Gube na obrazu

Kako preprečiti gube na obrazu?

Zdravje

Temni kolobarji, drobne linije in gube so vidni znaki staranja, ki se jim večinoma ne moremo izogniti. Ker pa je ravno obraz nagnjen k temu, da se na njem razvijejo najprej, je odgovor na vprašanje, kako preprečiti nastanek gub na obrazu, vse bolj iskan.

Gube se najprej pričnejo pojavljati na mestih, kjer se mišice ponavljajoče premikajo in krčijo. To je na predelu oči, čela in ust. Obrazna mimika je spontana in omogoča sporazumevanje, čeprav se z leti prožnost kože postopoma zmanjšuje.

Gube, ki nastanejo zaradi pogostega smejanja, mežikanja in mrmranja se ne morejo zgladiti nazaj na svoje mesto. Njihovi glavni pospeševalci pa so genetika, izpostavljenost soncu in kajenje. Kako torej sploh lahko ukrepamo?

Notranje in zunanje staranje

Notranje staranje je genetsko pogojen proces, ki vpliva na strukturo kože, na njeno sposobnost popravljanja poškodb, na moč, odpornost, ki se razlikuje od posameznika do posameznika. Če se vam gube pojavijo opazno hitreje, kot naj bi se sicer pojavile za osebo vaše starosti, so prezgodnje gube morda dedna lastnost.

Zunanje staranje pa je posledica zunanjih dejavnikov, kot so onesnaževalci, izpostavljenost soncu in kajenje. Vse omenjeno je za kožo lahko izjemno škodljivo, saj povzroča upadanje kolagena in elastina. To sta ključna proteina za učvrstitev kože, ki spodbuja prožno in zdravo strukturo. Zmanjševanje obeh lahko povzroča, da koža obvisi, da postane obložena, nagubana ter ohlapna.

Kako preprečiti nastanek gub?

Osnovni korak k preprečevanju gub je kakovostna zaščita kože in spodbujanje nastajanja kolagena in elastina.

 • Vsakodnevno uporabljate zaščitni faktor SPF. Ta je temeljnega pomena za zaščito kože pred škodljivimi UV žarki in lahko prepreči zgodnji nastanek drobnih gub.
 • Prenehate s kajenjem. Toksini v tobaku ne povzročajo zgolj resnih bolezni, temveč škodujejo tudi proizvodnji kolagena in elastina. Cigareti povzročajo tako imenovane kadilske gube in omejujejo pretok kisika in krvi, zaradi česar koža prične izgubljati hranilne snovi ter postaja bolj siva in mlačna.
Prenehanje s kajenjem
Prenehanje s kajenjem
 • Privoščite si tretmaje za spodbujanje kolagena in elastina. Na voljo so številni povsem neinvazivni tretmaji, ki pomagajo spodbujati kolagen in elastin ter vaši koži podarijo nov, sijoč in mladosten videz. Dobra izbira so na primer kemični piling, laserski piling in mikroneedling.
 • Poskrbite za učinkovito nego kože. Vključevanje aktivnih snovi, kot so hialuronska kislina, vitamin C in peptidi, pomagajo preprečevati ter zmanjševati drobne linije in gube.

Kako preprečiti drobne gubice okoli oči?

Drobne gubice in gube okoli oči so pogosto posledica ponavljajočih se gibov oči, kot sta smehljanje in mežikanje. Gubanje okoli oči lahko pospešijo tudi izpostavljenost UV žarkom ter kajenje. Tudi sicer se na tem predelu telesa najprej pokažejo prvi znaki staranja, ker je koža okoli oči tanjša, bolj občutljiva in nagnjena h gubam.

Za preprečevanje drobnih gubic pod očmi lahko poskrbite na različne načine.

 • V prehrano in nego vključujete antioksidante. Antioksidanti pomagajo preprečevati delovanje prostih radikalov, ki poškodujejo celice kože in povzročajo manjšo elastičnost kože. Z antioksidanti so npr. bogata živila: zelena zelenjava, jagodičevje, sladki krompir, temna čokolada.
Hrana z antioksidanti
Hrana z antioksidanti
 • Uporabljate zaščitno kremo za oči. Retinol in zaščitni faktor SPF sta ključnega pomena za zaščito predela okoli oči in gladkost.
 • Uporabljate maske za oči. Geli in maske za oči so postali priljubljeni pri negi kože, saj pomagajo pri pomiriti in učvrstiti predela okoli oči. Uporaba maske vam lahko pomaga pri osvežitvi oči, zaradi česar bodo bolj čvrste in manj obložene kot običajno.
 • Privoščite si pomlajevalne tretmaje. Ker so drobne gubice rahlo vidne, jih lahko s pomočjo profesionalnih tretmajev za kožo občutno zmanjšate ali celo odpravite.

Kako preprečiti nastanek gub na čelu?

Znani sta dve vrsti gub: statične in dinamične. Ob dvigu obrvi se vam na čelu pojavijo gube. To so dinamične gube, ki se pojavijo, ko so mišice obrvi skrčene. Običajno izginejo, ko se mišice sprostijo. Statične gube pa na obrazu ostanejo tudi tedaj, ko mišice mirujejo. Dinamične pogosto postanejo statične, ker zaradi zmanjšane elastičnosti koža ne zmore odskočiti.

Glabelarne ali vodoravne linije, ki se raztezajo čez čelo, lahko zmanjšate z uporabo zaščitnega faktorja SPF, opustitvijo kajenja in s skrbno nego kože.

V veliko pomoč so vam lahko tudi:

 • Izdelki za učvrstitev kože. Hialuronska kislina je ključnega pomena za bolj čvrst in sijoč videz kože. Poveča raven hidracije in zmanjša vidnost drobnih gub.
Vlažilna krema s hialuronsko kislino
Vlažilna krema s hialuronsko kislino
 • Regenerativni tretmaji. Profesionalni obnovitveni tretmaji, ki spodbujajo rast novih kožnih celic, občutno zmanjšajo gube na čelu. Laserski tretmaji kože so namenjeni vsem znakom staranja – od globokih gub do povešene, soncu izpostavljene kože. Tretmaji spodbujajo proizvodnjo kolagena, kar lahko pomaga pri preprečevanju nastanka gub v prihodnosti.

Kako preprečiti nastanek gub pod očmi?

Na temne kolobarje, zabuhle oči in gube pod očmi lahko vplivajo genetika, zunanji dejavniki in hiperpigmentacija. Z leti pa se lahko znaki še poslabšajo.

Dobri preventivni ukrepi so na primer:

 • Ohranjanje vlažnosti, ki pripomore k zmanjšanju videza podočnjakov.
 • Uporaba hladilnih mask, ki pomagajo pomiriti krvne žile in tako zmanjšajo videz temnih, razširjenih žil pod očmi.
 • Uporaba krem za oči na osnovi kofeina, retinola in peptidov, ki pomagajo očem zagotoviti nujno potrebno vlago, jih nahraniti in okrepiti zdravje kože.
 • Uporaba polnil za solzna korita, ki so posebej razvita za poživitev oči ter aktiviranje proizvodnje kolagena.

Kako zaustaviti gube?

Za popolno zaustavitev gub je potrebna strokovna obravnava. Na voljo so vam različni tretmaji za kožo in polnila za dolgoročno odstranjevanje in zmanjšanje obraznih gub.

Najbolj priljubljen tretma so injekcije proti staranju, kjer se sprosti preveč aktivne mišice in na ta način ovira nastajanje gub ter linij na koži. Za vzpostavitev bolj gladke in polne polti so dobra izbira dermalna polnila. So učinkovita pri zdravljenju globoko vtisnjenih gub, ustnih linij in linij na čelu.

Med inovativna zdravljenja se prišteva dvigovanje z nitmi. V tem primeru se za dvig povešene in utrujene kože uporablja kirurške niti. Postopek je primeren za vse, ki želite dvigniti kožo in obenem spodbuditi proizvodnjo kolagena. Manj invaziven pristop za odpravljanje drobnih linij in gub pa predstavljajo različni pomlajevalni tretmaji kože.