Pohodništvo in planinarjenje

Nasveti za pohodnike in planince: upoštevajte jih!

Tek in treking

Radi hodite v hribe? Pohodništvo je priljubljena in cenovno dostopna aktivnost. Preživljanje prostega časa v naravi posameznika napolni s pozitivno energijo, obenem pa s tem poskrbite tudi za zdravo telo. V članku smo za vas pripravili nekaj napotkov, ki vam bodo v pomoč, ko se boste naslednjič odpravljali na pot.

1. Pohod načrtujte vnaprej

Za varno pot brez večjih neprijetnosti celoten izlet načrtujte vnaprej. Nekaj dni pred odhodom razmislite o tem, kam se želite odpraviti, koliko časa boste za to potrebovali in kaj vse boste morali vzeti s seboj.

Pozornost namenite tudi razpoložljivim potem. Ste izkušen planinec? Ali ste mogoče začetnik? Premislite o svojih sposobnostih in težavnosti poti, ki jo želite prehoditi. Raziščite, ali so na poti postojanke. Bolje je, da se načrtovanja lotite iz varnega zavetja doma, kot da se izgubite v neznanem.

2. Preverite vremensko napoved

Na vreme nimamo vpliva in močno deževje lahko pokvari še tako organiziran izlet. Pred odhodom v hribe torej preverite, kakšna je vremenska napoved. Če je napovedana nevihta oz. slabo vreme, pohod raje prestavite na kakšen drug dan – neviht v hribovitem svetu ne gre jemati zlahka. Ne ogrožajte svoje varnosti, raje izberite drug dan!

3. Obvestite znance o tem, kam se odpravljate

Če se odpravljate na pot za dlje časa, sploh če se odpravljate sami oziroma v neznano, o tem obvestite prijatelja. Osebi, ki vam je blizu, povejte, kam se odpravljate, katero pot nameravate prehoditi ter kdaj se vračate.

Dobro je tudi, da nekoga obvestite o barvi in registrski številki vašega vozila ter opišete, v kaj boste oblečeni. Če slučajno pride do tega, da se izgubite, bodo vsi ti podatki prišli še kako prav.

4. Shranite pomembne številke

V mobilni telefon si shranite telefonsko številko gorskih reševalcev in drugih oseb, ki bi vam v primeru težav lahko pomagale na vaši poti. Prav tako si zapomnite splošno številko reševalne službe. Če pride do nesreče, boste tako hitreje prišli do pomoči.

5. Investirajte v dobro opremo

Zelo pomembno je, da si priskrbite kakovostna oblačila in obutev. Odštejte več denarja, če je potrebno, in imejte v mislih, da vas bodo prav oblačila in obutev ščitila pred vremenskimi neprilikami ter skrbela za vaše udobje.

Obutev

Pred odhodom poskrbite za dobro obutev. Če se odpravljate na daljši, večdnevni pohod, s seboj vzemite rezervni par čevljev. Nujno je, da vam obutev nudi udobje ter zagotavlja varnost. Prav tako pri nakupu preverite nepremočljivost obutve. Hitro se namreč lahko zgodi, da stopite v lužo, v mokrih čevljih pa ni prijetno hoditi.

Preverite tudi material, iz katerega je obutev izdelana, še posebej bodite pozorni na to, ali so čevlji prilagojeni za razgiban teren ter ali nudijo zadostno oporo gležnjem. V čevljih vam mora biti toplo in udobno, če pa se odpravljate na pot v toplejših mesecih, poskrbite, da kupite dovolj zračno obutev. Ne pozabite vzeti tudi dodatnega para nogavic!

Oblačila

Oblecite se po slojih oziroma plasteh. Tako se boste lahko slekli, če vam bo vroče, oziroma se oblekli, če bo prišlo do močnejšega vetra. O blačila prilagodite vremenskim razmeram. Za zimske razmere so primerna oblačila s flisom, pazite le, da dobro odvajajo vlago. Če boste predolgo v vlažnih oblačilih na nizkih temperaturah, lahko pride do določenih tveganj.

Pazite tudi, da bodo vaša oblačila vodotesna ali vsaj vodoodporna – predvsem, če se odpravljate na deževne lokacije. S sabo vzemite tudi gamaše, saj bodo preprečile mnoge nevšečnosti, ki bi vas lahko doletele na prašnem ali zasneženem terenu. Hoja bo tako udobnejša in prijetna.

6. S seboj vzemite …

Ne pozabite, da lahko na daljši poti pride do nepredvidljivih situacij. S seboj vedno imejte nekaj dodatnih stvari, ki vas lahko rešijo iz zagate.

 • Hrana. S seboj vzemite nekaj hrane. Lahko, da se vam to zdi nesmiselno, sploh če načrtujete krajši pohod ali kosilo v planinski koči. Ko hodite, vam lahko zaradi napora zmanjka energije, zato v nahrbtniku imejte vsaj kakšen košček čokolade ali žitno ploščico.
 • Kompas, vrv, karabin. S sabo vzemite tudi vrv in karabin, saj vam bodo v izrednih razmerah omenjeni pripomočki prišli še kako prav. Vzemite tudi kompas. Če se izgubite, vam bo pokazal pravo smer.
 • Veliko vode. Nujno je, da se med telesno aktivnostjo hidrirate in s tem poskrbite za svoje zdravje. Vedno imejte s seboj dodatno steklenico vode.
 • Komplet prve pomoči. Nikoli ne veste, kaj se na poti lahko pripeti. Obstajajo posebni kompleti prve pomoči za pohodnike. Komplet lahko prilagodite svojim potrebam, pazite le, da vsebuje naslednje:
  • antiseptične robčke,
  • gazo,
  • obliže,
  • elastičen povoj,
  • zložljive škarje,
  • rokavice,
  • mazilo za opekline,
  • protibolečinska zdravila,
  • zdravila proti alergiji (če jo imate),
  • hladilna mazila za pike insektov.

Verjamemo, da boste z upoštevanjem naših nasvetov brezskrbno uživali na naslednjem pohodu v naravi.