Beljakovinski napitek

Kdaj popiti beljakovinski napitek?

Športna prehrana

Beljakovinski napitki so zagotovo eni izmed najbolj priljubljenih prehranskih dopolnil na svetu. Ljudje se jih poslužujejo iz zelo različnih razlogov: zaradi sinteze mišic, izgubljanja odvečnih kilogramov, izboljšanja zdravja, telesne kondicije in tako naprej.

Veliko ljudi se ukvarja tudi z vprašanjem, kdaj je beljakovinski napitek potrebno popiti. To je predvsem odvisno od tega, kaj želite z napitkom doseči: shujšati, graditi mišično maso ali pa ohranjati mišično maso.

Beljakovinski napitek in hujšanje

Beljakovine so ena izmed najpomembnejših hranilnih snovi, ki nam pomagajo pri izgubi telesne maščobe. Z visoko beljakovinsko dieto lahko namreč pospešite svoj metabolizem in ukrotite apetit. To pa zaradi tega, ker beljakovine znižajo raven hormona lakote, obenem pa povečajo raven hormonov, ki zmanjšujejo apetit.

To pomeni, da je v primeru hujšanja beljakovinski napitek najbolje popiti med obroki.

Beljakovinski napitek in gradnja mišične mase

Beljakovine so najpomembnejši gradnik mišične mase. Če želite pospešiti sintezo mišic in povečati mišično moč, potem morate zaužiti več beljakovin, kot jih telo razgradi med treningom. Pri tem potekajo številne debate, kdaj je beljakovinske napitke najbolje zaužiti.

Proteinski napitek
Okus proteinskega napitka lahko izboljšate tudi z banano.

Športni navdušenci priporočajo, da posežete po napitku 15 do 60 minut po treningu. Ta čas, ki se imenuje anabolično okno, je optimalen zato, da beljakovinski napitek kar najbolje izkoristimo. Z nedavnimi raziskavami pa so ugotovili, da je to okno veliko širše – tako strokovnjaki zagovarjajo dejstvo, da lahko beljakovinski napitek popijete tudi do 2 uri po treningu.

Beljakovinski napitek in vzdržljivostni trening

Če se ukvarjate z vdržljivostnim treningom, potem posezite po beljakovinskem napitku in ogljikovih hidratih med treningom in po njem. S tem boste izboljšali svoje rezultate, obenem pa preprečili tudi bolečine v mišicah.

Preprečevanje izgube mišične mase

S staranjem je zelo pomembno tudi to, da človek obdrži svojo mišično maso. Z raziskavami so ugotovili, da ljudje izgubijo 3-8 % mišične mase – in to vsako desetletje po dopolnjeni starosti 30 let. Izguba mišične mase pa lahko vodi do različnih poškodb in krajše življenjske dobe.

Zdravniki priporočajo, da človek vnos beljakovin porazdeli enakomerno čez dan. Tako naj bi v telo vnesel 25 do 30 gramov proteinov na en obrok.