Tek in starejši

Tek in starejši: kako pomaga krepiti zdravje?

Tek in treking

Staranje ne pomeni, da morate svojo telesno aktivnost zmanjšati. Ravno nasprotno! Z aktivnim življenjskim slogom in rednim tekom ohranjate močne kosti, krepite mišice in poskrbite za dobro splošno počutje in zdravje tudi po 50. letu starosti.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča najmanj 150 minut zmerne telesne aktivnosti za vse starejše ali 75 minut visoko intenzivne telesne dejavnosti na teden. Tek lahko brez težav uvrstimo med tiste zmerne telesne aktivnosti, ki imajo na zdravje starejših največji vpliv. Pa si poglejmo, kako tek pomaga krepiti zdravje starejših.

1. Daljša življenjska doba

Z redno tekaško aktivnostjo razvijate vzdržljivost in krepite srce. S tem se izboljša pretok krvi po celem telesu, posledica česar je optimalna prekrvavljenost možganov, mišic in drugih organov. Na ta način postane vaše življenje preprostejše in učinkovitejše.

Predvsem pa je pomembno, da boste z rednim tekom zagotovo dodali nekaj let k svojemu življenju. To ne pomeni, da boste postali nesmrtni. Zagotovo pa boste zmanjšali tveganje za številne bolezni sodobnega časa in s tem živeli dlje.

2. Z močnimi kosti do manjšega tveganja za poškodbe

Človeški organizem deluje tako, da se po 30. letu starosti kostna gostota prične zmanjševati. Zato je pomembno, da poiščete najboljše načine, s katerimi boste krepili kosti. Tek je zagotovo eden od njih, saj je dokazano, da z njim krepimo kosti.

Tek za starejšo generacijo
S tekom do močnejših kosti in manj poškodb.

Močne kosti pomenijo manjše tveganje za poškodbe. Zato se z rednim tekom zmanjša možnost za zlom kosti, še posebej zlome kolkov, ki so pogosti predvsem pri ženskah med 60. in 70. letom starosti.

3. Tek izboljša ravnotežje

Glede na priporočila Svetovne zdravstvene organizacije je v vadbo za starostnike obvezno treba vključiti vaje za ravnotežje. Z boljšim ravnotežjem se zmanjša možnost padcev in s tem tudi poškodb.

Znano je, da s tekaško vadbo poskrbimo še za razvijanje ravnotežja. S tem, ko krepimo mišice celotnega telesa, se izboljšata tudi njihova kontrola in nadzor. To pa bistveno pripomore k razvoju ravnotežja.

4. Tek krepi mišice

Popolnoma jasno je, da kakršnakoli aktivnost krepi mišice našega telesa. Res pa je, da lahko določena aktivnost vpliva le na določene mišične skupine, kar je odvisno od biomehanike gibanja.

S tekom ne boste okrepili le mišic nog, ampak boste poskrbeli tudi za mišice rok in trupa. Torej je tek ena redkih športnih aktivnosti, s katerimi vplivate na celo telo. Pri tem pa mišice ne le krepite, ampak tudi povečate njihovo vzdržljivost in prožnost.

5. Tek poskrbi za vaš um

Kot smo že zapisali, s tekom poskrbite za boljši krvni pretok in večjo prekrvavljenost najpomembnejših organskih sistemov. Med njimi so tudi možgani, ki na ta način dobijo dovolj kisika za boljše delovanje.

Nekatere študije so pokazale, da redna tekaška vadba izboljša spomin in koncentracijo ter zmanjša možnost za pojav raznih kognitivnih motenj.

6. Tek zmanjša depresijo in anksioznost

S tekom se sproščajo endorfini, ki skrbijo za boljše razpoloženje, večjo sproščenost in pozitivno razmišljanje. Zaradi tega so starejši redkeje nagnjeni k depresiji ali anksioznosti.

Ta je pogosto posledica tudi večje osamljenosti, ki je v obdobju starosti zelo pogosta. In ker je tekaška vadba običajno povod, da se starejši priključijo tekaškim skupinam, je to najboljša protiutež samoti. S tekom si starejši oblikujejo novo socialno okolje, v katerem preživljajo svoj prosti čas in se družijo.

7. S tekom lažje uravnavate telesno težo

Uravnavanje telesne teže je vedno težje, ko enkrat dopolnimo 50. leto. K temu pripomorejo počasnejša presnova in druge hormonske spremembe, zaradi katerih se nam vsak kilogram hitro pozna. Ker pa je debelost najpogostejši dejavnik tveganja za bolezni srca in dihal ter sladkorne bolezni, je vsak kilogram več potrebno resno jemati.

Če ste v pozni starosti tekaško aktivni, je uravnavanje telesne teže zelo preprosto. S tekom izgubite bistveno več kalorij kot s hojo, zato je to zagotovo aktivnost, s katero bi morali vztrajati čim dlje.