Električno kolo za otroka

Električno kolo za otroka: DA ali NE?

Kolesarjenje

Kolesarske steze, mestna središča in ceste so preplavila električna vozila, med katerimi je tudi precej električnih koles. Da gre za potuho in prevozno sredstvo za lenuhe, je povsem zgrešeno mnenje nekaterih, ki se nekoliko premalo poglobijo v reči, kot je električno kolo.

Dejstvo je, da je potrebno tudi pri tem kolesu pritiskati na pedala in je daleč od tega, da bi nas vozilo naokoli kar samo od sebe. Je pa več kot dobrodošlo, ko takšno kolo pomaga osvojiti sicer precej nemogoč klanec in držati tempo z nekoliko boljšimi kolesarji. Pa je električno kolo primerno tudi za otroka?

Seveda je!

Že res, da se mora otrok najprej naučiti voziti kolo in obvladati kolesarske osnove, tako kot vsi. Ko pa beseda nanese na kolesarjenje s starši in premagovanje daljših razdalj, pa je več kot dobrodošlo za celotno družino, če lahko otrok staršem tudi sledi.

Na ta način bo prej vključen v promet, ki ga sicer čaka na njegovi poti odraščanja, spozna se s cestno prometnimi predpisi in osvoji ustrezno tehniko vožnje na kolesu, kar pomeni večjo samozavest tudi kasneje, ko se bo s kolesom na pot podal sam.

Več na svežem zraku

Dandanes je otroka že kar težko pripraviti do tega, da bi se šel ven družit s prijatelji in tekat po svežem zraku, plezat na drevesa in se vozit s kolesom. Vse preveč je zabavne tehnologije, ki je našo mladino dobesedno prikovala nase in s tem na določeno lokacijo.

Električno kolo Giant Talon E+ JR 24 (2023)
Električno kolo Giant Talon E+ JR 24 (Extremevital.com)

Električno kolo bo vsekakor dovolj zanimivo za otroka, da se bo želel z njim voziti sam od sebe. Odpravil se bo raziskovat okolico s svojimi prijatelji, se podal tja, kamor se sicer ne bi, ker bi bil preveč utrujen, in celo premagal kakšen klanec več. Seveda pa bo pri vsem tem še vedno vrtel pedala in skrbel za svojo telesno pripravljenost.

Kako deluje e-kolo?

Električno kolo seveda ni motor, pri katerem naviješ ročico in se brezskrbno odpelješ po cesti. Sistem v električnem kolesu ima več težavnostnih stopenj in je navadno naravnan tako, da pomaga premagovati težje vzpone, pomaga pa tudi v primeru daljših tur, ko bi si kolesar rad malenkost odpočil.

Ker je ta pomoč omejena s kapaciteto baterije, se otrok vsekakor ne bo izživljal nad njo, saj bo moral v nasprotnem primeru popolnoma brez pomoči kolo poganjati proti domu. Ker je takšno kolo nekoliko težje od običajnega, bo to zanj še posebej poučna epizoda.

Poskrbite za varnost

Preden otroka posadite na električno kolo, poskrbite za varnost. Obvezna je uporaba kolesarske čelade, potrebuje pa otrok tudi nekaj seznanjanja s prometnimi pravili. Vsekakor naj se na prve kilometre odpravi skupaj z vami in sam šele takrat, ko bo dovolj vešč.

Električno kolo Giant Talon E+ JR 26 (2023)
Električno kolo Giant Talon E+ JR 26 (Extremevital.com)

Opozorite ga, da ni enako kolesariti na vseh vrstah podlage in da pesek kliče po nekaj več previdnosti. Poučite ga tudi o delovanju električnega kolesa, kako mora z njim ravnati in mu razložite, da se baterija na neki točki izprazni – podobno kot pametni telefon ali tablica.

Najprej osnove

Preden otroku kupite električno kolo, naj ima dovolj podlage pri vožnji s kolesom. Šele ko je na kolesu dovolj motorično sposoben in se zaveda posledic sodelovanja v prometu, lahko razmislite o elektrifikaciji. Glede samega modela kolesa se pogovorite s prodajalcem na prodajnem mestu.

Ta vam bo znal najbolj ustrezno svetovati, katero kolo kupiti glede na starost in telesno konstitucijo otroka. Pri ceni boste naleteli na velika odstopanja. Če temu ni tako pri nekaterih drugih nakupih, pa je v primeru električnega kolesa višja cena vendarle pokazatelj tudi boljše kakovosti in večje zmogljivosti.