Izbira tekaške obutve

Na kaj paziti pri izbiri tekaške obutve?

Tek in treking

Dandanes lahko v trgovinah s športno obutvijo najdete pravo poplavo različnih znamk in modelov tekaške obutve, zato ni nič čudnega, da nakup novih copatov za tek marsikomu predstavlja ne samo izziv, temveč tudi stres. V današnjem članku vam svetujemo, kako do primernih tekaških copatov, ki vam bodo omogočili udoben in varen tek ter s tem tudi boljše rezultate.

Preden se boste odpravili na lov za primerno obutvijo, morate poznati odgovore na številna vprašanja. Ta se na primer navezujejo na teren, po katerem boste tekli, na to, koliko kilometrov boste pretekli na dan, na lastnosti vašega stopala, na način teka, na vašo težo in tudi na to, kako globoko ste pripravljeni seči v denarnico.

Pri tem naj že na začetku zapišemo, da se tekaškim začetnikom in tistim z večjo telesno težo priporoča bolj blažen in stabilen copat, saj takšna obutev zmanjša posledice nepravilne tekaške tehnike. Po drugi strani pa lahko profesionalni tekači z dobro izdelano tekaško tehniko izberejo manj blažen tekaški copat.

Supinatorji, pronatorji in nevtralni tekači

Na splošno lahko tekaške copate razdelimo v 3 skupine: tako poznamo tekaško obutev za supinatorje, obutev za pronatorje ter obutev za nevtralne tekače. Ne veste, kaj to pomeni?

Supinator je človek, ki hodi ali teče po zunanjem delu stopala, pronator pa človek, ki pri obremenitvi stopala gleženj zvrača navznoter. Pronatorski tekaški copat je na notranjem delu dodatno podprt in ojačan, saj tako odpravlja prekomerno zvračanje stopal. Ravno tako je supinatorski čevelj prilagojen stopalu supinatorja.

Deformacije stopala

Pomemben je še podplat, ki ga ima tekaški copat. Podplat je namreč edini stik stopala s podlago, po kateri boste tekli, zato mora biti kakovosten, saj pri teku igra pomembno vlogo. Izbira tekaškega copata oziroma njegovega podplata je predvsem odvisna od tega, po kakšnem terenu boste tekli. Dober oprijem vam bo namreč zagotavljal varen korak, hkrati pa boste tekli bolj ekonomično.

Še nekaj nasvetov pri nakupu tekaških copat

Za nakup tekaške obutve si vedno vzemite dovolj časa in nikar ne hitite. Obutev kupujte v popoldanskem času, saj je takrat stopalo malce zatečeno in s tem malenkost večje. Preizkusite različne modele ter izberite tistega, v katerem se vaša noga najbolje počuti. Poslušajte svoje občutke. Copat dobro preizkusite kar v trgovini: sprehodite se naokrog ali odtecite kakšen krog po trgovini.

Bodite pozorni tudi na velikost obutve in nikar ne kupujte premajhnih tekaških copat. Poskrbite za to, da bo imela obutev vsaj 1 centimeter dodatnega prostora. Predvsem pa se morate zavedati dejstva, da boste za kakovostno obutev zagotovo morali odšteti malo več denarja. Nikar ne posezite po najcenejšem paru čevljev.