Tek in zdravje

Kako tek koristi zdravju?

Tek in treking

V današnjem prispevku vas bomo spomnili na to, kako tek lahko vpliva na telo in zdravje, obenem pa dviguje še raven vašega razpoloženja. Z navedenimi dejstvi bomo skupaj prišli do ugotovitve, da je tek učinkovit pri izboljšanju zdravja na več načinov. Četudi tek v tem trenutku morda ni vaša priljubljena oblika vadbe, se lahko zgodi, da boste po prebranem prispevku nanj gledali povsem drugače.

1. Tek izboljšuje splošno raven zdravja

Tek je med številnimi športnimi rekreacijami znan po tem, da lahko na odličen način izboljša splošno raven zdravja vsakega posameznika. S tekom si lahko zvišate raven dobrega holesterola. Pomaga vam povečevati kapaciteto pljuč. Tek izboljšuje tudi imunski sistem in v veliki meri zmanjšuje tveganje za nastanek krvnih strdkov.

2. Tek je preventiva številnim boleznim

Raziskave so potrdile, da je tek preventiva mnogim sodobnim boleznim. Pomaga na primer zmanjševati tveganje za možgansko kap, pomaga pri sladkorni bolezni, visokem krvnem tlaku in osteoporozi. S tekom si zmanjšamo tudi možnost srčnega napada.

3. Tek za lajšanje stresa

Žal je stres naš pogosti spremljevalec in premalokrat se zavedamo, da je ravno ta nevšečnost pogosto vzrok za to, da zbolimo ali se počutimo zelo slabo. Če boste redno tekli, boste telo prisilili v odvajanje odvečne energije in hormonov. Posledično boste stres občutno zmanjšali, imeli boste manj glavobolov, bolje boste spali, prav tako pa se vam bo povečal apetit.

4. Tek za odpravljanje depresije

Vse več ljudi se bori s sodobno obliko bolezni, ki se imenuje depresija. Vzrokov zanjo je ogromno. Vrhunski strokovnjaki pogosto svetujejo, naj se oseba, ki se bori s to obliko bolezni, odpravi teč, čeprav je to verjetno zadnja stvar, ki bi jo počela v fazi, v kateri se nahaja.

Toda, že po samo nekaj minutah teka bi oseba ugotovila, da se ji je razpoloženje občutno izboljšalo. Možgani namreč pričnejo kmalu po začetku teka izločati hormone, ki vplivajo na razpoloženje. Nekateri celo trdijo, da je prav tek najboljše zdravilo za odpravo depresije.

5. Tek pomaga izgubljati kilograme

Če želite izgubiti odvečne kilograme, je tek zagotovo ena od najboljših oblik vadbe. Ta aktivnost je namreč odličen način za kurjenje dodatnih kalorij in zelo učinkovita vadba, pri kateri zelo hitro porabljate kalorije. Povprečen človek pri teku s hitrostjo 7,5 km/h v eni uri porabi okoli 500 kalorij.

6. Tek za večjo samozavest

Tek v vaše življenje ne prinaša samo fizičnih prednosti. Ta oblika rekreacije pripomore k temu, da boste bolj samozavestni in da se boste tudi bolj spoštovali. Brez pomislekov lahko zapišemo, da je tek izjemno koristen za telo, um in duha, torej za zdravje na sploh.