Zdravje pljuč

Kako poskrbeti za dobro zdravje pljuč?

Zdravje

Ste vedeli, da imajo vitkejši, višji ljudje s širšimi rameni in izrazitejšo belo kožo s pegicami, navadno več težav s pljuči v primerjavi z drugimi? Njihove težave so dostikrat povezane z dihanjem. Nekateri med njimi se, na primer, ne morejo potapljati pod vodo, ne marajo zaprtih prostorov, pogosteje se spopadajo z zaprtjem in drugimi prebavnimi motnjami.

Čeprav morda ne sodite v to skupino oseb, se s tovrstnimi težavami lahko soočate tudi vi, saj vas pesti energetski primanjkljaj pljuč. Vaša pljuča v tem primeru potrebujejo primerno krepitev.

1. Največ lahko dosežete s pravilno prehrano

Tako kot pri marsikateri težavi, povezani z vašim zdravjem, si tudi pri krepitvi pljuč lahko najbolj pomagate s pravilnim prehranjevanjem. Z jedilnika je treba umakniti živalske mlečne izdelke, mrzlo hrano, pšenico ter predelana živila.

Hrana za zdrava pljuča
Živila za zdrava pljuča: losos ter nekatere vrste sadja in zelenjave.

Za učinkovito krepitev pljuč v veliki meri poskrbi hrana bele barve, ker krepi biopotencial pljuč. Priporočamo uživanje repe, zelja, sezama, prosa in tofuja. Izjemno učinkovite so tople juhe ter raznovrstna zelenjava. Za zdrava pljuča poskrbijo tudi borovnice, brusnice, brokoli, sladki krompir, špinača, fižol, pomaranče, limone, slive, oreščki, artičoke in nekatere druge vrste sadja in zelenjave, bogate z antioksidanti.

2. Če se le da, se gibajte na svežem zraku

Čeprav vsak dan prehodite kar nekaj kilometrov, pa tega morda ne počnete v naravi, na svežem zraku. Če po mestu hodite peš, je v zraku zagotovo premalo svežega zraka. Priporočamo vam, da se raje odpravite ven iz mesta, in sicer v gozd, v hribe ali na travnik, kjer v bližini ne bo prav nobenega prevoznega sredstva.

Izogibajte se prostorom s slabim zrakom ali območjem, kjer je veliko prometa, dima oziroma onesnaženega zraka.

3. Ne kadite

Ko omenjamo težave s pljuči, pogosto najprej pomislimo na kajenje. To velja za enega od največjih sovražnikov pljuč, saj cigaretni dim poškoduje naravni obnavljalni sistem tega organa, obenem zadržuje kemikalije, ki lahko poškodujejo alveole. Ne nazadnje cigaretni dim lahko povzroči raka.

STOP kajenju
Čas je, da enkrat za vselej rečete STOP kajenju.

Težav s pljuči nimajo samo aktivni kadilci, temveč prav tako pasivni. Poskusite od kadilca stopiti čim dlje ter si tako onemogočiti, da bi cigaretni dim zašel tudi v vaša pljuča.

4. Ne bodite žalostni

Marsikdo ne ve, da organu pljuč pripada čustvo žalost. Na njih se »nabira« žalost, ki ste jo potlačili in vas v resnici duši. Žalost boste najlaže opustili, če ji boste dovolili, da pride na plano.

Žalost morate izražati sproti, jo občutiti, se o njej veliko pogovarjati, se zjokati. Le na ta način bo lahko mirno zapustila vaše telo oziroma pljuča, vi pa boste veliko lažje dihali ter začutili precejšnje olajšanje.

5. Pripravite si čaj za naravno čiščenje pljuč

Za odlično krepitev pljuč skrbita ingverjev in metin čaj. Za obe vrsti je značilno, da spodbujata naravno čiščenje pljuč.

Čaj z ingverjem
Privoščite si ingverjev čaj, ki bo spodbudil naravno čiščenje pljuč.

Zelo učinkovita začimba, ki blagodejno vpliva na zdravje pljuč, je origano. Lahko ga uporabljate pri kuhanju kot svežo začimbo, primeren je tudi kot dodatek k čaju. Namesto tega lahko pri kuhanju uporabite origanovo olje.

6. Dihalna tehnika za čiščenje pljuč

Eden od najboljših načinov za čiščenje, posledično pa tudi za krepitev pljuč je dihalna tehnika.

Stojte vzravnano, roke imejte prosto ob telesu, noge nekoliko narazen in bodite popolnoma sproščeni. Nekajkrat globoko vdihnite ter izdihnite skozi nos. Nato vdihnite skozi nos in počasi izdihnite skozi usta. Vdih mora biti kratek, izdih pa dolg in naj sega do trebuha.

Nato počasi skozi nos izdihnite uporabljen zrak, vse do trebuha. In nato ponovno počasi skozi nos zajemite svež zrak. Sapo zadržite približno pet sekund in nato izdihnite.

Vajo lahko izvajate vsako jutro, ponavljajte jo, dokler vam to ustreza. Z njo si ne boste samo očistili ter okrepili pljuč, temveč boste pridobili še nekoliko bolj raven in napet trebuh.