Glukomanan

Kaj je glukomanan?

Športna prehrana, Zdravje

Če ste obupali nad številnimi neuspelimi dietami, je čas, da preizkusite dieto glukomanan, ki zaradi svojih odličnih rezultatov postaja vedno bolj priljubljen način za izgubljanje telesne teže. In kaj sploh je glukomanan?

Glukomanan je vlaknina, ki je topna v vodi in se jo pridobiva iz gomolja rastline Konjak (lat. Amorphophallus konjac), ki raste v predelih Azije. Njena najpomembnejša lastnost je ta, da ko jo zmešamo z vodo, postane gosta in dobi obliko gela. V svetu velja za super vlaknino, saj lahko vsrka ogromno količino vode, kar zagotavlja občutek sitosti.

Zaradi te lastnosti se glukomanan v zahodnem svetu pogosto uporablja kot prehranski dodatek za hujšanje. Njegovo redno uživanje namreč pripomore k temu, da ste dlje časa siti, poleg tega pa obstaja tudi manjša verjetnost, da se boste prenajedali.

Kako se uporablja glukomanan pri hujšanju?

Glukomanan je 100 % čista moka iz konjaka, ki je v takšni obliki izjemno praktična za uporabo. Pri hujšanju zavira občutek lakote, reducira količino sladkorja in maščobe. Če boste zaužili glukomanan 30 minut pred obrokom, boste zmanjšali občutek lakote, posledično boste zaužili manj hrane oziroma kalorij.

Amorphophallus konjac
Gomolj rastline konjak (lat. Amorphophallus konjac)

Priporočljivo je, da glukomanan zaužijete 3-krat dnevno od 2 do 4 g (približno polovico čajne žličke). Pri tem je pomembno, da ga raztopite v kozarcu hladne tekočine, kot je na primer voda, čaj, mleko, jogurt ali druga pijača. Tekočino premešate in spijete, še predno se spremeni v gosto zmes. Ob tem popijte še dodaten kozarec vode.

Za še boljše učinke glukomanana je priporočljivo spremeniti tudi prehranjevalne navade. Je že res, da se boste z glukomananom izognili občutku lakote, ki je glavni krivec za vnos hrane, kar pa še ne pomeni, da lahko pojeste vse, kar vam pride pod roke. Ne glede na to, za kakšno dieto se odločate, je takrat primeren trenutek tudi za spremembo prehranjevalnih navad.

Glukomanan za zniževanje ravni holesterola

Glukomanan se zaradi svojih zdravilnih učinkov že dolgo uporablja v kitajski medicini, številne raziskave pa so pokazale, da pomembno vpliva tudi na reguliranje holesterola. Izkazalo se je, da glukomanan pomaga zniževati skupni holesterol, slabi (LDL) holesterol in trigliceride.

S tem pa pozitivnih učinkov glukomanana na zdravje še ni konec. Raziskave so pokazale, da so se ob zniževanju telesne teže zmanjšale tudi vrednosti krvnega sladkorja na tešče, kar pomeni, da je to izjemno koristna vlaknina pri preprečevanju nastanka bolezni srca in ožilja.

Drugi koristni učinki glukomanana

Glukomanana boste veseli tudi vsi tisti, ki imate težave s prebavo, saj predstavlja učinkovito naravno pomoč proti zaprtju. Z vlakninami bogata prehrana pomembno vpliva na peristaltiko črevesja, kar pomeni pogostejše odvajanje blata in preprečevanje pojava hemoroidov.

Z glukomananom se lahko poslovite tudi od aknaste kože, saj s svojimi učinkovinami pomembno izboljšuje zdravje kože, omili alergijske reakcije in izboljšuje celjenje ran.