Profesionalni tekač

Od amaterskega do profesionalnega tekača

Tek in treking

Boljši, profesionalni tekač ne postaneš kar čez noč, za to je potrebno veliko truda in samodiscipline. Za uspeh ne boste potrebovali mesecev, temveč več let. Da se iz običajnega tekača razvije profesionalen vrhunski tekač, je ponavadi potrebno okrog deset let, saj se bodo v tem času razvili vsi vaši tekaški potenciali. Zato bo vse veliko odvisno prav od vaše vztrajnosti in potrpežljivosti.

Profesionalni tekač boste postali le s stalnim in rednim delom. Zato vsi tisti, ki želijo postati profesionalci, vadijo vse leto. Trening je potrebno opraviti tako takrat, ko je zunaj vroče, kot tudi takrat, ko je zunaj mraz ali dežuje. Pri tem prav tako se ne smete ozirati na to, ali ste na tleh ali polni optimizma. Pridobivanje kondicije je zelo dolgotrajen proces, izgubite pa jo lahko zelo hitro.

Pomen počitka in načelo postopnosti

Ves vaš trud in učinki treninga se bodo pokazali le tako, da boste menjavali intenziven trening in obdobje počitka. Telo morate občasno obremenjevati – izpostavljati oviram, ki jih ni vajeno. Pri tem se bosta telo in vaša volja postopoma prilagodila na večje obremenitve, seveda le v primeru, da bo organizem po treningu imel dovolj časa, da se regenerira.

Kako lahko torej spreminjate zahtevnost teka? Lahko povečate število pretečenih kilometrov, lahko pa isto razdaljo poskušate preteči hitreje. Pomembno si je zapomniti, da nikoli ne povečujte obeh parametrov hkrati.

Večja količina treninga ne pomeni nujno boljših rezultatov

Spoštujte to, kar vam govori vaše telo. Pri pretreniranosti lahko pride ravno do nasprotnega učinka, saj se telo in volja upreta ter nočeta več sodelovati. Takrat pride na vrsto kronična utrujenost, pa tudi verjetnost poškodb se precej poveča. Zato vam svetujemo, da svoj trening opravite z občutkom in prisluhnete svojemu organizmu.

Poskrbite tudi za to, da bo vaš trening zelo pester in različnih oblik. Tako ne boste zašli v monotonost, pri kateri se vam bo zmanjšala želja do nadaljnjega treninga. Zapomnite si: trening mora biti užitek, ne pa neka »ne bodi je treba« obveznost. Zato tek kombinirajte z drugimi aerobnimi aktivnostmi, z vajami za gibljivost, z masažo, s sproščanjem in kopelmi.

Za konec pa še en nasvet: vaš vadbeni program mora temeljiti na objektivnih osnovah. Zagotovo se zavedate, da ima prav vsak tekač svoje želje in potrebe, pa tudi svoje specifične cilje. Zato morate temu prilagoditi tudi svoj trening. Testirajte svoje tekaške sposobnosti, prav tako pa opravite kakšen zdravniški pregled. Na osnovi tega se odločite za vam prilagojen tekaški program.