Naglavna svetilka

Kako izbrati ustrezno naglavno svetilko?

Tek in treking

Ko ponoči postavljate šotor, tečete ob mraku ali zgolj doma iščete nekaj na podstrešju, nič ne more preseči priročne osvetlitve, ki vam jo lahko ponudi naglavna svetilka. V sodobno zasnovanih naglavnih svetilkah se kot vir svetlobe večinoma uporabljajo LED diode. Te so robustne, energijsko učinkovite in imajo dolgo življenjsko dobo.

Na trgu lahko izbirate med več vrstami naglavnih svetilk. V čem se med seboj razlikujejo in katera je najprimernejša izbira za vas, preberite v nadaljevanju.

Vrste žarometov pri naglavni svetilki

Naglavne svetilke se med seboj razlikujejo predvsem po vrsti žarometa:

  • poplavni ali široki žaromet,
  • točkovni, usmerjeni ali ozki žaromet,
  • nastavljivi žaromet.

Poplavni ali široki žaromet naglavne svetilke je dobra izbira za splošna opravila v kampu, za dejavnosti od blizu in za branje. Običajno poplavni žaromet ne meče svetlobe na velike razdalje. Točkovni žaromet omogoča gledanje na daljavo. To je dobra izbira za navigacijo po poti v temi. Najbolj vsestranski pa so seveda nastavljivi žarometi.

Svetlobna moč žarometa (lumen)

Lumen je merska enota za merjenje skupne količine svetlobe, ki jo vir svetlobe oddaja v vse smeri. Svetloba z visokim številom lumnov praviloma porabi več energije v primerjavi s svetlobo z nižjim številom lumnov.

Naglavna svetilka Black Diamond Cosmo 350 LUM
Naglavna svetilka Black Diamond Cosmo 350 LUM (Extremevital.com)

Torej, če je število lumnov višje, je svetloba svetlejša? V večini primerov to velja, a ne vedno. Kako dobro proizvajalec naglavne svetilke izostri in usmeri svetlobo, lahko vpliva na to, kako učinkovito so lumni izkoriščeni.

Razdalja snopa žarometa

Osnovni namen žarometa je usmerjanje svetlobe na ciljno območje. Pri testiranju žarometov se ugotavlja, kako daleč (v metrih) lahko projicirajo svetlobo. Medtem ko lumni povedi, kako močno žari naglavna svetilka, razdalja snopa svetilke pove, kako daleč gre – do površine, ki jo želite osvetliti.

Čas delovanja žarometa

Ta podatek pove, koliko časa bo svetilka delovala od trenutka, ko je povsem napolnjena. Kljub temu pa je proizvodnja naglavnih svetilk pred kratkim začela spreminjati način merjenja tega podatka. Nekoč so proizvajalci merili čas delovanja, dokler svetilka na razdalji dveh metrov ni več oddajala uporabne svetlobe. Po novem se kot točka, kjer se konča čas delovanja, uporablja 10 % prvotne svetilnosti svetilke.

Naglavna svetilka Magicshine Moh 15 400 LUM
Naglavna svetilka Magicshine Moh 15 400 LUM (Extremevital.com)

Po starem standardu je na primer čas delovanja določene 350-LUM naglavne svetilke lahko znašal 40 ur. Po novem pa bi lahko čas delovanja iste naprave trajal samo dve uri. Če torej najdete na videz podobna žarometa z veliko razliko v času delovanja, je verjetno, da eden od njiju še ni bil preizkušen po novem standardu.

Teža naglavne svetilke

Večina naglavnih svetilk vključno z baterijo tehta manj kot 0,2 kilograma. Med seboj so podobno velike, bistvenih razlik v velikosti in teži torej ne boste opazili, vse dokler ne pričnete preučevati nekoliko zmogljivejših modelov.

Nekatere naglavne svetilke imajo zgornje trakove in zunanje baterijske vložke, kar poveča prostornost. V tem primeru so namenjene posebnim potrebam, na primer plezanju.

Stopnje svetilnosti žarometa

Večina žarometov nudi vsaj način visoke in nizke svetilnosti. Nekateri pa ponujajo celo več kot tri načine.

  • Bliskovni način deluje kot zasilni utripalnik. Nekaj modelov ponuja tudi izbiro hitrosti utripanja: počasno in hitro.
  • Nizka svetilnost velja za standardni način, ki se uporablja za večino opravil, kot so na primer taborniška opravila, hoja po lahko poti ponoči.
Naglavna svetilka Black Diamond Sprinter 500 LUM
Naglavna svetilka Black Diamond Sprinter 500 LUM (Extremevital.com)
  • Srednja svetilnost je pri nekaterih modelih svetilke na voljo zgolj zato, da imate več možnosti izbire.
  • Maksimalna svetilnost je dobra izbira za situacije, ko preprosto potrebujete več svetlobe.
  • Nekateri modeli vključujejo še povečavo (zoom), ki omogoča, da se za kratek čas projicira izjemno intenziven žarek. To je koristno na primer tedaj, kadar vas zanima, kaj povzroča šumenje v bližnjem grmovju. Takšen način pa močno porablja baterijo.

Dodatne funkcije

Regulirana izhodna moč

Regulirani žarometi namesto postopnega zmanjševanja svetilnosti zaradi izpraznitve baterije omogočajo stalno raven svetilnosti skozi celo življenjsko dobo baterije. Ko pa se baterija izprazni, lahko svetloba regulirane svetilke nenadoma zatemni. Zaradi tega se lahko zgodi, da boste morali v temi menjati baterijo.

Način rdeče svetlobe

Številni žarometi ponujajo način rdeče svetlobe. Ta ne povzroča krčenja zenic kot bela svetloba, zato je primerna za uporabo ponoči.

Odpornost na vodo

Kakovostne naglavne svetilke so praviloma do neke mere vse odporne na dež, sneg, skratka na vodo. Dobro prenašajo tudi manjše padce in udarce. Najboljše zmorejo prenesti tudi plitvo in kratkotrajno potopitev v vodo.

Nagibanje

Možnost nastavitve enote navzgor in navzdol je koristna funkcija. Z njo lahko žarek usmerite točno tja, kamor želite. To je zlasti priročno, če z naglavno svetilko berete.

Stikala za vklop/izklop

Ko izbirate naglavno svetilko, preizkusite vse gumbe in preverite, ali vam je všeč, kako žaromet preklaplja med načini delovanja – od visokega do nizkega ter obratno. Nekatera stikala se lahko tudi zaklenejo, da se naglavna svetilka ne bi nenamerno vklopila v nahrbtniku.

Baterije

Naglavne svetilke, namenjene delovanju z litijevimi baterijami, so dobra izbira za uporabo v hladnem vremenu, saj litijeve baterije v hladnih razmerah bistveno prekašajo alkalne. Dobro se obnesejo tudi nikelj-metalhidridne baterije. Akumulatorske pa navadno izgubijo moč, ko so v mirovanju, zato je dobro s seboj kot rezervne imeti alkalne, ki dobro ohranjajo napolnjenost.