Oblačila za smučanje

Kako se obleči za smučanje?

Zimski športi

Ko se podate na bele strmine, se ne podajate samo na v zabavne pustolovščine, ampak tudi v dvoboj z zahtevnimi vremenskimi razmerami. Ključ do uspešnega premagovanja teh izzivov leži v pravilni izbiri smučarskih oblačil. Ta niso le modni dodatek na smučišču, temveč nepogrešljiv del vaše smučarske opreme. So vaša prva obramba pred mrazom, vetrom, snegom in vlago ter imajo ključen vpliv na kakovost smučarske izkušnje.

Poleg tega, da omogočajo ohranjanje telesne toplote in suhosti v zahtevnih vremenskih pogojih, vplivajo na udobje, varnost in celo na zmogljivost na snegu. Pravilno izbrana smučarska oblačila vam omogočajo, da se osredotočite na smučanje, ne da bi se obremenjevali z mrazom, vlago in vetrom. V nadaljevanju spoznajte kose smučarskih oblačil, s katerimi bo smuka udobna, prijetna in varna.

Aktivno smučarsko perilo

Ni vsako perilo enako učinkovito. Čeprav za spodnje majice in hlače menimo, da so zgolj prvi sloj oblačil, pa je v zimskem času prav ta mnogokrat odločilen glede tega, kakšna bo naša izkušnja na snegu. Aktivno zimsko perilo namreč naredi precejšnjo razliko.

Moške spodnje hlače Devold Breeze Boxer
Moške spodnje hlače Devold Breeze Boxer (Extremevital.com)

Za aktivno perilo velja, da je udobno za nošenje, saj je pogosto brezšivno ali brez robov, ki bi med smučanjem lahko povzročali neprijetno drgnjenje ter odrgnine. Izdelano je iz materialov, ki koži dovolijo dihati in odvajajo znoj od telesa, na drugi strani pa učinkovito vzdržujejo telesno temperaturo.

Termo oblačila

Med termo oblačila štejemo tako majice kot hlače. Brezšivni modeli poskrbijo za nadvse udobno izkušnjo med zimskimi aktivnostmi, saj so krojeni tako, da se prilegajo telesu in ne opletajo. Na ta način je nošenje prijetno, nemoteče, sodobni materiali pa naredijo razliko še pri ohranjanju telesne temperature.

Ženska termo majica Odlo Merino Warm LS
Ženska termo majica Odlo Merino Warm LS (Extremevital.com)

Slednje je pri zimskih aktivnostih še kako pomembno, prav tako pa tudi podatek, da kakovostna termo oblačila omogočajo učinkovito odvajanje znoja proč od telesa. Tovrstna oblačila imajo običajno na bolj obremenjenih mestih vdelano bolj zračno tkanino, kar pomeni manj potenja kot sicer.

Smučarske nogavice

Kot vemo, nas na smučišču najprej zazebe v noge. Sila neprijeten občutek, saj nam to močno oteži gibanje na snegu, spravi nas v slabo voljo ali celo prežene s smučišča. Prav zato je nujno, da se opremimo s smučarskimi nogavicami, izdelanimi iz kakovostnih in toplih materialov.

Smučarske kompresijske nogavice CEP Ski Merino
Smučarske kompresijske nogavice CEP Ski Merino (Extremevital.com)

Smučarske nogavice so izdelane z mislijo na aktivnega uporabnika, ki med smučanjem in drugimi zimskimi aktivnostmi še posebej obremenjuje določene dele stopal. V ta namen boste deležni ojačitev, tudi v predelu gležnjev, in optimalne zaščite stopal. Ob dejstvu, da smučarske nogavice dobro zadržujejo toploto, pa tudi učinkovito odvajajo vlago.

Jakne, bunde in puloverji

V zimskem času imamo največkrat oblečenih precej oblačil. Nekoč so nam starši govorili, da se moramo obleči kot čebula, in sicer v več slojih, ki poskrbijo za učinkovito vzdrževanje telesne temperature. Tudi danes velja takšno pravilo, pri čemer začnemo s spodnjim perilom in aktivno majico.

Moška smučarska bunda Picture Stone (2023)
Moška smučarska bunda Picture Stone (Extremevital.com)

Odvisno od zunanjih temperatur ter vremenskih razmer nato prideta na vrsto smučarski pulover in jakna. V primeru ostrejših razmer in nižjih temperatur pa tudi prava smučarska bunda. V trgovini s športno opremo Extreme Vital se lahko za smučanje oblečete do popolnosti in se tako ustrezno pripravite na zimske radosti.

Kape, trakovi in rokavice

Ni zime brez tople kape in ni smučanja brez rokavic. Ne glede na to, ali ste bolj nagnjeni k uporabi smučarskih rokavic z vsemi prsti ali tistih, v katerih je treba pociljati samo palec, boste v Extreme Vital vsekakor našli prave smučarske rokavice zase.

Moške smučarske rokavice Level Suburban (2024)
Moške smučarske rokavice Level Suburban (Extremevital.com)

Na voljo vam je tudi široka paleta toplih kap in trakov, lahko pa si omislite celo podkapo, ki bo pred mrazom in snegom zaščitila vaš vrat. Podkapa se enostavno predela v kapo ali trak, dobro pa se obnese tudi kot zaščita za obraz.

Če torej potrebujete smučarska oblačila, ne spreglejte bogate ponudbe športne trgovine Extreme Vital. Priskrbite si aktivno perilo, termo majico in hlače, puli, pulover, smučarske hlače, jakno, bundo, nogavice, rokavice, kapo in podkapo. Izbirajte med izdelki svetovno priznanih blagovnih znamk in si zagotovite, da vas od zdaj naprej na smučanju ne bo zeblo.