko povzroči visok krvni sladkor, toda tisto, kar jemo, igra največjo in najbolj neposredno vlogo pri zvišanju krvnega sladkorja. Ko uživamo ogljikove hidrate, jih naše telo pretvori v glukozo, kar lahko igra vlogo pri zvišanju krvnega sladkorja.

Beljakovine lahko v določeni meri v velikih količinah tudi zvišajo raven sladkorja v krvi. Maščobe ne zvišujejo ravni krvnega sladkorja. Stres, ki povzroči zvišanje hormona kortizola, pa lahko zviša tudi raven sladkorja v krvi.

Katere tipe sladkorne bolezni poznamo?

Načeloma poznamo tri tipe sladkorne bolezni, ki jih imenujemo tip 1, 2 in nosečnostna sladkorna. Tip 1 se pojavlja po večini med otroki in mladimi odraslimi osebami. Ta tip je hkrati najbolj prepoznaven in zahteva takojšnje nadomeščanje inzulina.

Tip 2 je najpogostejši tip sladkorne bolezni, ki prizadene kar okoli 90 % vseh obolelih s to boleznijo. Navadno jo je težko odkriti in se razvija postopoma, zato je odkrita šele kasneje v življenju.

Kateri so znaki in simptomi prediabetesa?

Prediabetes velja za enega najbolj zahrbtnih znanilcev sladkorne bolezni, saj v veliko primerih nima posebnih znakov ali simptomov. Zato je zelo pomembno opraviti ustrezne krvne preiskave, kjer se preverjata glukoza in hemoglobin.

Ko se pojavijo simptomi, je diagnoza običajno že sladkorna bolezen. Obstaja nekaj redkih situacij, v katerih lahko posameznik doživi zaplete, povezane s sladkorno boleznijo, kot so krvavitev v očeh, nevropatija ali celo možganska kap, medtem ko ima le diagnozo prediabetesa.

Ali je sladkorna bolezen ozdravljiva?

Zdravniki poudarjajo, da v svetu ni zabeleženega primera, kjer bi uspešno pozdravili osebo z diabetesom, čeprav si mnenja o tem nasprotujejo. A omeniti velja, da je govora o bolezni tipa 1, ki ni ozdravljiv, in je zato nujno dovajanje hormona inzulina.

Diabetes tipa 2, ki prizadene večino bolnikov s to boleznijo, pa se zdravi že s spremembami življenjskih navad. Pogosto gre za osebe s prekomerno težo, ki morajo shujšati, jesti bolj zdravo in opustiti nezdrav življenjski slog. Potrebno je uvesti redno gibanje, še najbolje, če gre za kakšno vrsto športa ali rekreacije. Navadno se ravni krvnega sladkorja znižajo in v veliko primerih dosežejo dovoljene meje.

Kateri so značilni simptomi diabetesa tipa 2?

Da bi lahko bolehali za omenjeno boleznijo, lahko posumimo v primeru, da vse pogosteje hodimo na vodo. Pogosto uriniranje je eden ključnih simptomov za prepoznavanje te bolezni. Tudi povečana žeja in nenadna izguba teže lahko kaže, da imamo težave s krvnim sladkorjem.

Ste ves čas utrujeni, vas neprestano muči lakota? Ker diabetes tipa 2 otežuje telesu, da bi zdravilo samo sebe, pride do pojava pogostejših okužb, na videz nepomembne ranice pa se zdravijo zelo dolgo. Povišane ravni glukoze v krvi zaradi sladkorne bolezni tipa 2 lahko povzročijo tudi zamegljen vid.

Kako diabetes prepoznati pri otroku?

Velikokrat se pripeti, da otrokovo tarnanje pripišemo njegovi naravi in potrebi po negodovanju, a je treba biti pri tem izredno pazljiv. Starši morajo ob določenih simptomih postati previdni in na to opozoriti otrokovega zdravnika.

Da bi lahko šlo za morebitno sladkorno bolezen pri otroku, se kaže v:

  • pogostem in obilnem uriniranju,
  • nenadni izgubi telesne teže, ko bi jo moral v resnici pridobivati,
  • suhih ustih in zadahu,
  • nenehni utrujenosti,
  • pogostem glavobolu,
  • opaznih vedenjskih spremembah.