Kolesarstvo in zdravje

Kolesarstvo in zdravje: 10 pozitivnih učinkov

Kolesarjenje

Za okolje je kolesarjenje zagotovo najbolj prijazna oblika mobilnosti. Zmanjšuje onesnaževanje zraka, hrupa, varčuje z energijo in še bi lahko naštevali. A pedalov ne vrtimo radi samo zaradi omenjenih dejstev. Kolesarjenje prav tako pozitivno vpliva na naše telesno in duševno zdravje, na splošno počutje in nenazadnje tudi na naše intelektualne sposobnosti.

Kolesarstvo je lahko sinonim za sproščenost in vitalnost. Ključna prednost kolesarjenja je tudi v tem, da je aktivnost dosegljiva širokemu krogu ljudi, hkrati pa ni pogojena s starostjo, spolom in socialno strukturo.

V nadaljevanju v ospredje postavljamo ključne prednosti kolesarjenja na naše zdravje.

1. Okrepitev imunskega sistema

Kolesarjenje zagotovo velja za eno od najboljših oblik gibanja. Kolesarimo lahko vsak dan. S kolesom se odpravimo v službo, po opravkih, k prijateljem, na izlet. Ena od raziskav kaže na to, da kolesarjenje odlično služi tako psihičnemu kot fizičnemu zdravju človeka. Kolesarji v precej manjši meri obolevajo za številnimi boleznimi. Njihov imunski sistem je namreč okrepljen, obenem tudi mišice.

2. Odlično zdravilo za duševne bolezni

S kolesarjenjem lahko na zelo hiter način odpravite potrtost in osamljenost. Ko se vam bo zdelo, da imate polno glavo negativnih misli, je čas, da sedete na kolo. Z redno vožnjo boste premagali stres, tesnobo, depresijo in druge sodobne oblike duševnega zdravja. Tovrstne težave vam bodo pomagali pregnati učinki kolesarjenja ter užitki, ki jih boste deležni med vožnjo.

3. Zmanjšano tveganje za bolezni srca

Kolesarjenje učinkovito zmanjšuje in celo preprečuje bolezni srca. Ta raziskava je pokazala, da je med kolesarji za kar 15 % manj srčnih kapi kot med tistimi, ki ne kolesarijo. Strokovnjaki priporočajo, da se je na kolo dobro usesti vsaj enkrat na dan za vsaj 20 minut.

4. Učinkovito zniževanje stresa med vožnjo na delo

Zagotovo na poti do službe prav vsako jutro doživljate večje doze stresa, ko se z avtom znajdete v gostem prometu. Ves čas pogledujete na uro in mislite na to, da boste zamudili. Ko vse to mine, na to hitro pozabite.

Vožnja na delo s kolesom
Vožnja na delo s kolesom bo učinkovito znižala raven stresa.

Vaše telo pa tega ne pozabi tako hitro, kar pa seveda ni dobro za vaše zdravje. Zato raje sedite na kolo. V službo boste morda prišli celo hitreje ter veliko bolj umirjeni, stresne prometne situacije bodo postale popolna neznanka.

5. Učinkovitejše od plavanja in hoje

Na kolo se vam splača usesti tudi tedaj, ko se želite znebiti vsaj nekaj odvečnih kilogramov. Motiviralo vas bo dejstvo, da je vožnja s kolesom celo učinkovitejša pri hujšanju kot pa plavanje in hoja. Ena od raziskav kaže na to, da je posameznikom v pol leta s kolesarjenjem uspelo izgubiti kar do 12 % telesne maščobe.

6. Zmanjševanje tveganja za resnejše bolezni

Kolesarjenje dobro vpliva tudi na zmanjševanje pojava resnejših bolezni. Skupina strokovnjakov je s pomočjo ene od raziskav, ki se navezujejo na zdrave učinke kolesarjenja, dokazala, da je umrljivost kolesarjev zaradi resnejših bolezni kar 45 % manjša od tistih, ki ne kolesarijo.

7. Za boljše odnose med partnerjema

Kolesarjenje dobro vpliva tudi na medosebne odnose. Morda je čas, da skupaj s svojim partnerjem končno sedeta na kolesi in se odpeljeta na krajši izlet. To naj vam postane rutina. Kolesarjenje je namreč odlična izbira skupnega interesa. Pozitivni učinki se bodo pokazali marsikje.

8. Zmanjšuje znake staranja

Če se vam zdi, da je vaša koža iz dneva v dan videti bolj utrujena in starejša, je to znak, da morate sesti na kolo. S kolesarjenjem ne boste samo izgledali mlajši, temveč se boste tako tudi počutili, kar je pravzaprav najmanj enako pomembno. Tudi raziskave kažejo na to, da se med poganjanjem pedal izločajo določene snovi, ki upočasnjujejo proces staranja.

9. Odlična zaščita pred sladkorno boleznijo

Pomanjkanje gibanja je eden od ključnih vzrokov za nastanek sladkorne. Če boste kolesarili vsaj pol ure na dan, vam strokovnjaki dokazano zagotavljajo, da boste imeli kar 40 % manj možnosti za nastanek te nadležne bolezni.

10. Dobro razpoloženje naslednjih 12 ur

Po kolesarjenju se vsak počuti izvrstno. Četudi kolesarite le 20 minut na dan, s tem poskrbite, da ohranjate odlično razpoloženje vsaj še naslednjih 12 ur. Zato kar hitro na kolo – za zdravo telo!