Zumba

Kaj je zumba in komu je namenjena?

Prosti čas

Marsikdo se z zumbo sreča povsem po naključju. Nemalo je tudi takšnih, ki jih tovrstna aktivnost kasneje tako navduši, da se odločijo delati celo licenco za poučevanje drugih. Sicer pa gre pri tej vrsti aktivnosti za kombinacijo fitnesa, aerobike in plesa. Še posebej priljubljena je med predstavnicami nežnejšega spola, čeprav se vadbe udeležujejo tudi moški.

Pravzaprav gre za telovadbo, le da oseba, ki vadi zumbo, tovrstnega občutka sploh nima, saj se bolj zabava, kot pa telovadi. Pri zumbi je povsem vseeno, katero zvrst glasbe vaditelj uporablja. Nekateri se bolj navdušujejo nad fitnesom, spet drugim bolj ležita ples in latino ritmi. Zagotovo bi lahko tudi zapisali, da zumba sprošča hormon sreče, saj se večina udeležencev po vadbi veselo smeje.

Kratek pogled v zgodovino zumbe

Za začetnika zumbe je imenovan Alberto Beto Perez – plesalec, koreograf in inštruktor aerobike. Zumbo je Alberto razvil povsem po naključju, in sicer že leta 1987, ko na svojo uro klasične aerobike ni prinesel predpisane glasbe. Posledično je moral nekako improvizirati ter uporabiti zgoščenke, ki jih je imel pri sebi. Zgoščenke so vsebovale samo latinsko-ameriško glasbo, ki pa klasični vadbi ne ustreza najbolj. Perez je moral zato korake in tudi samo koreografijo nekoliko prilagoditi. Povsem nevede je tako izumil vadbeno senzacijo.

Vadba zumbe na prostem
Zumba je lahko pravi spektakel, ki se odvija tudi na prostem.

Tip nove vadbe je precej hitro postal izjemno priljubljen pri njegovih učencih. Leta 1999 je bila zumba predstavljena tudi v Združenih državah, dve leti zatem je bila registrirana blagovna znamka Zumba. Dandanes je uveljavljena v vsaj 180 državah po svetu.

Dinamična in razburljiva plesna vadba

Zumba je torej izjemno dinamična in razburljiva plesna vadba, ki se največkrat odvija ob eksotični latinsko-ameriški glasbi. Pri njej se izmenjujejo počasni ter hitri ritmi. Sama vadba se osredotoča na oblikovanje ter ojačitev celotnega telesa, še posebej na mišične skupine zadnjice, nog, rok in trebuha. Seveda tudi na daleč najpomembnejšo mišico v našem telesu: na srce.

Vaditelji bi dejali, da je zumba povsem nezapleten skupek krepilnih vaj ter preprostih plesnih korakov, ki ob privlačnih ritmih polnih energije ustvarja odlično vzdušje razgretega plesišča. Hkrati pa vse skupaj udeležencem prinaša vidne rezultate.

Vključuje vaje za moč, aerobne in intervalne vadbe

Zumba vključuje principe fitnes programov za moč, pa tudi principe aerobne ter intervalne vadbe. S pomočjo fitnes principa maksimira porabo kalorij, povečuje kardiovaskularno zmogljivost in tonizira celotno telo. Za številne je ravno tovrstna aktivnost edinstvena, učinkovita, razigrana in daleč najbolj zabavna oblika skupinske vadbe.

Ne samo pri nas, temveč tudi drugje po svetu je zumba program postal prava senzacija. Širi se z neverjetno hitrostjo, ki je ni moč ustaviti. Postal je celo eden od najbolj vplivnih programov v fitnes industriji. Zumba ni samo fitnes program in je hkrati veliko več kot le skupinska vadba. Pravzaprav je način življenja.

Največji pozitivni učinki zumbe

Kar nekaj pozitivnih učinkov zumbe smo vam v resnici že omenili med vrsticami. A če smo nekoliko konkretnejši, lahko zapišemo, da zumba na izjemno učinkovit način zmanjšuje stres, pomaga oblikovati celotno telo, povečuje kondicijo in vzdržljivost, krepi srce ter vitalnost pljuč ter izboljšuje koordinacijo in koncentracijo.

Z omenjenimi prednostmi smo vam odgovorili tudi na vprašanje, komu je torej zumba namenjena oziroma za koga je najbolj dobrodošla oblika vadbe. Primerna je za vse tiste, ki si na zabaven način želite učinkovito oblikovati svoje telo, pridobiti kondicijo, nenazadnje tudi izboljšati ravnotežje in koordinacijo. Namenjena je lahko prav vsem, in to ne glede na starost in plesno predznanje. Vaditelji tovrstne aktivnosti v svoje prostore tako vabijo vse, ki se želite sprostiti ob odlični glasbi, obenem pa oblikovati še svoje telo.