Gorsko prednjevzmeteno kolo

Zakaj izbrati gorsko prednjevzmeteno kolo?

Kolesarjenje

Že po samem imenu lahko sklepate, da se gorska kolesa uporabljajo predvsem za vožnjo po hribih, gozdnih poteh, skratka po manj urejenih in neutrjenih površinah. Zahtevnejšo vožnjo omogočajo zlasti njihovo vzmetenje, ki izboljša nadzor, oprijem in ne nazadnje udobje.

Za gorska kolesa je značilen obseg obročnikov: 27,5″ ali 29″. V zadnjem času so bolj v ospredju 29″ kolesa, še zlasti pri kolesih s prednjim vzmetenjem. Sicer pa se ta vrsta koles deli v dve večji skupini:

  • na prednjevzmetena kolesa,
  • na polnovzmetena kolesa.

Tako polnovzmetena kot tudi prednjevzmetena gorska kolesa so na voljo v specializirani trgovini Extreme Vital, ki na področju športnih trgovin v Sloveniji velja za eno izmed večjih in najbolj prepoznavnih.

Gorska kolesa brez zadnjega vzmetenja

Gorska kolesa s prednjim vzmetenjem so zlasti namenjena za vožnjo po makadamu, gozdnih poteh in po tehnično nezahtevnih enoslednicah. Praviloma vsebujejo od 80 mm do 120 mm vzmetenja. So najbolj raznovrstna gorska kolesa, imenujmo jih tudi »trdaki« oziroma »hardtail«. Zanje je značilen najmanjši hod sprednjih vilic, ki so hkrati edine.

Moško gorsko kolo Giant Talon 29 3 GE
Moško gorsko kolo Giant Talon 29 3 GE (Extremevital.com)

Prednjevzmetena gorska kolesa so cenovno dostopnejša, manj zahtevno je tudi njihovo vzdrževanje. So najpogostejša izbira gorskih kolesarjev, ker so tudi najbolj vsestranska vrsta. Še zlasti so primerna za vožnjo navkreber, prav tako za spuste, tudi po zahtevnejših poteh.

Sprednje vzmetenje prevzame večji del kolesarjeve teže. Takšen tip kolesa je zlasti priljubljen za uporabo na dirkah v olimpijskem krosu. Za dirko je namreč potrebna vrsta kolesa, ki omogoča čim lažjo vožnjo v hrib, obenem pa je dovolj dobra za čim hitrejši spust.

Razlika med prednje in polnovzmetenimi gorskimi kolesi

V primerjavi s prednjevzmetenim gorskim kolesom imajo polnovzmetena kolesa vzmeteno tudi zadnje kolo. Posledično to omogoča še večjo prednost pri spustu.

Žensko gorsko kolo Scott Contessa Active 60
Žensko gorsko kolo Scott Contessa Active 60 (Extremevital.com)

Ena od ključnih razlik med njima je tudi ta, da je polnovzmeteno kolo nekoliko težje. Tako kot prednjevzmeteno kolo pa se polnovzmeteno prav tako neredko uporablja na dirkah v olimpijskem krosu.

Vse večja specializacija gorskih koles

Ker obe vrsti gorskih koles veljata za vse bolj priljubljeno izbiro kupcev, proizvajalci koles in tudi kolesarji težijo k vse večji specializaciji. Gorska kolesa naj torej ne bi bila več samo univerzalno prevozno sredstvo, ampak naj bi bila namenjena predvsem vožnji v hrib, seveda pa tudi za spust z njega. Posledično so se zmanjšale končne hitrosti gorskih koles. Te ne presegajo več kot 35 kilometrov na uro. Zato pa je z njimi toliko lažja vožnja v klanec.

Moško gorsko kolo Scott Aspect 940
Moško gorsko kolo Scott Aspect 940 (Extremevital.com)

Pri nakupu gorskega kolesa boste opazili, da je večina njihovih okvirjev narejena iz aluminija. Za višje cenovne razrede pogosto velja, da je okvir narejen iz ogljikovih vlaken. Značilno zanje je, da so manjše teže, manj toga in da lahko izjemno dobro ublažijo marsikateri udarec s podlago.

Po gorsko kolo v kolesarsko trgovino Extreme Vital

Pestra izbira gorskih koles vrhunskih proizvajalcev vam je na voljo v trgovini Extreme Vital; v Škofji Loki, Radovljici, Ljubljani in v Mariboru. Preden vstopite v najbližjo fizično trgovino, lahko v njihovi spletni trgovini pregledate vse vrste ženskih in moških gorskih koles. Finaliste pa boste lahko v fizični prodajalni pred nakupom tudi preizkusili.

Žensko gorsko kolo Giant Liv Tempt 1 GE
Žensko gorsko kolo Giant Liv Tempt 1 GE (Extremevital.com)

Pri izbiri najustreznejšega gorskega kolesa vam bodo pomagali izkušeni in strokovno podkovani prodajalci, s katerimi se lahko povežete tudi preko spletne pošte ali telefonskega pogovora. Lahko ste prepričani, da boste v omenjeni trgovini s kolesi našli gorsko kolo, ki bo povsem ustrezalo vašim potrebam.