Izbira kolesa

Kako izbrati pravo kolo?

Kolesarjenje

Je tudi vas zajela želja po kolesarjenju? Ste pred nakupom novega kolesa? Preden se odpravite v trgovino, si morate biti na jasnem, koliko in po kakšnih terenih se boste s svojim novim prevoznim sredstvom vozili. Vprašati se morate naslednje: boste vozili predvsem po makadamu? Vas bolj mikajo asfaltne poti? Kaj pa razgibani tereni?

Glede na vsa ta vprašanja je lahko izbira pravega kolesa dokaj težavna naloga, še posebej zato, ker je ponudba na trgu zares pestra. Tako lahko v trgovinah najdete:

  • mestna kolesa,
  • otroška kolesa,
  • treking kolesa,
  • cestna kolesa in
  • kolesa za gorsko kolesarjenje.

Slednja so namenjena ljubiteljem vožnje po razgibanih terenih, saj so zaradi širših gum tudi na neravnih površinah bolj stabilna in vodljiva.

Tako kot se razlikujejo načini kolesarjenja, tako specializirane so tudi vrste posameznih koles.

Za koga je primerno treking kolo? Za koga pa gorsko?

Treking kolo je namenjeno predvsem kolesarjenju ter preživljanju prostega časa na makadamskih poteh ali pa na ravnem asfaltu. Za treking kolo je značilno, da je drža na njem nekoliko bolj pokončna. Zato je kolesarjenje na takšnem kolesu primerno za udobno vožnjo po ravninskem terenu. Privoščite si lahko tudi daljše izlete. Ima pa treking kolo tudi svojo pomanjkljivost – nič kaj dobro se ne obnese pri spustih ali pri vožnjah na slabšem, razgibanem terenu.

Zgornji kolesi sta na voljo v spletni trgovini Extremevital.com.

Ravno obratno pa velja za gorsko kolo, ki je izdelano posebej z mislijo na vožnjo izven utrjenih poti. Z njim se odlično vozimo tudi po gozdnih poteh. Seveda moramo kolo pri tem dobro tehnično obvladovati, potrebujemo pa tudi veliko vztrajnosti. Ste vedeli, da je gorsko kolesarjenje v mnogih pogledih bolj podobno teku čez drn in strn kot pa cestnemu kolesarjenju?

Tudi mestno kolo ni od muh, da o specialkah ne govorimo

Z mestnim kolesom se boste brez skrbi zapeljali v službo ali po različnih opravkih v mestu, saj je takšno kolo zelo udobno, ima potrebno opremo za vožnjo v dežju, pa tudi opremo za prevažanje opreme na prtljažniku ali v košari. Z njim se boste najbolje vozili po kolesarskih stezah in asfaltu.

Zgornji kolesi sta na voljo v spletni trgovini Extremevital.com.

Cestno kolo ali specialka pa je najhitrejši in najlažji tip kolesa. Zanje je značilno predvsem to, da imajo pnevmatike ožjih dimenzij ter dosegajo zelo velike hitrosti. Na specialkah se vozimo v aerodinamičnem položaju, ki je posledica posebne oblike krmila in kar dolge krmilne opore. Cestna kolesa so primerna le za vožnjo po asfaltnih površinah.

Kako izbrati pravilno velikost kolesa?

Zdaj, ko ste se odločili, kateri tip kolesa bo najbolj ustrezal vašim željam in potrebam, morate izbrati tudi pravilno velikost kolesa oziroma njegovega okvirja. Ravno ta del je izredno pomemben, saj bo neustrezna velikost kolesa vodila do neudobne vožnje.

Velikost okvirja se izraža v colih, odvisna pa je od velikosti človeka oziroma dolžine njegovih nog. Zato si najprej izmerite višino v razkoraku, dobljeno številko pa pomnožite z 0,67. Številka, ki smo jo dobili na opisan način, vam poda primerno velikost okvirja za cestna kolesa. Pri gorskih kolesih pa se priporoča, da od dobljenega rezultata odštejete od 10 do 12 centimetrov.

Upamo in hkrati verjamemo, da boste z vsemi na novo pridobljenimi informacijami veliko lažje izbrali kolo, ki bo povsem ustrezalo vašim željam. Želimo vam prijetno kolesarjenje!