Izbira tekaške obutve

8 napak pri nakupu tekaške obutve

Tek in treking

Ne glede na to, ali spadate med izkušene tekače ali ste se šele začeli ukvarjati s tekom, so napake pri nakupu tekaške obutve izredno pogoste. Razlog za to najverjetneje tiči v tem, da je na trgu ogromno različnih modelov in še več blagovnih znamk, ki vsaka na svoj način promovirajo svoje tekaške čevlje. V poplavi oglasov in priporočil se neizkušeni tekač težko odloči za prave.

Ker kljub vsem informacijam tako veliko tekačev kupi neprimerno obutev za tek, smo izpostavili osem glavnih napak, ki se jim je pri nakupu potrebno izogniti. Ne spreglejte pa tudi objave “Na kaj paziti pri izbiri tekaške obutve?“, v kateri smo se osredotočili predvsem na obliko stopalnega loka, ki pri nakupu igra pomembno vlogo.

1. Nepoznavanje točne velikosti svoje noge

Veliko ljudi kupuje tekaško obutev glede na številko, ki jo nosi pri ostalih modelih čevljev. To pa vsekakor ni priporočljivo. Tako bomo najverjetneje kupili malce premajhne čevlje, kar bo znatno vplivalo na naš tek in nam povzročilo otekanje nog, zvine ter nenazadnje še žulje.

Najbolje je, da se pred nakupom odpravimo v profesionalno trgovino s tekaškimi čevlji, kjer je zaposlenih več strokovnjakov za tek. Oni nam bodo točno izmerili nogo in nam priporočili pravšnjo velikost. Poznavalci poudarjajo, da se številka običajnih čevljev prav nikoli ne sklada s številko tekaške obutve.

2. Tek v običajnih športnih copatih

Čeprav se napaka komu zdi smešna, veliko začetnikov za tek uporablja kar športne copate za hojo, igranje košarke ali tenisa. Vedeti moramo, da se takšni športni copati ne bodo dobro obnesli pri teku. Nikakor nas ne sme prevzeti nizka cena in lep izgled športnih copatov.

Tek v tekaških copatih
Za tek nikoli ne uporabljajte klasičnih športnih copatov.

Običajne teniske ne bodo kos obremenitvam, ki jih prinese tek, in nam zato ne bodo mogle nuditi nujno potrebne opore. Poleg tega se bodo izredno hitro uničile in obrabile. Običajni športni copati nimajo dovolj oblazinjenega podplata in ne nudijo udobja, ki ga zagotavljajo pravi tekaški čevlji visoke kakovosti.

3. Nakup tekaške obutve v običajni trgovini s čevlji

Seveda se tekaški čevlji znajdejo tudi na trgovskih policah običajnih trgovin s čevlji. Vendar pa takšni čevlji navadno niso dovolj kvalitetni. Tudi zaposleno osebje ne bo imelo dovolj znanja, da bi nam svetovalo, kateri bodo najprimernejši za nas.

Priporočljivo je, da pregledamo več različnih trgovin in preizkusimo tekaške čevlje različnih blagovnih znamk. Pomembno je, da trgovcu postavimo veliko vprašanj. Le tako bomo v svojih čevljih lahko tekli hitreje in dlje časa. Prodajalec nam mora biti na voljo za vse dvome in vprašanja ter nam vneto in zagnano predstaviti prednosti enih in drugih tekaških čevljev, ki so na voljo.

4. Nakup najdražje tekaške obutve

Visoka cena ne prinaša nujno najboljše kvalitete. To moramo imeti v mislih, ko kupujemo svoje nove čevlje za tek. Seveda pri nakupu ni priporočljivo prekomerno varčevati, ni pa potrebno plačevati enormnih zneskov.

Izbrati moramo tekaško obutev, ki bo najprimernejša za nas in za naše potrebe, ne glede na to, kaj kupujejo ostali kupci. Presenečeni kupci neredko ugotovijo, da najboljši tekaški čevlji niso najdražji in niso last znanih blagovnih znamk.

5. Neupoštevanje lastnega načina teka in stopalnega loka

Preden kupimo nove čevlje za tek, je prav tako pomembno, da vemo, kakšen stopalni lok imamo. Če imamo višji stopalni lok, bomo potrebovali tekaške čevlje, ki imajo oblazinjene podplate, dodatne vložke in ojačano podporo. Če pa imamo nizek stopalni lok, vsega tega ne bomo potrebovali.

Pomisliti bomo morali tudi na teren, po katerem bomo tekli. Izkušeni tekači imajo več parov tekaških čevljev, ki so prilagojeni za različne razmere teka. Poznati pa moramo tudi svoje sposobnosti, saj bomo le tako lahko kupili čevlje, v katerih se ne bomo poškodovali.

6. Nakup najmodernejše tekaške obutve

Ta nasvet je povezan s četrtim nasvetom, ko smo govorili o plačevanju previsoke cene za nove tekaške čevlje. Čeprav imajo vsi naši kolegi določen tip modernih in znanih tekaških čevljev, to ne pomeni, da bodo takšni čevlji primerni tudi za nas.

Pomembno je, da ne gledamo preveč na izgled. Če bodo idealni čevlji za naše potrebe malce grdi, moramo zamižati na eno oko in jih vseeno kupiti, ker mora biti udobje vedno na prvem mestu.

7. Spletno naročanje na podlagi komentarjev in mnenj

To je najverjetneje najpogostejša napaka, ki jo naredijo neizkušeni tekači. Seveda je pomembno, da naredimo krajšo spletno raziskavo, si preberemo mnenja in jih tudi upoštevamo. Nikakor pa si tekaških čevljev ne smemo naročiti preko spleta. To lahko storimo le v primeru, da smo določen model čevljev že kupili in smo bili z njim zadovoljni.

Četudi imajo določeni tekaški čevlji same dobre ocene, moramo vedeti, da so ocene subjektivne in da se mi po nakupu mogoče ne bomo strinjali z njimi.

8. Nakupovanje v dopoldanskem času

Človeška stopala se čez dan spremenijo, kar je za marsikoga presenetljivo, vendar resnično. Zjutraj so naša stopala hladna, saj še niso hodila in so tako najverjetneje najmanjša. Zato nikakor ni priporočljivo čevljev kupovati zjutraj, saj nam pri teku noge otečejo in postanejo večje.

Ko razmišljamo o nakupu nove tekaške obutve, moramo to upoštevati in se tako raje odpraviti v trgovino pozno popoldne, ko so naše noge že utrujene, otečene in nekoliko večje.