Električno kolo

Električno kolo – vse, kar morate vedeti

Kolesarjenje

Če je tudi vas v zadnjem času navdušilo električno kolo, ste si o njem najverjetneje že pridobili številne informacije. Za informacijami ste brskali po spletu, predvidevamo, da ste si ga pobliže ogledali že v kateri od specializiranih trgovin s kolesarsko opremo ali pa pri katerem od svojih znancev, ki ga ima.

Električna kolesa se ponašajo s številnimi prednostmi, prodajalci in proizvajalci pa vam ne skrivajo niti pomanjkljivosti tovrstnih koles, ki jih morate prav tako poznati, če se boste odločili za nakup. Tudi mi smo vam pripravili nekaj najkoristnejših informacij, med katerimi bo zagotovo kakšna, ki je še ne poznate in bo še dodatno vplivala na vašo dokončno odločitev glede nakupa e-kolesa.

Prvo električno kolo pri nas

Ste vedeli, da ste leta 2009 pri nas lahko kupili prvo kolo z električnim pomožnim pogonom? Šlo je za mestno vrsto kolesa. Baterija je bila vgrajena v prtljažnik, motor pa je bil nameščen v pestu zadnjega obročnika. Doseg e-kolesa z uporabo baterije je bil tedaj 30 kilometrov. Ljudje so bili nad njim navdušeni, niso pa pričakovali takšnega razvoja e-kolesa, kot ga poznamo danes.

E-kolo Scott SUB Active eRIDE Unisex
Mestno e-kolo Scott SUB Active eRIDE Unisex (Extreme Vital)

Sodobno električno kolo združuje fleksibilnost klasičnega kolesa, obenem pa nenaporen pogon v stilu vašega jeklenega konjička. Na ta način vam omogoča dolge, prijetne ter zabavne vožnje po najrazličnejših terenih. E-kolo namreč ni ustvarjeno le za mestno vožnjo, temveč tudi za daljše ture in različne terene.

Za nakup e-kolesa se odloča vse več starejših

Za nakup električnega kolesa se odloča veliko starejših oseb, saj zaradi izgube moči v nogah klasičnega kolesa ne morejo več voziti oziroma ga vozijo le s težavo.

E-kolo je primerno tudi za vse tiste, ki so se na kakršen koli način poškodovali, saj jim tovrstna oblika kolesa pomaga ponovno pridobiti moči, seveda če se z njegovo uporabo strinja tudi njihov zdravnik. Sicer pa je električno kolo samo po sebi namenjeno prav vsem starostnim skupinam.

E-kolo Giant Fathom E+ 2 Pro 29
Gorsko e-kolo Giant Fathom E+ 2 Pro 29 (Extreme Vital)

Doseg z eno polnitvijo baterije e-kolesa vam omogoča med 80 do 170 km vožnje s pomočjo motorja. Seveda pa je doseg v največji meri odvisen od modela kolesa in moči baterije. Obenem na maksimalno razdaljo vplivajo še način vožnje, masa voznika, pnevmatike in temperature v zraku. V zahtevnejših klancih se baterije vsekakor praznijo veliko hitreje, kot če bi se z e-kolesom vozili zgolj po ravnini.

Kako izbrati ustrezno električno kolo?

Ko boste brskali med prodajno ponudbo, boste kaj hitro ugotovili, da so proizvajalci e-koles poskrbeli za različne velikosti okvirjev. Tako lahko kolo izberete na podlagi svoje višine. Primerna velikost okvirja je med pomembnejšimi dejavniki, na katere morate biti pozorni med nakupom. Pri nakupovanju pa se morate vsekakor zavedati tudi tega, kakšen je namen novega vozila.

E-kolo Giant Explore E+ 3 GTS
Treking e-kolo Giant Explore E+ 3 GTS (Extreme Vital)

Na trgu sta uveljavljeni predvsem dve različici pogona e-kolesa. Ena je ta, da bo imelo e-kolo motor nameščen v zadnjo ali sprednjo pnevmatiko kolesa. To je odličen pogon za vožnjo po ravnini ali po nezahtevnih klancih. Proizvajalci pa so za vožnjo po klancu uvedli tudi kolo, ki ima motor vgrajen na okvir kolesa. V tem primeru se moč motorja prenese direktno na zobnike. Posledično je učinkoviteje izkoriščen navor motorja.

Kakšne so cene električnih koles?

Pri izbiri e-kolesa morate posebno pozornost nameniti proizvajalcu. Od njega je namreč v največji meri odvisno, koliko vas bo električno kolo stalo. Poceni e-kolo ni vedno nujno dobro ali varno, prav tako vam ni potrebno posegati ravno po najdražjih različicah.

E-kolo Specialized Turbo Como 5.0 LE
Mestno e-kolo Specialized Turbo Como 5.0 LE (Extreme Vital)

Za 900 evrov boste na trgu zagotovo našli dovolj kakovostno e-kolo, ki vam bo odlično in dovolj dolgo časa služilo. Močnejše električno kolo pa dobite za okrog 1.500 evrov do 2.000 evrov. S takšnim boste z lahkoto premagovali tudi najzahtevnejše klance.

Nakup e-kolesa lahko opravite kar prek spleta, saj se na spletu nahajajo številne specializirane spletne trgovine s kolesi in kolesarsko opremo. Po naročilu e-kolo prejmete na dom. V ponudbi spletnih trgovin boste lahko našli številna e-kolesa najpopularnejših svetovnih proizvajalcev. Seveda pa ne bo odveč, da se po svoje novo kolo odpravite v fizično trgovino, kjer ga pred nakupom lahko ustrezno preizkusite in za dodatne nasvete povprašate izkušene prodajalce.