Snowboard za začetnika

Izbira snowboard deske za začetnika

Zimski športi

Ne glede na to, kako zahtevne terene izbirate, je deskanje na snegu odličen način, da ostanete aktivni tudi pozimi. Da osvojite osnovne korake na snegu, je najem snowboard deske najboljša izbira, če pa si želite še kaj več, je nakup snowboard deske naslednji korak, ki je pred vami.

Nakup lastne snowboard deske je tudi najbolj priročna možnost, saj vam omogoča boljše prilagajanje vašemu slogu deskanja in stopnji znanja. Zato je pomembno, da pred investicijo v nakup nove snowboard deske upoštevate nekaj pomembnih dejavnikov, kot so dolžina deske, kateri slog deskanja vam najbolj ustreza in kakšen profil deske želite izbrati.

1. Dolžina snowboard deske

Mnogi začetniki deskanja na snegu se sprašujejo, kakšno dolžino snowboard deske izbrati. Kot začetnik je izjemno pomembno, da njeno idealno dolžino izberete na podlagi svoje telesne teže in višine. To je zagotovilo, da boste našli idealno snowboard desko, ki vam bo omogočala udobno vožnjo ter preprost nadzor.

Svetujemo vam, da za izbiro najprimernejše dolžine snowboard deske upoštevate naslednja priporočila:

 • za telesno višino 147 cm in težo 49–54 kg priporočamo dolžino deske 128–136 cm;
 • za telesno višino 152 cm in težo 52–59 kg priporočamo dolžino deske 133–141 cm;
 • za telesno višino 157 cm in težo 56–61 kg priporočamo dolžino deske 139–147 cm;
Snowboard Salomon Sight
Snowboard Salomon Sight je odlična izbira za začetnike (Extremevital.com).
 • za telesno višino 162 cm in težo 61–66 kg priporočamo dolžino deske 144–152 cm;
 • za telesno višino 167 cm in težo 63–70 kg priporočamo dolžino deske 149–157 cm;
 • za telesno višino 172 cm i težo 68–75 kg priporočamo dolžino deske 154–162 cm;
 • za telesno višino 177 cm in težo 72–79 kg priporočamo dolžino deske 159–167 cm;
 • za telesno višino nad 183 cm in težo nad 79 kg priporočamo dolžino deske nad 160 cm.

2. Vrste snowboard deske

Potem ko izberete primerno dolžino snowboard deske, je pravi čas, da razmislite o svojem najbolj priljubljenem načinu vožnje. Pri tem je potrebno upoštevati dejstvo, da določena vrsta snowboard deske ustreza različnim terenom.

Najpreprostejša delitev snowboard desk temelji na treh različnih slogih deskanja na snegu. Vsak od njih ima svoje značilnosti, ki jih je potrebno upoštevati, če želite, da se na določenih terenih najbolje odzivajo:

 • ALL MOUNTAIN: Ta vrsta snowboard desk velja za najboljšo izbiro za vse začetnike, saj se enako dobro obnese na urejenih terenih, v pršiču in tudi v utrjenih snežnih parkih. Če nimate namena večino svojega časa preživeti izključno v parkih in v neokrnjeni naravi, je to za vas prava izbira.
Snowboard Salomon Pulse
Vsestranski snowboard Salomon Pulse za začetnike (Extremevital.com).
 • FREESTYLE: Te deske prostega sloga so idealne za vse deskarje, ki si želijo posebnega izziva v utrjenih snežnih parkih in si želijo izvajati različne trike tudi izven urejenih prog. Tovrstne deske so lažje, bolj upogljive in krajše, kar omogoča lažje manevriranje z njimi in izvajanje trikov.
 • POWDER: Snowboard deske za pršič so izdelane tako, da imajo večji nos in ožji rep, kar jim omogoča učinkovito drsenje v globokem snegu. Če vas zanima deskanje po neurejenih terenih ali v novozapadlem pršiču, je ta vrsta snowboard deske za vas idealna.

3. Profil snowboard deske

Zadnji dejavnik, ki ga je potrebno upoštevati pri izbiri snowboard deske, je njen profil, ki ga prepoznate tako, da snowboard pogledate s strani. Poznamo tri glavne profile snowboard desk, pri čemer vsak od njih pomembno vpliva na občutke na snegu:

 • Profil ROCKER: Pri tem profilu je snowboard deska v svojem sredinskem delu upognjena proti tlom, medtem ko so robovi nekoliko dvignjeni. Priporoča se za vse začetnike, saj jim omogoča udobno deskanje in optimalen nadzor.
 • Profil CAMBER: Kadar ima snowboard deska CAMBER profil, boste na njenem sredinskem delu opazili rahel lok obrnjen navzgor, robovi pa ležijo nekoliko bolj pri tleh. Takšen profil je idealen za hitre zavoje in je primeren za povprečne in izkušene deskarje.
 • Profil HYBRID: Za to vrsto profila je značilno, da gre za kombinacijo obeh že omenjenih profilov, kar omogoča vsestranskost na zasneženih pobočjih. Ker pa so tovrstne snowboard deske z vidika nadzora zelo nepredvidljive, niso priporočljive za začetnike.

Če si želite popolne zabave na snegu, je ključnega pomena, da izberete primerno snowboard desko. Zato vam svetujemo, da pobrskate po izjemno pestri ponudbi Extreme Vital, kjer so vam na voljo snowboard deske za različne sloge deskanja, različnih dolžin in profilov.

Prepričani smo, da bodo snowboard deske različnih blagovnih znamk zadovoljile tako začetnike kot tudi izkušenejše deskarje na snegu!