L-karnitin

L-karnitin in njegove koristi

Športna prehrana

Če pobrskate po spletu, boste spoznali, da je o L-karnitinu napisanega že ogromno. A kljub temu se dozdeva, da še vedno veliko ljudi te snovi in njenih prednosti sploh ne pozna. V nadaljevanju članka bomo to poskušali spremeniti, zato vas vabimo, da berete naprej in spoznate vse njene čudovite koristi.

L-karnitin je spojina, ki jo človeško telo proizvaja iz dveh aminokislin: lizina ter metionina. Nastane v jetrih in ledvicah, pa tudi v možganih. V telesu se skoraj izključno nahaja le v srčnih in skeletnih mišicah. Nujno je potreben za prenos maščobnih kislin iz krvi v celične mitohondrije, ki so generator energije. Najdemo ga še v hrani, vnos s hrano pa ni nujen, saj ga je v običajnih pogojih, ko smo neaktivni ali opravljamo običajna opravila, v telesu več kot dovolj.

L-karnitin - formula
Na sliki je prikazana kemijska struktura L-karnitina.

Včasih pa pride do tega, da L-karnitina v telesu primanjkuje. To se na primer zgodi med nosečnostjo ali takrat, ko smo telesno aktivni. Med telesno aktivnostjo namreč pride do povečane lipolize in tako maščobne kisline v krvi narastejo. Prav zaradi tega se povečajo potrebe po L-karnitinu, ki ga lahko v telo vnesemo v obliki prehranskega dodatka.

Blagodejno delovanje L-karnitina na telo in zdravje

Si želite vitko postavo brez odvečnih maščobnih blazinic? Potem potrebujete L-karnitin. Spojina prenaša dolgoverižne maščobne kisline v mitohondrije, kjer se oksidirajo za proizvodnjo energije. Z raziskavo so dokazali, da L-karnitin zmanjšuje utrujenost in apetit. Zelo pomemben je prav v času diete, saj preprečuje skladiščenje maščob ter pospešuje kurjenje kalorij.

Spojina ima še veliko drugih pozitivnih učinkov, ki vplivajo na zdravje in boljše počutje. V nadaljevanju vam zato predstavljamo še 7 izjemnih lastnosti L-karnitina:

  1. Po L-karnitinu posezite v primeru, da želite povečati svojo mišično maso. Spojina vam bo dala večjo moč, zaradi česar boste s povečevanjem obremenitev lahko dolgoročno prišli do večjih mišic.
  2. Jemanje L-karnitina lahko upočasni proces izgubljanja kostne gostote, poleg tega se izboljša tudi struktura kosti.
  3. Uporablja se v postopkih zdravljenja srčnih bolezni. Če se uporabi skupaj s standardnim načinom zdravljenja angine, se zmanjša potreba po takšnih in drugačnih zdravilih, osebe pa med vadbo ne občutijo bolečin v prsih.
  4. Strokovnjaki ga priporočajo ob različnih obolenjih ledvic, saj dodana spojina nadomesti naravno proizveden L-karnitin, ki ga ledvice ne zmorejo proizvesti.
  5. Spojina pomaga pri moški plodnosti, saj povečuje število spermijev in njihovo kakovost.
  6. Nikakor ne smemo pozabiti, da je L-karnitin odličen antioksidant. Zmanjšuje in preprečuje poškodbe, ki jih povzročajo prosti radikali. Priporočamo ga v primeru prehlada ali sezonskih alergij, še posebej v primeru, da morate trenirati.
  7. L-karnitin pomaga starejšim ljudem, saj zaščiti možgane pred procesi staranja.