Elektroliti

Kaj so elektroliti in zakaj so tako pomembni?

Športna prehrana

Elektroliti, ki jih pogosto imenujemo z izrazom mineralne soli, imajo pri vseh športnih aktivnostih pomembno vlogo. Njihova glavna naloga je, da poskrbijo za pravilno delovanje in krčenje mišičnih vlaken.

Elektrolite med športno vadbo izgubljamo s potenjem, zato je potrebno z njenim podaljševanjem poskrbeti tudi za njihovo nadomestitev. V nasprotnem primeru boste to hitro občutili s pojavom neprijetnih krčev ali utrujenosti.

Kaj so elektroliti?

Preprosto povedano: elektroliti so pomembne soli, ki se raztapljajo v vseh celicah našega telesa. S seboj nosijo električne naboje, ki so potrebni za mišično krčenje, in poskrbijo za ravnovesje nivoja tekočin v in zunaj celic našega telesa.

Zakaj je potrebno med vadbo dodajati elektrolite?

Elektroliti se izločajo s potenjem. Kadar športna aktivnost traja več kot 60 do 90 minut, jih je potrebno ustrezno nadomestiti zato, da se bodo mišice še naprej nemoteno krčile. Z dodajanjem elektrolitov preprečimo neprijetne mišične krče in utrujenost mišic.

Elektroliti pomagajo tudi pri hidraciji telesa. Njihova naloga je, da iz črevesja posrkajo vodo v celice našega telesa. Posledica tega je, da telo ostane primerno hidrirano in ohlajeno, s čimer se izognemo vročinski mrzlici in utrujenosti.

Prevladujoči elektrolit v znoju je natrij, poleg njega pa so pomembni še kalcij, kalij in magnezij. Ti elektroliti so tudi najpogosteje dodani vsem izdelkom športne prehrane, saj nam na ta način pomagajo nadomestiti njihovo izgubo.

Dodajanje elektrolitov v športne pijače pa ne pripomore le k večji hidraciji telesa, ampak tudi k ohranjanju mišičnega ravnovesja in njihovemu nemotenemu delovanju med vadbo.

Koliko elektrolitov potrebujemo?

Na to, koliko elektrolitov potrebuje naš organizem, je težko odgovoriti, saj sta hitrost znojenja in koncentracija soli v znoju pri vsakemu posamezniku različna.

V splošnem velja, da športna pijača lahko nadomesti izgubljene elektrolite za 90 minut vadbe ali pri kratkotrajnih in visoko intenzivnih naporih. Če izvajamo vadbo v vročem in vlažnem okolju ali pa smo bolj nagnjeni k mišičnim krčem, bodo potrebe po nadomeščanju morda celo večje.

Ali lahko podvojimo koncentracijo športne pijače, da nadomestimo več elektrolitov?

Teoretično bi to lahko storili, vendar vam tega ne priporočamo. Večino izdelkov športne prehrane je zasnovanih tako, da so izdelani v predpisani koncentraciji, ki telesu pomaga pri njegovi čim hitrejši hidraciji. Povečanje koncentracije in s tem tudi ravni ogljikovih hidratov bi tako le povzročilo neprijetne želodčne težave.

Elektroliti v obliki kapsul so na primer zasnovani tako, da jih lahko zaužijete samostojno ali s tekočino. V vsakem primeru je potrebno upoštevati priporočeno odmerjanje, saj boste le tako povečali nivo elektrolitov. Pomembno je vedeti, da določeni izdelki vsebujejo vse bistvene elektrolite, kot so na primer natrij, magnezij, kalij in kalcij, zato so tudi enostavni za uživanje.

Kdaj je potrebno nadomeščati elektrolite?

Nekateri so mnenja, da v situacijah, ko na primer le prehodimo polmaratonsko razdaljo, ne potrebujemo elektrolitov. Naj vam povemo, da je takšno razmišljanje popolnoma napačno! Tudi udeleženci vadbe z nizko intenzivnostjo morajo še vedno nadomeščati elektrolite.

Dejstvo je, da se lahko potite tudi v hladnemu vremenu, zato iz svojega telesa še vedno izločate elektrolite. Če jih med vadbo primerno ne nadomestite ali pijete zgolj vodo (kar je pri vadbah nizke intenzivnosti zelo pogosto), lahko pride do stanja, ki ga imenujemo hiponatriemija. Tu se koncentracija natrija v telesu razredči na nevarno nizko raven, kar hitro prepoznate po slabosti, zmedenosti in glavobolu.

Spoznali smo, da so elektroliti za naš organizem izjemno pomembne mineralne snovi, ki pa se med športno vadbo zaradi povečanega znojenja hitreje izločajo iz telesa. Če sodelujemo pri vadbah z nizko intenzivnostjo, dolgotrajnih vadbah ali v hladnem vremenu, je potrebno poskrbeti za njihovo nadomeščanje. To najenostavneje naredimo z zaužitjem raznih izdelkov športne prehrane, ki vsebujejo primerno koncentracijo elektrolitov.