Priprava smuči na začetek sezone

Kako pripraviti smuči na začetek sezone?

Zimski športi

Začetek smučarske sezone za marsikoga predstavlja pravi užitek, toda le v primeru, ko je smučarska oprema brezhibna. Pri tem je ključnega pomena dobra priprava smuči, od katerih so odvisni užitki na snegu.

Nekateri to nalogo prepustijo smučarskim servisom, medtem ko se drugi tega lotijo kar sami. Priprava smuči ni neka posebna znanost, zagotovo pa je to postopek, pri katerem boste želeli biti natančni. Zanj boste potrebovali pilo, kotnik za stranske robnike, vosek in stari likalnik.

Če boste sledili naslednjim korakom, boste zagotovo pričakali odprtje sezone dobro pripravljeni.

Smuči očistite s pomočjo voska

Vaš prvi korak naj bo čiščenje smuči s predhodnim slojem voska. Na drsno ploskev kapnite debelo plast toplega in poceni parafinskega voska, kot je na primer vosek iz sveč. Pustite 5 minut, da se posuši in popolnoma strdi, a bodite pozorni, da je še vedno topel na dotik. Nato vzemite strgalo in postrgajte vosek s strgalom za vosek.

Nabrusite robnike

Verjetno si želite, da so robniki smuči ostri, gladki in čisti, preden se podate na smučarske strmine. Z roko previdno podrsajte vzdolž robnika in občutili boste manjše raztrganine in udarce. Tudi robnike lahko pripravite doma, a če ste novi v pripravi smuči, se tega lotite nekoliko previdneje, da ne boste uničili robnikov.

Uporabite jekleno ali diamantno pilo in držalo za pilo zato, da izravnate vse nepravilnosti na robnikih. Pile ne potegnite od njenega sprednjega dela pa vse do repa, raje se osredotočite na grobe točke in ne pritiskajte premočno. Če imate pomisleke glede brušenja robnikov, odnesite smuči k profesionalcu.

Voskanje smuči

Za voskanje uporabite zaščiteno mizo oziroma površino, za katero vam ni žal, da se prekrije z voskom. Nato zavijte močan gumijast trak (tudi odrezan plašč od kolesa deluje) okoli zavornih ročic in petnega dela vezi. To bo zavore potegnilo nazaj, tako da vas ne bodo ovirale pri voskanju. Sedaj drsno ploskev dobro očistite s krpo iz mikrovlaken ali s krtačo, ki ne bo puščala vlaken.

Za nanašanje voska lahko uporabite kateri koli likalnik, a če nameravate smuči redno voskati, potem raje razmislite o nakupu posebnega likalnika za vosek. Ta se ne segreje tako močno kot običajni likalniki, ki lahko s pregrevanjem drsne ploskve smuči uničijo.

Priporočamo vam, da za začetek kupite poceni vosek, ki je primeren za vse temperature in je zasnovan za delo v različnih pogojih. Vosek držite na dnu vročega likalnika in pustite, da kaplja na drsno ploskev. Z nanašanjem voska začnite na sprednjem delu smuči in nadaljujte proti njihovem repu, tako da so kapljice voska na celotni površini. Če imate zelo široke smuči, boste morali vosek verjetno nanašati v dveh linijah.

Naslednji korak je, da z vročim likalnikom potegnete vzdolž drsne ploskve in tako vosek enakomerno razporedite po površini. Bodite pozorni, da je likalnik ves čas v gibanju, da ne poškodujete drsne ploskve smuči. Nato pustite, da se vosek popolnoma strdi in ohladi, kar običajno traja približno 30 minut.

Vaš zadnji korak je, da s strgalom za vosek postrgate celotno drsno ploskev. Vedno strgajte od sprednjega dela smuči proti repu, v smeri stran od svojega telesa. Na ta način boste odstranili vse neravne površine in izbokline, zato da bo drsna plošča čim bolj gladka. Ko na kovinskih robovih ni več nobenih sledi o vosku, so smuči pripravljene za na sneg.

Dejstvo je, da priprava smuči ni nobena posebna znanost, a se jo moramo lotiti z določeno mero previdnosti in natančnosti. Tako kot pri mnogih drugih opravilih lahko tudi za pripravo smuči rečemo, da vaja dela mojstra. Zato ne obupajte, saj vam bo šlo vsakokrat bolje, hitreje in tudi samozavestnejše. In takrat boste le še korak od tega, ko boste lahko smuči pripravili tudi za vse prijatelje in znance.